Skip to main content
Συμφωνία χρήσης δημοτικών χώρων μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Συνδέσμου «Ιθάκη»

Συμφωνία χρήσης δημοτικών χώρων μεταξύ Δήμου Λεμεσού και Συνδέσμου «Ιθάκη»


Στο πλαίσιο του κοινού τους οράματος για δημιουργία μιας πόλης φιλικής προς τα άτομα που πάσχουν από άνοια, Δήμος Λεμεσού και Σύνδεσμος στήριξης ατόμων με άνοια «Ιθάκη», υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία για την παραχώρηση χρήσης χώρων στις κοινωνικές υποδομές της δημοτικής Αρχής, στην οδό Φιλελλήνων.

Σε διάσκεψη Τύπου, στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του για το «εξαίρετο πραγματικά έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος τα τελευταία χρόνια», στηρίζοντας τα άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, συνέχισε, αφορά στην παραχώρηση χρήσης χώρων στις κοινωνικές υποδομές του Δήμου στην οδό Φιλελλήνων, συνολικού εμβαδού 480 τμ., που αποτελείται από τρείς αίθουσες, κουζίνα, τουαλέτες, καλυμμένη βεράντα και εξωτερική αυλή.

«Η σημερινή συμφωνία Δήμου και Ιθάκης, είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει την αρχή ενίσχυσης και αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ μας», είπε και πρόσθεσε πως, μεταξύ άλλων, τα δυο μέρη θα προχωρήσουν πιο επισταμένα στην υλοποίηση του κοινού οράματος «για δημιουργία μιας πόλης στην οποία θα διευκολύνεται η ζωή των συνανθρώπων μας που υποφέρουν από άνοια, αλλά και των δικών τους προσώπων και στην οποία θα νιώθουν την αγάπη και την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας».

Ο κ. Νικολαΐδης είπε, επίσης, ότι η φιλοξενία της «Ιθάκης» στις δημοτικές υποδομές της οδού Φιλελλήνων, εντάσσεται μέσα τα πλαίσια του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, που αφορά στη συνεργασία με προγράμματα φορέων και οργανισμών της πόλης και τη φιλοξενία κοινωνικών τους προγραμμάτων σε δημοτικές υποδομές.

Η φιλοσοφία του Δήμου μας στηρίζεται πάνω στην υιοθέτηση της παροχής ολοκληρωμένων ολιστικών κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες μας, σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα επιτάσσουν αυτές τις υπηρεσίες, συμπλήρωσε.

Τέλος, ευχήθηκε στους συντελεστές του Συνδέσμου κάθε καλό, δύναμη και κουράγιο στο έργο που επιτελούν.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου «Ιθάκη» Ισαμπέλλα Καραολή ανέφερε πως σήμερα «είναι η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού», καθώς ένα όνειρο για τους εθελοντές του Συνδέσμου, όπως είπε, γίνεται πραγματικότητα με τη βοήθεια του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καραολή είπε πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή της την νόσο Αλτσχάιμερ και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάθε 3 δευτερόλεπτα διαγιγνώσκεται κάποιο άτομο με άνοια.

Παγκοσμίως σήμερα, συνέχισε, πάσχουν από άνοια 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 75 εκατομμύρια και μετά το 2050 τα 135 εκατομμύρια άτομα. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κ.Καραολή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια άτομα με άνοια και στη βάση των ιδίων στατιστικών, στην Κύπρο ο αριθμός αυτός υπολογίζεται γύρω στις 25 χιλιάδες.

Αναφερόμενη στο έργο του Συνδέσμου, είπε πως σήμερα λειτουργούν δυο κέντρα ημέρας, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει κέντρο ημέρας και στη Πάφο.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του χώρου, κόστους 90 χιλιάδων ευρώ, το νέο κέντρο ημέρας στην οδό Φιλελλήνων θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους δημότες καθημερινά και δωρεάν, από τις 8:00 μέχρι τις 16:30.

Σύμφωνα με την κ. Καραολή, θα προσφέρονται υπηρεσίες όπως, δραστηριότητες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, προγράμματα γυμναστικής, ειδικές θεραπείες, μουσική, δωρεάν αξιολόγηση των ασθενών και δωρεάν αξιολόγηση του γνωστικού τους τομέα.

Συνεχάρη δε το Δήμο Λεμεσού «γιατί χάρη της κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας που τον χαρακτηρίζει, έχει θέσει σε προτεραιότητα την στήριξη των διαφόρων προγραμμάτων των εθελοντικών οργανώσεων για ανακουφιστική φροντίδα των ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση