Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle κατέπλευσε στη Λεμεσό

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle κατέπλευσε στη ΛεμεσόΣτο λιμάνι Λεμεσού κατέπλευσε σήμερα η ναυαρχίδα του Γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Ο κατάπλους και η παραμονή του Charles de Gaulle στη Λεμεσό αναδεικνύει τους ιδιαίτερους δεσμούς και το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Σημειώνεται ότι, νωρίς σήμερα το πρωί το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης» της Εθνικής Φρουράς απέπλευσε από τη Ναυτική Βάση στο Μαρί και ακολούθως συνενώθηκε με τη Ναυτική Δύναμη Κρούσης (CTF 473). Στη συνέχεια, συνόδευσε το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο μέχρι τον κατάπλου του στον λιμένα Λεμεσού.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης, το επόμενο χρονικό διάστημα στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Εθνική Φρουρά έχει προγραμματίσει με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό αεροναυτικές ασκήσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος, προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Ναυτικού και της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Οι εν λόγω δραστηριότητες εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας.

Υψηλό επίπεδο φιλοξενίας στην Κύπρο για το «Charles de Gaulle», είπε η Γαλλίδα Πρέσβειρα

Το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας που προσφέρουν οι κυπριακές αρχές στο πλήρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, που κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι Λεμεσού, εξήρε η Γαλλίδα Πρέσβειρα Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσία της ναυαρχίδας του γαλλικού ναυτικού στο νησί μας.

Το Charles de Gaulle, που έχει καταπλεύσει ξανά στη Λεμεσό το 2010, το 2016 και το 2020, ηγείται της ναυτικής δύναμης κρούσης Task Force 473 και συμμετέχει στην αποστολή «Clemenceau 21», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve», κατά του ισλαμικού κράτους.

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Γαλλίδα Πρέσβειρα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τις κυπριακές αρχές για τη συνεχή εξυπηρέτηση πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού αλλά και για το υψηλό επίπεδο φιλοξενίας και συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ευχαριστίες στις κυπριακές αρχές εξέφρασε και ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου Captain Guillaume Pinget, για τη φιλοξενία σε αυτές τις ιδιάζουσες, όπως είπε, συνθήκες της πανδημίας. Η Λεμεσός, συνέχισε, είναι οικείο μέρος για τους ναύτες και είναι ευτυχείς που θα ξεκουραστούν ύστερα από τρεις μήνες που αναχώρησαν από τη βάση τους στην Τουλόν και έπειτα από τρεις εβδομάδες που βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο.

Τους στόχους και τη δράση της αποστολής «Clemenceau 21» ανέλυσε ο διοικητής της ναυτικής δύναμης κρούσης, υποναύαρχος Marc Aussedat, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει σχεδιαστεί σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στην Μεσόγειο, τη δεύτερη στον Ινδικό Ωκεανό και την τρίτη και πάλι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σημείωσε ότι η αποστολή έχει σχεδιαστεί για να υπογραμμίσει τη γαλλική αποφασιστικότητα και συμμετοχή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve», της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

Ο υποναύαρχος υπέδειξε ακόμη ότι, μέσα από την αποστολή αυτή, η Γαλλία και οι σύμμαχοι της κάνουν αισθητή την παρουσία και την ισχύ τους σε στρατηγικής σημασίας περιοχές, με στόχο να υπάρχει σταθερότητα και ελευθερία στη διακίνηση από αέρα και θάλασσα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι σε μερικές εβδομάδες, η ναυτική δύναμη κρούσης του «Charles De Gaulle», θα συναντηθεί, για πρώτη φορά, με το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Queen Elizabeth» και τη δική του δύναμη κρούσης, στη δυτική Μεσόγειο.

Στο «Charles de Gaulle», που θα αποπλεύσει σε μια εβδομάδα από την Κύπρο, βρίσκονται 1200 ναύτες, 500 πεζοναύτες καθώς και περίπου 100 αξιωματικοί της ναυτικής δύναμης, ενώ μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δυο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, και ελικόπτερα τύπου Caïman και Dauphin Pedro.

Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ


Αναζήτηση