Skip to main content
Οι προκλήσεις και προοπτικές του ΕΟΑ Λεμεσού απασχόλησαν Πολυθεματική Εκδήλωση

Οι προκλήσεις και προοπτικές του ΕΟΑ Λεμεσού απασχόλησαν Πολυθεματική Εκδήλωση


Ενίσχυση στελέχωσης, επίλυση προβλημάτων ύδρευσης και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, αποτελούν τους βασικούς στόχους του ΕΟΑ Λεμεσού, για το 2025, ανέφερε ο Πρόεδρος του, Γιάννης Τσουλόφτας, αναλύοντας τις προοπτικές και προκλήσεις του Οργανισμού, στο πλαίσιο πολυθεματικής εκδήλωσης που οργάνωσε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αντιμετωπίζουμε τεράστιες και πρωτόγνωρες προκλήσεις και καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα τα οποία ούτε στους μεγαλύτερους εφιάλτες μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε».

Οι κυριότερες προκλήσεις, συνέχισε, αφορούν τους τομείς της αδειοδότησης και της ύδρευσης νέων περιοχών και υπέδειξε ότι «συνεχώς αναλαμβάνουμε δράση για την επίλυση των προβλημάτων, εκπονώντας βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, για να δημιουργήσουμε το κατάλληλο θεσμικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο, αλλά και την απαιτούμενη κουλτούρα, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να μπορέσει να εκτελέσει, στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, την αποστολή του και ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας και της οικονομίας».

«Η πλήρης διοικητική αυτονόμηση των ΕΟΑ, η απεξάρτηση από τα στεγανά και τις παθογένειες της δημόσιας υπηρεσίας, η απεμπλοκή μας από την ταχύτητα με την οποία κινείται το κεντρικό κράτος, αποτελούν όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, απαραίτητα προαπαιτούμενα για την υλοποίηση του οράματος μας για δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων, αποτελεσματικών δημόσιων οργανισμών με περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία και αναπτυξιακό προσανατολισμό», συμπλήρωσε.

Για το 2025, σημείωσε ο κ.Τσουλόφτας, ο ΕΟΑ Λεμεσού έθεσε τρεις βασικούς στόχους, που αφορούν στην ενίσχυση της στελέχωσης του, στην επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης στις νέες περιοχές και στην επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, η οποία, όπως είπε «αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα για να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης της πόλης και επαρχίας μας».

«Η Κύπρος είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, όπου το κράτος καθυστερεί την ανάπτυξη της χώρας και κατ’ επέκταση την παραγωγή εθνικού πλούτου. Κάτι το οποίο δεν αποδεχόμαστε, θα το τερματίσουμε και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιταχύνουμε την έκδοση αδειών ανάπτυξης στην επαρχία μας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού.

Όσον αφορά σε έργα και δράσεις που προγραμματίζονται, είπε πως αυτά αφορούν στην ανέγερση νέων υδατοδεξαμενών, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής και συνεχής παροχή πόσιμου νερού στην Επαρχία Λεμεσού, στην τοποθέτηση υδρευτικών αγωγών σε νέες αναπτύξεις δυτικά της Λεμεσού, στην ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας στη μείζονα Λεμεσό, στη μελέτη αντικατάστασης υδρευτικών αγωγών στο Δήμο Κουρίου και στην έμπρακτη στήριξη χωριών της Επαρχίας, προς επίλυση διαφόρων προβλημάτων και ομαλή ένταξη τους στον ΕΟΑ Λεμεσού.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είπε πως οφείλουμε ν’αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα της λειψυδρίας στην Κύπρο, η οποία επιδεινώνεται λόγω της περιορισμένης βροχόπτωσης και της συνεχούς αυξανόμενης ανάγκης, λόγω της πληθυσμιακής, οικιστικής, βιομηχανικής και τουριστικής ανάπτυξης της επαρχίας μας.

Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι «η επιτάχυνση της διαδικασίας εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στη Λεμεσό, πριν το καλοκαίρι του 2025, και η λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση νερού στα δίκτυα ύδρευσης, είναι καίριας σημασίας».

Ο Γιάννης Τσουλόφτας υπέδειξε, επίσης, ότι «ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την επάρκεια νερού στο μέλλον είναι η βιώσιμη και υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων, κάτι που περιλαμβάνει μείωση της σπατάλης, την ανακύκλωση και την αποθήκευση νερού, καθώς και τη χρήση εναλλακτικών πηγών, όπως η αφαλάτωση».

Υπενθυμίζοντας ότι, το 2024, ο Οργανισμός ανέλαβε εκστρατεία με τίτλο «Το νερό τελειώνει. Κάνε κάτι! Κάνε την εξοικονόμηση νερού τρόπο ζωής», ανέφερε ότι σύντομα θα ακολουθήσει νέα εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε σχέση με το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού είπε πως «όραμα και στόχος μας παραμένει να δημιουργήσουμε έναν Οργανισμό με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, που θα είναι η κατ’ εξοχήν κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην Επαρχία μας, έναν οργανισμό για τον οποίον ο κάθε Λεμεσιανός να αισθάνεται περηφάνια».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, Ανθούλλα Σαββίδη, η οποία έκανε μια εκτενή αναφορά στο Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, το οποίο «σχεδιάστηκε για να δώσει λύσεις και στήριξη στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων μας και κυρίως σε αυτές που προκύπτουν από την ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου, πρόσθεσε, ανέρχεται σε 1,2 δις ευρώ και δομείται σε πέντε βασικούς άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν 61 μέτρα για μεταρρυθμίσεις και 75 για επενδύσεις, ενώ υπέδειξε πως μέχρι σήμερα έχουμε εισπραχθεί 378 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την κ.Σαββίδη, εντός των ημερών αναμένεται να εισπραχθούν άλλα 77 εκατομμύρια ευρώ για αίτημα που στάλθηκε τον Ιούνιο του 2024, ενώ μέχρι τα μέσα του 2025 αναμένονται άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ, για μεταρρυθμίσεις που αφορούν αίτημα πληρωμής που αποστάληκε τον Δεκέμβριο του 2024. Συνολικά, συμπλήρωσε, μέχρι τον Ιούνιο του 2026, αναμένεται να έχουν απορροφηθεί 612 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι ο μηχανισμός του Σχεδίου προϋποθέτει ότι, για την εκταμίευση των κονδυλίων, η οποία γίνεται μετά από έξι μήνες, θα πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι, «επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ελέγχει δαπάνες αλλά ελέγχει το αποτέλεσμα».

Πρόσθεσε δε ότι, «σε τέσσερα χρόνια υλοποίησης του Σχεδίου, έχουμε απτά αποτελέσματα, έχουν ψηφιστεί 23 νομοσχέδια από τα 38 που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου, έχουν προκηρυχθεί και τα 40 σχέδια χορηγιών με τα 450 εκατομμύρια ευρώ και έχουν προκηρυχθεί σχεδόν όλες οι συμβάσεις που αφορούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ για τις δημόσιες υποδομές».

Στην ομιλία της, η Ανθούλλα Σαββίδη σημείωσε ότι «σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζει προκλήσεις και απαιτούνται συχνά προσαρμογές και τροποποιήσεις».

«Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για την επιτυχή ολοκλήρωση του και την εκταμίευση του συνόλου των διαθέσιμων πόρων, είναι το στοίχημα όλων μας, γιατί στηριζόμαστε στην αποτελεσματικότητα όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται και όλων των φορέων που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν έργα του σχεδίου για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο έργο της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών του ΕΟΑ Λεμεσού, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έργου Limassol Smart Water Network – Living Lab, για την ορθή διαχείριση του νερού, είπε πως αυτό εντάσσεται στον δεύτερο άξονα πολιτικής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά στην ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Για το συγκεκριμένο έργο μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΑ Λεμεσού, Σωκράτης Μεταξάς, ο οποίος εξέφρασε την προσδοκία του ότι «οι καινοτόμες τεχνολογίες που αξιοποιούνται θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της ανομβρίας και της απώλειας νερού από το δίκτυο, λόγω διαρροών».

Το «Limassol Smart Water Network – Living Lab», συνέχισε, έχει ήδη αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή, με σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές και μέσω του εργαστηρίου «ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες, συνεργαζόμαστε με κέντρα έρευνας και καινοτομίας, μοιραζόμαστε γνώσεις, υπηρεσίες, δεδομένα και λογισμικά, που στοχεύουν στη βελτίωση των υποδομών του συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

Ακολούθησε ανάλυση του έργου έξυπνων μετρητών και αισθητήρων, από την Προϊστάμενη των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΟΑ Λεμεσού, Νατάσα Νεοκλέους, ενώ ο Δρ. Στέλιος Βραχίμης, από το Κέντρο Αριστείας, Έρευνας και Καινοτομίας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε για το λογισμικό ψηφιακό δίδυμο (digital twin),

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση του βιβλίου «73 χρόνια Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού», από τον Πρώτο Γραμματειακό Λειτουργό του ΕΟΑ Λεμεσού Κλείτο Παϊσάνο και τον Επιστημονικό Διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμη Σοφοκλέους.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση