ΥΠΠΑΝ και Γαλλίδα Πρέσβειρα χαιρέτησαν τη διδυμοποίηση Λανιτείου και γυμνασίου Chape Μασσαλίας

ΥΠΠΑΝ και Γαλλίδα Πρέσβειρα χαιρέτησαν τη διδυμοποίηση Λανιτείου και γυμνασίου Chape Μασσαλίας


Η συνεργασία του Λανιτείου Λυκείου Λεμεσού και του γυμνασίου Chape Μασσαλίας θα επιστεγάζουν τη διδυμοποίηση των δυο πόλεων, που υπογράφτηκε πριν από 30 χρόνια, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου και η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano.

Το μνημόνιο συνεργασίας των δυο σχολείων υπογράφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Γαλλίδας Πρέσβειρας, του Δημάρχου Λεμεσού και του Πρόξενου της Κύπρου στη Μασσαλία.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Σύμβουλος του ΥΠΠΑΝ, Νίκη Παπά, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει πως σήμερα η Κύπρος διάγει, ίσως, την πιο γόνιμη και πιο λαμπρή περίοδο στην ιστορία της συνεργασίας μας με τη Γαλλία.

Οι άριστες σχέσεις των δυο χωρών, προσθέτει, εκφράζονται μέσω των πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πιστοποίηση της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο και στην επέκταση της υποχρεωτικής διδασκαλίας Γαλλικών μέχρι την Γ’ Λυκείου.

«Έχουμε, επίσης, δρομολογήσει την ίδρυση παραρτήματος του Γαλλοκυπριακού Σχολείου στη Λεμεσό και ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας και προωθώντας περαιτέρω την ανταλλαγή μαθητών και τεχνογνωσίας σε εκπαιδευτικά θέματα», συμπληρώνει στο χαιρετισμό του ο κ.Προδρόμου.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, υπογραμμίζει, στοχεύουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην νεολαία και να δημιουργήσουμε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο σύγχρονο κόσμο, ενισχύοντας τον πολυπολιτισμικό διάλογο.

Λέγοντας πως στους τομείς συνεργασίας των δυο σχολείων προωθείται η ελληνική και η αρχαία ελληνική γλώσσα, ο Υπουργός τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κύπρου για συνεργασία στην ενίσχυση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της λατινικής στα δημόσια σχολεία, μια πρωτοβουλία του Γάλλου ομολόγου του, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, η συνεργασία μεταξύ σχολείων των δυο χωρών, αποτελεί επένδυση στην Παιδεία, για το παρόν και το μέλλον, την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας μας.

Παράλληλα, συνέχισε, αποτελούν και σπουδαία επένδυση στις Γαλλο-Κυπριακές σχέσεις και τόνισε πως αποτελεί τον καρπό των κοινών προσπαθειών των Κυβερνήσεων των δυο χωρών και της δέσμευσης τους για συνέχιση και ενδυνάμωση των δεσμών φιλίας, που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες.

Μέσω μετάφρασης, η Γαλλίδα Πρέσβειρα, Salina Grenet-Catalano, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στη διδυμοποίηση των δυο σχολείων, σημειώνοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου και Μασσαλίας – Λεμεσού.

Η συμφωνία γίνεται πραγματικότητα, μετά από αναβολές λόγω πανδημίας και θα επιτρέψει να ζωντανέψει η αδελφοποίηση των δυο πόλεων, εμπλέκοντας τους νέους, που βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της γαλλικής Κυβέρνησης αλλά και της Γαλλικής Προεδρίας του ΣτΕ, συμπλήρωσε.

Ευχήθηκε, επίσης, όπως η συνεργασία αυτή ξεκινήσει το συντομότερο με προγράμματα και ανταλλαγές μαθητών, όπως μέσω του Erasmus +, ενώ υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους στις αξίες του να μοιράζεσαι και στις αξίες της αλληλεγγύης, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στους ενδιαφερομένους μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό να ανακαλύψουν ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα, άλλες και ελπίζω καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, να βελτιώσουν οι μαθητές τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να στηρίξει τη βελτίωση της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, είπε η Γαλλίδα Πρέσβειρα.

«Σε μια εποχή με σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα που επαναφέρουν την γαλλική γλώσσα στο προσκήνιο και ευχαριστώ τον ΥΠΠΑΝ για την γαλλοφιλία του, χαίρομαι γι αυτή τη διδυμοποίηση όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την πόλη της Μασσαλίας και τη Γαλλία, μαζί με Γάλλους μαθητές», κατέληξε στο χαιρετισμό της η κ.Catalano.

Υπενθυμίζοντας ότι στις 3 Μαΐου 1992 ο Δήμος Λεμεσού διδυμοποιήθηκε με το Δήμο Μασσαλίας, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε τη χαρά του που αυτή η νέα πρωτοβουλία έρχεται να ενισχύσει τους δεσμούς των δυο πόλεων και να δώσει μια νέα ώθηση και δυναμική στη συνεργασία Κύπρου - Γαλλίας.

Ευχαρίστησε, ακόμη, την Πρέσβειρα της Γαλλίας για την στήριξη και την αγάπη της για τη Λεμεσό, καθώς και τις διευθύνσεις των δυο σχολείων.

Η τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχολείο Λεμεσού «Μάριος Τόκας».

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".