Εκδήλωση στη Λεμεσό για τα θύματα του Β’ ΠΠ και του πολέμου στην Ουκρανία

Εκδήλωση στη Λεμεσό για τα θύματα του Β’ ΠΠ και του πολέμου στην Ουκρανία


Με σύνθημα «Όχι στο φασισμό, όχι στον ρωσισμό» πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, στην πλατεία του παλιού λιμανιού Λεμεσού, εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες πολίτες, στην πλειοψηφία τους Ουκρανοί, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ανέμισαν σημαίες της χώρας τους, είπαν «Ποτέ ξανά» κρατώντας πλακάτ με συνθήματα και τραγούδησαν το διάσημο ουκρανικό λαογραφικό τραγούδι «Κόκκινο Βιβούρνο» (Chervona Kalyna) που έγινε σύμβολο πίστης για τον αγώνα τους κατά της Ρωσικής εισβολής.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρέσβης στην Κύπρο Ruslan Nimchynskyi, ο οποίος εξέφρασε την περηφάνια του που είναι Ουκρανός, βλέποντας τον αριθμό των ατόμων που συγκεντρώθηκαν και σημείωσε πως «είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ ξανά».

Σχολιάζοντας την παρουσία σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει πληρώσει το τίμημα και αξίζει να γίνει μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν σε ομιλίες τους οι διοργανωτές, η 8η Μαΐου καταγράφεται ως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ευρωπαίου Συμμάχους, ενώ η Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γιορτάσουν την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου.

Ενώ η 8ή Μαΐου, πρόσθεσαν, καθιερώθηκε ως μέρα μνήμης και συμφιλίωσης, στην Ρωσία, η 9η Μαΐου γιορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις και επίδειξη ισχύος, ενώ τα τελευταία χρόνια προβάλλεται το σύνθημα «Μπορούμε να το επαναλάβουμε».

«Ο αυτοθαυμασμός για τη νίκη των παππούδων και η εξύμνηση του έθνους των νικητών οδήγησαν στον σύγχρονο ρωσισμό (ρωσικός φασισμός), ο οποίος με τα εγκλήματα πολέμου κατά των αμάχων και τη γενοκτονία, μας θυμίζει όλο και περισσότερο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Μεταξύ των εκατομμυρίων νεκρών του Β Π.Π, πρόσθεσαν, ήταν 3 εκατομμύρια Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στους στρατούς διαφόρων συμμαχικών χωρών, ενώ περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί άμαχοι σκοτώθηκαν.

Σήμερα, κατέληξαν, η Ουκρανία ζει ξανά τον πόλεμο και αποτελεί το προπύργιο που υπερασπίζεται τον πολιτισμένο κόσμο ενάντια στον ρωσισμό, κατά την έκφραση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".