Ώρα μηδέν για το Τεχνολογικό Πάρκο


texnologiko-parko
Ο Δημήτρης Σολομωνίδης κρούει τον κώδωνα
Τέλη Αυγούστου θα μπουν τελικά οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει η χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου, που ανέλαβε να κατασκευάσει το κράτος στον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το Τεχνολογικό Πάρκο, στο Πεντάκωμο.

Η απόφαση του χρόνου κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, όπως εξαγγέλθηκε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού από τον Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, δεν είναι καθόλου τυχαία. Αντιθέτως αποβλέπει στην μη πραγματοποίηση εφιαλτικών σεναρίων, αφού τον Σεπτέμβριο εκπνέουν τα χρονοδιαγράμματα των συνολικών απαλλοτριώσεων που έγιναν το 2007 και θα πρέπει, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το έργο, να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Το έργο κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάσισε την ακύρωση του διατάγματος απαλλοτρίωσης έκτασης 1.600.000 τ.μ., μέσα στην οποία θα αναπτυσσόταν το πάρκο, εξαιτίας και πάλι της μη απαλλοτρίωση της απαιτούμενης έκτασης πριν εκπνεύσουν τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δικαίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών γης οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο, αιτούμενοι την αποδέσμευση των περιουσιών τους. «Ελπίζουμε ότι οι εργασίες δεν θα διακοπούν με την χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και ότι θα υπάρξει συνέχεια μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, ώστε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μπορούν να εγκατασταθούν στο πάρκο» δήλωσε στην «Φ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Δημήτρης Σολομωνίδης επισημαίνοντας ότι χωρίς να υπάρχουν υποδομές δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Ο κύριος Σολομωνίδης εξέφρασε ωστόσο τις ανησυχίες του αφού όπως υπέδειξε ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 εξασφαλίστηκε κονδύλι πέραν των €2,5 εκ. για τα πρώτα έξοδα του σχεδιασμού και των απαλλοτριώσεων, στον προϋπολογισμό του 2011 ακόμη δεν έχει συμπεριληφθεί το ανάλογο κονδύλι. Υπολογίζεται ότι τα έξοδα λειτουργίας του έργου για τα πρώτα τρία χρόνια της δημιουργίας του θα φθάσουν γύρω στα €6,5 εκ. και αφορούν την κατασκευή βασικών έργων υποδομής όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, κτίριο διοίκησης και δίκτυα κοινής ωφελείας.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα επωμιστούν τα έξοδα ανέγερσης των εγκαταστάσεων τους, ωστόσο το μόνο έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πάρκο, είναι η διαμόρφωση του περιμετρικού οδικού δικτύου. «Τα αναπτυξιακά έργα αποτελούν το οξυγόνο της οικονομίας μας στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται αυτή την περίοδο», τονίζει ο πρόεδροςτου ΕΒΕΛ, επισημαίνοντας «τις ατέρμονες καθυστερήσεις που πάντοτε παρεμβάλλονται στην εκτέλεση διάφορων έργων για τις οποίες η Λεμεσός, έχει μια ιδιαίτερα πικρή πείρα».

Πέντε χρόνια κυοφορίας…

Το ιστορικό της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή του Πεντακώμου ξεκινά το 2005, όταν λήφθηκε η σχετική απόφαση. Παράλληλα προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την ετοιμασία μελέτης βιωσιμότητας. Το 2007, αποφασίστηκε όπως τα ερευνητικά και εργαστηριακά κέντρα στην Κύπρο, θα ανεγείρονται στο πάρκο. Την ίδια περίοδο, είχε δημοσιευτεί και η γνωστοποίηση διατάγματος απαλλοτρίωσης των κτημάτων για την κατασκευή δρόμων προσπέλασης στο πάρκο, στην βάση σχεδιών που ετοίμασε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και Πολεοδομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διεξαγωγή της προμελέτης του έργου και την αλλαγή κυβέρνησης, το έργο «πάγωσε», για να αναθερμανθεί ξανά τοκαλοκαίρι του 2009, όταν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Αυγούστου, θεσμοθετήθηκε η δημιουργία του. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η έκταση εκρίθη αναγκαία για την κάλυψη των συνολικών αναγκώνσε βάθος χρόνου -περιλαμβανομένης της δυνατότητας περαιτέρω ανάπτυξης- έγινε αναθεώρηση των σχεδιών και αφού ελήφθησαν υπόψιν όλα τα δεδομένα ως προς το μέγεθος και το κόστος του έργου, αποφασίστηκε η μείωση της απαλλοτριωθείσας έκτασης.

Έτσι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η έκταση του συρρικνώθηκε από τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα που προβλεπόταν αρχικά σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Παράλληλα αποφάσισε να μειωθεί το διαθέσιμο ποσόν για την ανάπτυξη του λόγω της οικονομικής κρίσης, από τα 82 στα 10 εκατομύρια ευρώ.

Μια πολιτεία-πρότυπο

Στο Τεχνολογικό Πάρκο θα εγκατασταθούν τα ερευνητικά προγράμματα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και του Κυπριακού Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ. Αναμένεται όμως να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων αλλά και κυπριακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Εταιρίες που έχουν ως αντικείμενο την νανοτεχνολογία, την βιοχημεία, την ενέργεια, της τηλεπικοινωνίες, την παροχή υπηρεσιών υγείας, το περιβάλλον, την πληροφορική και την ναυτιλία είναι μερικές από τις στοχευμένες αγορές, που είναι ευπρόσδεκτες για να επενδύσουν στο πάρκο.

Η λειτουργία του Πάρκου σύμφωνα μετους μελετητές αναμένεται να αποφέρει κέρ-δη €780εκ. για την περίοδο 2008-12, ενώ θαδημιουργηθούν πέρα των 270 θέσεων ερ-γασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του,που θα φθάσουν τις 1.800 θέσεις, 15 χρόνιαμετά την ίδρυση του. Στην πλήρη ανάπτυξητου το πάρκο, θα απασχολεί πέρα των 15.000ατόμων.

Στόχος του είναι να διαφοροποιηθεί το προϊόν της κυπριακής οικονομίας, η αειοφόρος ανάπτυξη και η μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεύρυνση των υποδομών στο τομέα της έρευνας, η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου και η μετατροπή της σε διεθνές κέντρο, για την έρευνα και την εκπαίδευση.

Στην έκταση του πάρκου θα δημιουργηθούν 180 κτίρια γραφείων, χώροι στάθμευσης και δρόμοι, 60 με 120 κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και χώροι κοινωνικής συνάθροισης. Θα παρέχει στους χρήστες του όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας, εστίασης, διασκέδασης και αθλητισμού. Στόχος των μελετών είναι η συνεχής λειτουργία του Πάρκου, η δημιουργία μιας πρότυπης πολιτείας με ζωή καθ’ όλο το 24ώρο.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".