Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και ΚΣΕΕΚ για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ΤΕΠΑΚ και Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ), που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία και ανάπτυξη Τεχνολογικού Πάρκου, δίπλα από τις υπό ανέγερση εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στον πρώην βρετανικό οικισμό «Βερεγγάρια», στα Πολεμίδια.
Το Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν, το πρωί της Πέμπτης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, Δρ Τάσος Κουνούδης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Πρυτανείας, στην παρουσία και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Κώστα Γαλαταριώτη.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, είπε πως «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το ΤΕΠΑΚ, καθώς η διαχρονική μας συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ και τις εταιρείες-μέλη του αναβαθμίζεται μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας».
Παρότι το Πρωτόκολλο επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Βερεγγάρια, πρόσθεσε, περιλαμβάνει πολλές άλλες πρωτοβουλίες, «διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά».
«Η δημιουργία ενός Τεχνολογικού Πάρκου, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, θα δώσει ώθηση στον τομέα της έρευνας, δημιουργώντας έναν χώρο όπου θα συνυπάρχουν ακαδημαϊκές οντότητες, start-ups, εργαστήρια και εταιρείες, προσφέροντας ευκαιρίες για συνέργειες και καινοτομία», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΣΕΕΚ, αναφέρθηκε στην πολύχρονη και αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συνδέσμου και του ΤΕΠΑΚ, τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας μέσω της υπογραφής Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.
«Ο Σύνδεσμος μας, με 40 εταιρείες που απασχολούν πάνω από 1.000 ερευνητές και που έχουν συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ στην οικονομία της Κύπρου, διαθέτει μοναδικές υποδομές εφαρμοσμένης έρευνας, που ήδη συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο», είπε.
Πρόσθεσε ότι, με τη νέα αυτή συνεργασία, οι φοιτητές/τριες θα αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και απασχόλησης, ενώ τα οφέλη για την καινοτομία και τη βιομηχανοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.
Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ στοχεύει στη μεγιστοποίηση των συνεργειών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την πραγματική οικονομία και τη βιομηχανία, ένα μοντέλο που έχουμε δει να αποδίδει εξαιρετικά σε προηγμένες χώρες».
Σημείωσε, ακόμη, πως το Τεχνολογικό Πάρκο θα συνδυάζει την έρευνα, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό οικοσύστημα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα την παραχώρηση του χώρου πριν από τα Χριστούγεννα,
Όπως εξάλλου αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΤΕΠΑΚ, η συνεργασία με τον ΚΣΕΕΚ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κυπριακή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, στοχεύοντας σε άμεσα αποτελέσματα στην παραγωγική καινοτόμων κυπριακών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, η δημιουργία ενός πρότυπου Τεχνολογικού Πάρκου θα αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη, τόσο για το Πανεπιστήμιο και τις καινοτόμες Κυπριακές επιχειρήσεις, όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.
Επιπρόσθετα, η συνεργασία των δυο μερών περιλαμβάνει, τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η μικροηλεκτρονική, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες πρακτικής άσκησης για φοιτητές/τριες και δυνατότητες πρόσληψης αποφοίτων του Πανεπιστημίου από μέλη του Συνδέσμου.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, εξασφαλίζει πρόσβαση σε προηγμένες υποδομές έρευνας και ανάπτυξης και προωθεί τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και τεχνοβλαστών (spin-offs) που συνδέονται με το πανεπιστήμιο, ενισχύοντας την καινοτομία και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με την αγορά εργασίας.
Το ΤΕΠΑΚ υποδεικνύει ότι η συνεργασία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή και στην αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθιερώνοντάς την ως κέντρο αριστείας στην υψηλή τεχνολογία. Παράλληλα, προστίθεται, θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας και θα ενισχύει τη διά βίου μάθηση, μέσω πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι, για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου, προβλέπεται η σύσταση κοινών ομάδων εργασίας και επιτροπών.
Πηγή: ΚΥΠΕ