Σταύρος Μαλάς: Οι δημοκρατικές καταβολές καθόρισαν την πορεία μου


stavros-malas-synenteuksi

Ο γενετιστής που έγινε υπουργός και σήμερα διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας

Γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της Αμμοχώστου στις 10 Ιουνίου 1967. Είναι παιδί του Διονύση Μαλά από τον Κάμπο Τσακκίστρας, αγωνιστή της ΕΟΚΑ και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και της Ορθοδοξίας Μούσκου από την Παναγιά, αδελφής του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 Χαράλαμπου Μούσκου και εξαδέλφης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την εκπαιδευτικό Ζαχαρούλα Μαλά με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά, το Διονύση 16, το Γιώργο 15 και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη 12 ετών.

Ο Σταύρος Μαλάς, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, μετά την απόφαση του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στη «Φωνή της Λεμεσού», αποκαλύπτει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της προσωπικότητας του και ανακαλώντας στη μνήμη βιώματα, ιδιαίτερα από την παιδική ηλικία.

Στιγμές προσωπικές, μικρά αλά και σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του, καθόρισαν την επιστημονική του πορεία και ανέλιξη και προσδιόρισαν τις πολιτικές του επιλογές και προσδοκίες. Προσωπικά βιώματα, επιστημονική γνώση και κατάρτιση αλλά και ανησυχίες για τα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου του, τα οποία αποτελούν, θα μπορούσε να πει κανείς, τις πρώτες ύλες στις οποίες στηρίζεται απλώνοντας το χέρι προς το λαό ζητώντας την στήριξη που θα του επιτρέψει να αναλάβει την ηγεσία της χώρας και να εφαρμόσει το πρόγραμμα του. Η κουβέντα μας κύλησε σε μια πολύ φιλική και ανθρώπινη ατμόσφαιρα που επέτρεψε «άνεση κινήσεων». Χωρίς στημένες ερωτήσεις, η συνέντευξη εκτυλίχθηκε μέσα από μια ελεύθερη συζήτηση μέσα από την οποία προέκυψαν όλα όσα θέλαμε να μάθουμε για τον γενετιστή, τον υπουργό, το υποψήφιο Πρόεδρο.

Έκανε την αρχή σαν γενετιστής… ανθέων

Η εμπλοκή του Σταύρου Μαλά με τη γενετική, ξεκίνησε κάπως περίεργα το 1983… «Είχα γνωρίσει κάποιον Ολλανδό ο οποίος ήταν καλλιεργητής ανθέων, αυτοδίδακτος και έκανε διασταυρώσεις διαφόρων ποικιλιών και παρήγαγε νέες… Ήταν παντρεμένος με την Έρση Γεωργιάδου, αδερφή της Αντρούλας Βασιλείου. Πήγα στην Ολλανδία, στην επιχείρηση του και από εκεί μπήκα στην λογική της γενετικής». 

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι σπουδές στην Αγγλία το ’87. «Εργαζόμουν γκαρσόνι σε εστιατόρια για να στηρίξω τις σπουδές μου, βοήθησε όμως και μια υποτροφία που πήρα. Εργάστηκα 7 χρόνια στη Βρετανία στο Imperial College of London και επέστρεψα στην Κύπρο το 2001 όπου εργάστηκα στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας μέχρι που υπουργοποιήθηκα».

Έζησα τα παιδικά χρόνια με το φόβο της απαγωγής

Η οικογένεια Μαλά ήταν αρκετά εύπορη. Όταν ζούσαν ακόμη στον Άγιο Σέργιο, ο πατέρας ήταν ίσως ο μεγαλύτερος αγελαδοτρόφος της Κύπρου. «Όμως ήταν πολύ δύσκολα χρόνια γιατί εξαιτίας της σχέσης με τον Μακάριο ήμασταν συνεχώς στο στόχαστρο της ΕΟΚΑ Β’» αναφέρει ο Σταύρος Μαλάς, εξηγώντας ότι «υπήρχε μεγάλος κατατρεγμός και νιώθαμε ανασφάλεια… Δεν μπορούσα να πηγαίνω στους φίλους μου να παίζω, δεν μου το επέτρεπαν οι γονείς μου γιατί υπήρχε ο φόβος της απαγωγής μου…». 

Δύο απόπειρες δολοφονίας είχαν γίνει εκείνη την εποχή εναντίον του Διονύση Μαλά και είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο του πραξικοπήματος έλειπε από το σπίτι και η οικογένεια βρισκόταν συνεχώς υπό απειλή. Στις 15 Ιουλίου, όταν βρέθηκε τυχαία στο Προεδρικό, οι πραξικοπηματίες προσπαθούσαν συνέχεια να ανακαλύψουν που βρίσκεται. «Ο πατέρας μου όμως βρισκόταν σε μια ψυχιατρική κλινική μεταμφιεσμένος σαν τρόφιμος και έπειτα κρυβόταν σε σπίτια συγγενών». Τελικά επέστεψε στο σπίτι του στις 14 Αυγούστου στην δεύτερη εισβολή για να πάρει την οικογένεια και να φύγουν εν μέσω της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή της Αμμοχώστου.

«Τόσο έντονα ήταν τα παιδικά μου χρόνια που θυμάμαι πάρα πολλές λεπτομέρειες της ζωής μου γιατί δεν ήταν ανέμελα... Όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα πήγα στο πατρικό μου από τους χωματόδρομους που θυμόμουν ότι ακολουθούσαμε όταν κρυβόμασταν». Μετά το ’74, με την προσφυγοποίηση, η οικογένεια πήγε στο Κάμπο της Τσακίστρας. «Η ζωή μας, ενώ ήταν καλή οικονομικά, είχε πλέον αλλάξει… Ο πατέρας μου έγινε υλοτόμος. Όμως δεν μπορούσε δώσει την μόρφωση που ήθελε στα παιδιά του, δεν είχε Γυμνάσιο στο Κάμπο και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στην Πάφο. Δημιούργησε εκεί το πρώτο τυροκομείο και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και πάλι με την αγελαδοτροφία και κατάφερε να τα βγάλει πέρα και να μας σπουδάσει».

Η οικογένεια, αν και ήταν κοντά στον Μακάριο ωστόσο ουδέποτε χρησιμοποίησε αυτή την εύνοια. «Κάποτε μάλιστα πρότειναν στον πατέρα μου να γίνει διευθυντής του Συνεργατισμού στο υποκατάστημα της Πάφου αλλά αρνήθηκε. Οι γονείς μου μας μεγάλωσαν στη βάση αυστηρών αρχών… ανιδιοτέλεια και να καταφέρνεις αυτά που καταφέρνεις με την αξία σου».

«Σε δυο χρόνια θα μας βγάλω από την κρίση»

Αναπόφευκτα η κουβέντα στρέφεται και στο σήμερα, στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές και στο μήνυμα που ο Σταύρος Μαλάς θέλει να απευθύνει στον κόσμο. «Αν η επόμενη κυβέρνηση δεν βγάλει αυτή τη χώρα από την κρίση σε δύο μόνο χρόνια τότε είναι ανάξια να κυβερνήσει… κι εγώ δεσμεύομαι ότι σε μόνο δύο χρόνια θα βγάλω την Κύπρο από την κρίση σε μια περίοδο που όλη η Ευρώπη θα είναι σε ύφεση...», λέει με μια σιγουριά που πραγματικά εκπλήττει. 

«Δεν πατάς κουμπί, είναι ένας αγώνας δρόμου, ήδη αρχίσαμε να δουλεύουμε για την ανάκαμψη αλλά δεν είναι ορατά τα αποτελέσματα» επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε τον τουρισμό, με την ηλεκτρονική βίζα που κάναμε με τους Ρώσους… φέτος βάλαμε και την Ουκρανία μέσα άρα θα υπάρξει τεράστια εισροή τουριστών… Επιπλέον θα δώσουμε έμφαση στην κατασκευαστική βιομηχανία – το ενδιαφέρον από την Κίνα είναι μεγάλο- δημιουργώντας τρία επίπεδα επενδυτών, εκείνους που αγοράζουν φθηνά σπίτια, ακριβά και financial products».

Τονίζει ακόμα ότι «άμα σταθεροποιηθεί το banking system, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον να δημιουργηθούν offshore εταιρίες και η Κύπρος είναι η μόνη χώρα με εταιρικό χαμηλό φόρο. Θα γίνει προσέλκυση καταθέσεων, αναζήτηση ξένων αγορών, και στοχευμένες επενδύσεις ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο θα επενδύσουμε στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».

Δίνοντας το ιδανικό προφίλ του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει ότι «για να είναι πετυχημένος πρέπει η υποψηφιότητά του να προσλαμβάνει την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, δεν πρέπει να είναι μια αυστηρά κομματική επιλογή αλλά πρέπει να μπορεί να διεισδύει στην κοινωνία και να είναι πολυσυλλεκτικός, να μην κουβαλά μαζί του εκείνα τα απωθητικά βαρίδια που μπορεί να φέρει ένας κομματικός ηγέτης, για να διατηρεί την πολιτική ηρεμία».

Όπως ομολογεί «παρότι είναι μια δύσκολη περίοδος για μένα είναι ωστόσο η πιο ωραία πρόκληση και λόγω επαγγέλματος… Ένας ερευνητής εντοπίζει πρώτα που έγκειται το πρόβλημα, δυστυχώς οι πλείστοι δεν το έχουν εντοπίσει και είμαστε σε κατάσταση πανικού, τα βλέπουμε όλα μαύρα ενώ δεν είναι».

Το πρόβλημα, κατά την άποψη του Σταύρου Μαλά, ξεκίνησε από τις τράπεζες και από εκεί πρέπει να διορθωθεί. «Πρέπει να δούμε καθαρά, ποια είναι τα προβλήματα και ποιες οι συγκεκριμένες λύσεις για να πάμε μπροστά... Ο πολιτικός είναι γιατρός της κοινωνίας και όχι διαχειριστής ενός ασθενούς. Δεν στέλνουμε την κοινωνία σε έναν οίκο ευγηρίας, στέλνουμε την κοινωνία κάπου γα να ανανεωθεί».

Με έμφαση εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα δεν μπήκε ποτέ σε μια πορεία στρατηγικής, η ανάπτυξη της ήταν συγκυριακή και δεν είχε κατεύθυνση. «Για να είσαι πολιτικός και να έχεις όραμα πρέπει να ξέρεις που πηγαίνεις. Θα έλεγα ότι θα είμαι αρχηγός κράτους και όχι πολιτικός. Ο Τσόρτσιλ είπε ότι ο πολιτικός σκέφτεται τις εκλογές, ο αρχηγός κράτους τις επόμενες γενιές. Είναι μεγάλη πρόκληση για τον επόμενο πρόεδρο να δώσει κατεύθυνση στην οικονομία και ελπίδα στον κόσμο».

«Η πολιτική στη ζωή μου»

«Παρακολουθούσα πάντοτε τις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και είχα ανέκαθεν πολιτική σκέψη. Σας φοιτητής, δεν είχα ενεργό δράση. Θυμάμαι πήγα μια φορά σε συγκέντρωση φοιτητών και αποχώρησα γιατί τσακώνονταν μεταξύ τους. Δεν το έβλεπα παραγωγικό και απέφευγα να συμμετάσχω». 

Η πρώτη ενεργός εμπλοκή του στην πολιτική, όπως αναφέρει, ήταν όταν υπέβαλε υποψηφιότητα το 2006 και το 2011 με τους ΕΔΗ, επισημαίνοντας ότι η οικογένεια του ήταν πάντα αναμεμειγμένη με την πολιτική, έχοντας στενή σχέση ειδικότερα με χώρους της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

«Ο πατέρας μου είχε στενή συνεργασία με τον Μακάριο και το ’91 ήταν υποψήφιος με τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ στην Αμμόχωστο, η αδερφή μου το ’96 και το 2001 ήταν υποψήφια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Σε ότι αφορά εμένα, πρέπει να πω ότι όταν προέκυψε η υπουργοποίηση μου ούτε καν ρωτήθηκα αν ενδιαφερόμουν. Απλώς, νομίζω, ότι εκτιμήθηκε η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Πάφο».

Φωτογραφίες


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".