Skip to main content
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού έρχεται να καλύψει τα κενά στον χώρο του κυπριακού βιβλίου, λένε οι διοργανωτές της

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού έρχεται να καλύψει τα κενά στον χώρο του κυπριακού βιβλίου, λένε οι διοργανωτές της


Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού (Limassol Book Fair) έρχεται να καλύψει τα κενά στον χώρο του κυπριακού βιβλίου, λένε στο ΚΥΠΕ οι διοργανωτές της, Χάρης Ιωαννίδης, Άννα Ιωαννίδου και Χρήστος Μιχάλαρος.

Ερωτώμενος σχετικά με τη συμμετοχή του στο εγχείρημα, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι αρχικά η πρόταση που είχε δεχθεί από τους διοργανωτές ήταν η παρουσίαση του τριήμερου εκδηλώσεων πάνω στη σκηνή. «Ωστόσο, στην πορεία και με τις συζητήσεις που προέκυψαν, διαπιστώσαμε όλοι ότι το ζήτημα του βιβλίου μας αφορά σε γενικότερο πλαίσιο, ότι η αγάπη για το βιβλίο και τον κόσμο του που πηγάζει από μέσα μας συναντιέται με την αγάπη του απέναντι», τονίζει.

«Έτσι αποφάσισα να εμπλακώ έστω και σε ένα μικρό βαθμό στον συντονισμό των συζητήσεων, στις ζωντανές συνεντεύξεις πάνω στη σκηνή και σε άλλες δράσεις, ώστε το μήνυμα ότι η Κύπρος πλέον έχει μια έκθεση βιβλίου ανάλογη των δυνατοτήτων της, είναι γεγονός», λέει ο Χρήστος Μιχάλαρος, ο οποίος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους διοργανωτές οι οποίοι τον συμπεριέλαβαν σε αυτή την προσπάθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κυριότερες διαφορές μεταξύ της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Λεμεσού και των εκθέσεων βιβλίου που λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο κατά καιρούς, η Άννα Ιωαννίδου εξηγεί ότι η μεγάλη διαφορά της Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού είναι η διεξαγωγή του επαγγελματικού συνεδρίου στις 25 Νοεμβρίου.

«Για πρώτη φορά στον τόπο μας, οι επαγγελματίες του χώρου συγκεντρώνονται σε μια σοβαρή προσπάθεια χαρτογράφησης του χώρου του βιβλίου. Εκεί, θα συζητηθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της κυπριακής αγοράς βιβλίου καθώς και η διασύνδεσή της με τη διεθνή αγορά του βιβλίου», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το συνέδριο θα προσφωνήσουν διεθνείς σύμβουλοι σε θέματα του βιβλίου, εκπρόσωποι των Διεθνών Εκθέσεων Φρανκφούρτης και Θεσσαλονίκης, εκδότες και βιβλιοπώλες από την Κύπρο αλλά και εκδότες από την Ελλάδα.

Μιλώντας για το σημαντικότερο κενό που υπάρχει στην κυπριακή αγορά του βιβλίου και τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να καλυφθεί, ο εκδότης Χάρης Ιωαννίδης υπογραμμίζει ότι «η κυπριακή αγορά βιβλίου θα ζει πάντα στη μεγάλη σκιά της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη, πιο πλούσια σε τίτλους και θεματογραφία, αλλά και σαφώς πιο ώριμη από τη δική μας. Η τοπική βιομηχανία βιβλίου έχει διαχρονικά προσαρμοστεί σ’ αυτή την πραγματικότητα και όλοι μας, εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, έχουμε πλήρη επίγνωση του επιχειρηματικού αυτού πλαισίου».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Χρήστος Μιχάλαρος σημειώνει ότι «διάσπαρτες πρωτοβουλίες, τίμιες απόπειρες και εμπνευσμένες προσπάθειες υπάρχουν ήδη στην Κύπρο εδώ και δεκαετίες», αλλά έως τώρα απουσίαζε «μια διοργάνωση που να καλύπτει ολόκληρη την υπόθεση που λέγεται βιβλίο, στο σύνολό της, από τον συγγραφέα και τη μοναχική διαδικασία της συγγραφής, μέχρι τον εκδότη, τον βιβλιοπώλη, τον επιμελητή, τις νέες μορφές ανάγνωσης και φυσικά τον αναγνώστη». Όλο αυτό, υπογραμμίζει, «έρχεται να καλύψει το Limassol Book Fair και μάλιστα σε ένα ολοζώντανο τριήμερο με τη συμμετοχή του κοινού που θα έχει λόγο και ρόλο σε όλες τις δράσεις».

Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, ο Χάρης Ιωαννίδης αναφέρει ότι υπάρχει η επιθυμία, μέσω των επαγγελματικών συνεδρίων, για τη σταδιακή αναβάθμιση και ενδυνάμωση της κυπριακής βιβλιοπαραγωγής, τη διασύνδεση του προϊόντος μας με το εξωτερικό σε διευρυμένο και οργανωμένο επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης μεταξύ εκδοτών σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εν τέλει, αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στη δόμηση μιας υγιούς και προσοδοφόρας βιομηχανίας, που δεν εξαρτάται από φυσικούς πόρους, καιρικές συνθήκες ή πολιτικές αναταράξεις, προσθέτει ο Χάρης Ιωαννίδης, επισημαίνοντας ότι «οι βιομηχανίες που παράγουν πολιτισμό, όπως αυτή του βιβλίου, συμβάλλουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομία ενός τόπου απ’ ό,τι ο κύκλος εργασιών τους».

«Το βιβλίο πάντα θα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, για δημιουργούς παιχνιδιών και άλλων προϊόντων, για χρήστες και δημιουργούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για παραγωγούς ηλεκτρονικών βιβλίων, για παραγωγούς ακουστικών βιβλίων, για podcasters, για κριτικούς, για δημόσιο διάλογο», τονίζει. «Θέλουμε το κυπριακό βιβλίο ν’ αρχίσει να εμπνέει τόσο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό», υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Κύπρος να κατακτήσει μια θέση στη διεθνή αγορά βιβλίου, ο Χάρης Ιωαννίδης και η Άννα Ιωαννίδου σημειώνουν ότι «πρέπει ν΄ αρχίσουμε μια μακροχρόνια δράση, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, τα οποία σταδιακά θα μας φέρουν στο πολυπόθητο σημείο όπου η κυπριακή λογοτεχνία και βιβλιοπαραγωγή θα είναι διαθέσιμη στο βιβλιόφιλο κοινό του κόσμου, και στις μεγάλες γλώσσες του πλανήτη».

«Ως Έκθεση, θέλουμε πρώτα να δούμε την τοπική βιομηχανία να ενισχύεται και να αποκτά το κύρος που της αρμόζει», υπογραμμίζουν. «Παράλληλα, μέσω διεθνών συνεδρίων και άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων, θέλουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων του χώρου του βιβλίου στην Κύπρο αλλά κυριότερα, την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο», δηλώνουν, τονίζοντας ότι «η συμμετοχή της Κύπρου στις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού θα πρέπει να είναι ανελλιπής και δεδομένη και θα πρέπει να αποσκοπεί στην απόκτηση τεχνογνωσίας και δικτύωσης».

Ακόμη, ο Χάρης Ιωαννίδης και η Άννα Ιωαννίδου χαρακτηρίζουν τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού ως «ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι όλοι στον χώρο των βιομηχανιών πολιτισμού, εναποθέτουν πολλές ελπίδες στον επίσημο αυτό κρατικό φορέα.

«Ως Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Επιλέγουμε να βλέπουμε τα θετικά της βιομηχανίας μας, να βλέπουμε θετικά το μέλλον και να βάζουμε ψηλούς στόχους», δηλώνουν στο ΚΥΠΕ.

Μιλώντας για τη σχέση των Κυπρίων με το βιβλίο και την ανάγνωση, ο Χρήστος Μιχάλαρος επισημαίνει ότι «ο Κύπριος, όπως και ο Ελλαδίτης περισσότερο μιλούν παρά ακούν και διαβάζουν. Το διάβασμα δεν υπάρχει στη συνολική μας κουλτούρα ως βασικό συστατικό της συνείδησής μας». «Άρα ένα το κρατούμενο, δεν διαβάζουμε. Δεύτερον, όσο διαβάζουμε, δεν διαβάζουμε πράγματα που μπορούν να μας προσφέρουν “κάτι” που θα μας εξελίξει ως άτομα. Τρίτον, δεν διδάσκουμε στα παιδιά το διάβασμα», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.

Όλα αυτά, εξηγεί, «δημιουργούν μια έλλειψη αναγνωστικής παιδείας η οποία κοστίζει σε όλα: στην κοινωνία που διαμορφώνουμε γενιά τη γενιά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στις πολιτικές μας αποφάσεις και στην συμπεριφορά μας ως άτομα και μέλη οικοσυστημάτων». «Το Limassol Book Fair δίνει χίλιους λόγους για να επενδύσει η Πολιτεία στο ζήτημα του βιβλίου και της ανάγνωσης. Όσοι έρθετε, θα το διαπιστώσετε. Θα φύγετε με μια αγκαλιά βιβλία ο καθένας», καταλήγει.

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου, μεταξύ 10:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. Θα προηγηθεί η διεξαγωγή του επαγγελματικού συνεδρίου στις 25 Νοεμβρίου. Στον εκθεσιακό χώρο στους Χαρουπόμυλους Λανίτη, θα υπάρξουν πέραν των 40 εκθετών. Θα διεξαχθούν δεκάδες δρώμενα, σε 3 σκηνές, για μικρούς και μεγάλους. Ακόμη, θα προβληθούν διαδραστικά βίντεο για τα παιδιά, θα συμμετάσχουν γνωστοί συγγραφείς από Κύπρο και Ελλάδα, θα ανεβούν θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από παιδικά βιβλία, θα υπάρξουν πολυπρόσωπες συζητήσεις επί σκηνής για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το σύγχρονο βιβλίο στην Κύπρο και πολλά άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση