Skip to main content
Σχεδιάζεται ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου Παρεκκλησιάς, λέει το ΥΠΑΝ

Σχεδιάζεται ο χώρος του Δημοτικού Σχολείου Παρεκκλησιάς, λέει το ΥΠΑΝ


Προσχέδια έχουν ήδη ετοιμάσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) που αφορούν τον παιδαγωγικό ανασχεδιασμό των χώρων στο Δημοτικό Σχολείο Παρεκκλησιάς, με βάση τα υφιστάμενα πρότυπα του κτηριολογικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων κατεδαφίσεων και νέων επεκτάσεων. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, σε σχέση με τη σημερινή διαμαρτυρία του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Παρεκκλησιάς για τις κτηριακές υποδομές.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της διαδικασίας σχεδιασμού, το έργο θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό με στόχο την υλοποίησή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αναφέρει το Υπουργείο, η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί, ο Σύνδεσμος Γονέων του σχολείου είχε ενημερωθεί γραπτώς για τα πιο πάνω και ως εκ τούτου «η σημερινή διαμαρτυρία κρίνεται αχρείαστη, υπερβολική και άστοχη».

Παράκληση του ΥΠΑΝ είναι όπως οι διάφοροι φορείς απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του για ενημέρωση, ώστε να αποφεύγεται αχρείαστη ταλαιπωρία των παιδιών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δίωρη αποχή μαθητών/τριών Δημοτικού σχολείου Παρεκκλησιάς

Κατά τη διαμαρτυρία, που οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Γονέων, μαθητές και μαθήτριες βγήκαν στο δρόμο, έξω από το σχολείο, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Θέλουμε αίθουσες και σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Πάρτε τα κοντέινερ για τα Υπουργεία, εμείς διεκδικούμε σύγχρονα σχολεία» και «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουμε για μόρφωση και κοινωνία άλλη».

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Στέλλα Χατζησπύρου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα περιλαμβανόταν κονδύλι για το σχολείο στον προϋπολογισμό του 2023, αυτό δεν έγινε, ενώ πρόσφατα ενημερώθηκαν επίσημα πως δεν θα υπάρξει ούτε στον προϋπολογισμό 2024-2026.

Το σχολείο, με τους περίπου 200 μαθητές/τριες, αποτελείται από ένα παλιό κτίριο της δεκαετία του 60’, εξήγησε, το οποίο φιλοξενεί τρία τμήματα και παρουσιάζει έντονη υγρασία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρρωσταίνουν συχνά.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, μια λυόμενη αίθουσα που παραχωρήθηκε πέρσι, χρειάστηκε να επιδιορθωθεί τρεις φορές για να μπορέσουν να γίνουν μαθήματα, ενώ ως αίθουσα ειδικής εκπαίδευσης χρησιμοποιείται μια αποθήκη – εμπορευματοκιβώτιο.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των παιδιών, σημείωσε, το σχολείο δεν διαθέτει πλέον αίθουσες τέχνης, οικοκυρικών, επιστήμης και μουσικής, μαθήματα που αναγκαστικά διδάσκονται εντός των τάξεων, ενώ οι γιορτές και οι εθνικές επέτειοι γιορτάζονται στην αυλή, μόνο αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Κάνοντας λόγο για «μαθητές ενός κατώτερου Θεού», η κ.Χατζησπύρου τόνισε ότι, παρά την ραγδαία ανάπτυξη της, τα σχολεία στην ανατολική περιοχή είναι «ο φτωχός συγγενής της Λεμεσού», υποδεικνύοντας την απουσία γυμνασίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε γυμνάσια που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, προειδοποίησε πως, σε περίπτωση που οι αρμόδιοι δεν ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των παιδιών και του Συνδέσμου Γονέων, υπάρχει πρόθεση όπως το σχολείο παραμείνει κλειστό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση