Διαδικτυακή απάτη άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος εταιρείας στη Λεμεσό

Διαδικτυακή απάτη άνω των 150.000 ευρώ σε βάρος εταιρείας στη Λεμεσό


Χρηματικά ποσά που φτάνουν τις 157 χιλιάδες ευρώ απέσπασαν άγνωστοι από εταιρεία που εδρεύει στη Λεμεσό, χρησιμοποιώντας παρόμοιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με τον ιδιοκτήτη και δίνοντας εντολή για εξόφληση τιμολογίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όπως καταγγέλθηκε από λειτουργό της εταιρείας, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, έλαβε στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της τέσσερα μηνύματα που φαινόταν ότι είχαν σταλεί από έναν εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα επισυνάπτονταν συνολικά τέσσερα τιμολόγια με οδηγίες για πληρωμή τους, με εμβάσματα σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες του εξωτερικού.

Η λειτουργός προχώρησε σε πληρωμές των τεσσάρων τιμολογίων, για τα ποσά των 45 χιλιάδων, 49 χιλιάδων, 63 χιλιάδων, και 144 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, με τέσσερα διαφορετικά εμβάσματα από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.

Την περασμένη Τετάρτη η λειτουργός έλαβε ύποπτο μήνυμα στο υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της και αφού υποψιάστηκε ότι πιθανόν να έπεσε θύμα απάτης, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο οποίος της επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε της είχε αποστείλει τα ηλεκτρονικά μηνύματα, ούτε είχε δώσει οδηγίες για πληρωμή των συγκεκριμένων τιμολογίων.

Από έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι τα ύποπτα μηνύματα είχαν αποσταλεί από λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ομοίαζε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιδιοκτήτη της εταιρείας, έχοντας διαφορά μόνο σε ένα ψηφίο στην ονομασία της διεύθυνσης του λογαριασμού.

Η εταιρεία προχώρησε άμεσα σε ενημέρωση της τράπεζας, μέσω της οποίας έγιναν τα τέσσερα εμβάσματα και επιτεύχθηκε η ανάκληση του τελευταίου εμβάσματος ύψους 144.000 ευρώ, που επιστράφηκε στην εταιρεία.

Ωστόσο τα άλλα τρία εμβάσματα είχαν ήδη προχωρήσει και ενημερώθηκαν για ανάκληση τους οι αντίστοιχες τράπεζες στο εξωτερικό.

Με αφορμή και το νέο αυτό περιστατικό διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία συστήνει εκ νέου ιδιαίτερη προσοχή στο ευρύτερο κοινό και ειδικότερα σε ιδιοκτήτες και προσωπικό εταιρειών που διαχειρίζονται χρηματικά ποσά και πληρωμές μέσω διαδικτύου ή και μετά από παρόμοια διαδικτυακή επικοινωνία με συνεργάτες, προμηθευτές ή αγοραστές.

Το συγκεκριμένο είδος ηλεκτρονικής απάτης, η επονομαζόμενη «Απάτη μέσω Τιμολογίων», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αφορά κυρίως επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται με άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού, προστίθεται.

Η προσέγγιση της επιχείρησης, πέραν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να γίνει και με άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου ή ακόμη και με επιστολή.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά το προσωπικό και να εφαρμόζει διαδικασία για την επαλήθευση της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής.

«Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πληρωμή τιμολογίων, μιλήστε με τον προμηθευτή ή συνεργάτη σας τηλεφωνικά, χωρίς να κάνετε χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που αναγράφονται στο ύποπτο μήνυμα και επιβεβαιώστε ότι το μήνυμα προέρχεται από τους πραγματικούς προμηθευτές ή συνεργάτες της επιχείρησης», προστίθεται.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτη απόπειρα απάτης, θα πρέπει η υπόθεση να καταγγελθεί άμεσα στην Αστυνομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".