Αναστηλώνεται η αρχαία Μονή του Αγίου Συλά


moni-agioy-sila

Εξαρχία Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο

Αίτηση για αναστήλωση της μονής κατέθεσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο μετά την απώλεια της ιδιοκτησίας του στην κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, επιθυμεί να ανασυστήσει την Εξαρχία του στην Κύπρο.

Όπως ανάφερε στην «Φ» ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ύψωνα Άριστος Αριστείδου, τα σχέδια του Πατριαρχείου συμπίπτουν με την πρόθεση της κοινότητας να αναβαθμίσει τον περιβάλλον χώρο του αρχαίου μνημείου, μετατρέποντας το σε οργανωμένο πάρκο αφιερωμένο στην ελιά στο οποίο θα υπάρχει και αμφιθέατρο.

Ο χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελιά αφού, πέραν από τα αιωνόβια δέντρα που διατηρούνται στο χώρο και έχουν αναδειχθεί με την τοποθέτηση νυχτερινού φωτισμού, σώζονται έστω και ερειπωμένα τα ελαιοτριβεία της μονής. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια που εκπονήθηκαν για ανάπλαση του χώρου, έχουν ήδη κατατεθεί στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για την εξασφάλιση της απαραίτητης άδειας. Ο ναός και τα κελιά της μονής ερειπωθήκαν, άγνωστο πότε, με εξαίρεση τρία κελιά που διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση. Ο ναός και η γύρω έκταση εμβαδού 3000 τ.μ. ανήκε μέχρι το 1980 στο Πατριαρχείο, οπόταν χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου και σχολείου. Στην συνέχεια όμως επειδή το εμβαδόν του χώρου που προβλεπόταν να ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα είναι πολύ μικρό και δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η χρήση του τροποποιήθηκε και παραχωρήθηκε στην κοινότητα, η οποία αποφάσισε να τον αξιοποιήσει.

Όπως τόνισε ο κύριος Αριστείδου, η πρόταση του Πατριαρχείου βρίσκει σύμφωνο το Κοινοτικό Συμβούλιο, διευκρινίζοντας ότι κάθε επέμβαση στον μνημείο πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ώστε να μην διαταραχθεί η μορφή και η φυσιογνωμία του. Η πρώτη επαφή μεταξύ του Πατριαρχείου και της τοπικής Αρχής του Ύψωνα, έγινε με συνάντηση κατά την οποία ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη ανασυγκρότησης της Εξαρχίας της Κύπρου, μετέφερε σε αντιπροσωπία του Κοινοτικού Συμβουλίου τα σχέδια του Πατριαρχείου για ανασύσταση της Εξαρχίας. Όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Αριστείδου θα ακολουθήσει συνάντηση μετον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα.

Ακόμα πιο προσιτή η παραλία «ΜΙΑΜΙ»

Ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα πιο προσφιλή σημεία για το θαλάσσιο μπάνιο των Λεμεσιανών. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν μια καθαρή ομολογουμένως παραλία χωρίς όμως ιδιαίτερη υποδομή. Αφότου άρχισε τη λειτουργία του ο Δήμος Αγίου Αθανασίου στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η παραλία, που για τους παλαιότερους είναι γνωστή σαν «ΜΙΑΜΙ», άρχισε μια συστηματική εκστρατεία σταδιακής αναβάθμισης της, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολίτες κάθε ηλικίας και προερχόμενοι από τη ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού, καταφεύγουν στην παραλία του «ΜΙΑΜΙ» για να απολαύσουν τη δροσιά της θάλασσας ή έστω για μια βόλτα ή ένα ποτό στα παρακείμενα κέντρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Αθανασίου, θέλοντας να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες διευκολύνσεις σε όλο και περισσότερους λουόμενους και γενικότερα τους επισκέπτες της συγκεκριμένης παραλίας η οποία δεν είναι τυχαίο που έχει βραβευθεί και φέτος με τη «Γαλάζια Σημαία», προχώρησε στη δημιουργία ράμπας η οποία θα εξυπηρετεί άτομα με κινητικά προβλήματα. Η ράμπα ξεκινά από το χώρο στάθμευσης και καταλήγει κοντά στο κύμα.

Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί χώροι αποδυτηρίων ενώ πρόσφατα εργοδοτήθηκε και ναυαγοσώστης για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής και την ασφάλεια των λουομένων.

Θα αξιοποιηθούν τα βιομηχανικά κτήρια

Στο Βόλο, Τοπικές Αρχές και ιδιωτικός τομέας βρήκαν πεδίο μοναδικής συνεργασίας κατορθώνοντας, μεταξύ άλλων, να δώσουν ζωή σε μια σειρά βιομηχανικών κτηρίων. Μέσα σε λίγα χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός καπναποθηκών, παλιά υφαντουργεία, κεραμεία και άλλα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια μετατράπηκαν χώρους λειτουργικούς, σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς κυρίως χώρους ή χρησιμοποιήθηκαν από πανεπιστημιακές σχολές. Θέλοντας να πάρει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές από την εμπειρία της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, δεδομένης της ύπαρξης και στην πόλη μας αρκετών βιομηχανικών κτηρίων για τα οποία γίνονται προσπάθειες διάσωσης και αξιοποίησης τους, αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού με επικεφαλής το Δήμαρχο Αντρέα Χρίστου, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βόλο.

«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμεμερικά από τα βιομηχανικά κτήρια που διατηρήθηκαν και έχουν αξιοποιηθεί στο Βόλο με την προοπτική να προχωρήσει και η Λεμεσός σε κάτι ανάλογο» ανέφερε στην «Φ» ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε κι εμείς σημαντικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κυρίως στην περιοχή μεταξύ των δυο λιμανιών, που θα πρέπει και μπορούν να αναπαλαιωθούν και να αξιοποιηθούν ανάλογα.

Τέτοια κτήρια είναι μεταξύ άλλων οι οινοβιομηχανίες και οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Συνεργατικής Χαρουπιών κι όπως αναφέρει ο κ. Χρίστου, σύντομα θα γίνουν επαφές με τους ιδιοκτήτες αυτών των κτηρίων σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος αξιοποίησης τους.

(Ειδικό αφιέρωμα για τη βιομηχανική κληρονομιά της Λεμεσού και το παράδειγμα του Βόλου δημοσιεύτηκε στο τεύχος 2 της «Φ»)


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".