Ο Βέλγος καλλιτέχνης – ποιητής Geert Vermeire στο Collaborative Art Project του ΤΕΠΑΚ

Ο Βέλγος καλλιτέχνης – ποιητής Geert Vermeire στο Collaborative Art Project του ΤΕΠΑΚ


Με ανοικτή διάλεξη του Βέλγου επιμελητή, ποιητή και καλλιτέχνη Geert Vermeire, πραγματοποιείται την Τρίτη, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το διεθνές πρόγραμμα Collaborative Art Project ΙΙ, το οποίο διοργανώνει το Cut Contemporary Fine Arts Lab του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το διεθνές πρόγραμμα Collaborative Art Project ξεκίνησε το 2020 με πρωτοβουλία της καθηγήτριας του τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Δρος Κλίτσας Αντωνίου, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό, να έρθουν σε επαφή με το έργο αξιόλογων καλλιτεχνών με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Το πρόγραμμα αυτό, προστίθεται, προσφέρει στους συμμετέχοντες μια «εργαλειοθήκη» παρατήρησης, καταγραφής και ανάλυσης του έργου των προσκεκλημένων εικαστικών, την οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αργότερα στη δική τους καλλιτεχνική δημιουργική διαδικασία. Επιπλέον, θα επιδιώξει την εξοικείωσή τους, με τις πειραματικές εικαστικές παρεμβάσεις συνεργατικού χαρακτήρα.

Ο Geert Vermeire θα δώσει ανοικτή διάλεξη(*) με θέμα « Walking Arts 2.0» στις 19 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:00, η οποία θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο 1, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος, γωνία Θέμιδος και Ιφιγενείας, στο ΤΕΠΑΚ. Στη διάλεξή του, ο Geert Vermeire θα παρουσιάσει μια σειρά από έργα του στον ακαδημαϊκό, επιμελητικό και καλλιτεχνικό χώρο ενώ η θεματολογία της διάλεξης αναδεικνύει την περιπατητική τέχνη στον 21ο αιώνα.

Ο Geert Vermeire μέσα από διαδικασίες συνεργασίας, αποστασιοποιημένος από ηθικοπολιτικές ακτιβιστικές δράσεις και εμμένοντας στον καλλιτεχνικό ακτιβισμό, έχει συνδέσει άρρηκτα το έργο του με την περιπατητική ως τέχνη εμπλέκοντας την ηχητική και ψηφιακή δημιουργία στο είδος της δουλειάς του. Αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους της χωρικής αντίληψης των ψηφιακών μέσων με έμφαση στην εγγραφή και απόδοση του χωρικού ηχητικού τοπίου σε συνδυασμό με κοινωνικές πρακτικές.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η περιπατητική δράση ως τέχνη αποτελεί τον πυρήνα του καλλιτεχνικού του έργου. Με επίκεντρο τον τόπο και την οικολογία του, εστιάζει στην κρίση του πλανήτη μας, ξεδιπλώνοντας, γύρω από ανθρώπινες σχέσεις - συνδέσεις ,“κείμενα” και χώρους μέσα από έργα τέχνης, ιδιοτοπικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικούς περιπάτους, αναπτύσσοντας μια δεσμευτική σχέση μεταξύ του τοπίου και των περιπατητών.

Μέσα από ένα πειραματικό εργαστήριο, το οποίο θα διεξαχθεί από 18 έως 21 Οκτωβρίου 2021, και σε συνεργασία με τους φοιτητές του τμήματος, ο Geert Vermeire θα εφαρμόσει καλλιτεχνικές πρακτικές με τεχνολογίες εντοπισμού τοποθεσίας που σχετίζονται με τα έργα Supercluster και CGeomap, τα οποία δημιουργήθηκαν υπό την επίβλεψη - συντονισμό των Geert Vermeire και Fred Adam.

Η διασύνδεση των συγκεκριμένων έργων παρέχει μια απλή διαδικτυακή πλατφόρμα για τη συλλογή, τη χαρτογράφηση και την κοινή χρήση καθημερινών τοπικών και παγκόσμιων εμπειριών με τρόπο που άλλα μέσα ενημέρωσης πασχίζουν να υλοποιήσουν. Μέχρι σήμερα, το Supercluster έχει συνεργαστεί με ερευνητές, σχεδιαστές, τεχνολόγους, καλλιτέχνες, πολιτιστικά ιδρύματα και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και επεξεργασία διαδικτυακής πλατφόρμας ανοιχτού κώδικα για κινητά τηλέφωνα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συνεργατική χαρτογράφηση ιστοριών, ήχων, βίντεο και εικόνων.

Επιπλέον, το Supercluster δημιούργησε ένα σύνολο συνεργατικών μεθοδολογιών για τα μέσα επικοινωνίας με τεχνολογία εντοπισμού τοποθεσίας, οι οποίες έχουν συμπεριλάβει την ανάπτυξη των τοπικών και παγκόσμιων περιπατητικών εργαστηρίων και ακαδημαϊκών μαθημάτων. Με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε παγκόσμιες προκλήσεις είναι βασική η διασύνδεση τοπικών εμπειριών ως μία κοινή πληροφορία μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Προηγούμενα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, στο King's College London, στο Πανεπιστήμιο της Leuven, στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα και τώρα στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα τα έργα Supercluster και CGeomap μπορείτε να βρείτε πατώντας στους ακόλουθους συνδέσμους: https://supercluster.eu/ και https://cgeomap.eu/info/

(*) Στη διάλεξη θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια Covid-19, σύμφωνα και με την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ ημερομηνίας 24.8.2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΤΕΠΑΚ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".