Skip to main content

Εργοτάξιο και το 2011 θα είναι η Λεμεσός


ergotaksio-lemesos-2011

Υπό ατμό η Λεμεσός…

Είναι γενικά παραδεκτό ότι το 2010, ήταν η χρονιά των έργων για την Λεμεσό, αφού οι συνθήκες ωρίμασαν και η δημοτική μηχανή κινήθηκε επαρκώς, ώστε μια σειρά από εκκρεμότητες να τερματιστούν και το νερό να μπει στο αυλάκι, για να μετατραπεί η Λεμεσός σε ένα τεράστιο εργοτάξιο.

Κάνοντας ένα «απολογισμό» για τα έργα που ξεκίνησαν μέσα στο 2010, διαπιστώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με το παραλιακό μέτωπο αλλά ταυτόχρονα και με την ενδοχώρα, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση τους να προκύψει μια αρμονική σύνδεση της πόλης με το βασικό χαρακτηριστικό της που είναι βέβαια η θάλασσα. Μεγαλύτερα σε σημασία και κόστος, είναι αναμφίβολα το έργο της μαρίνας (€350 εκ.) και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης (€24,4 εκ.) που περιλαμβάνει εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και ελαχιστοποίηση των προσβάσεων ιδιωτικών αυτοκινήτων, η δημιουργία δυο πλατειών, του πανεπιστημίου, μεταξύ της πρυτανείας και της βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ και του θεάτρου της Β΄ Δημοτικής Αγοράς με παράλληλη αναδιαμόρφωση των πλατειών του Κάστρου και της Σαριπόλου.

Στα παραθαλάσσια έργα περιλαμβάνονται επίσης το Πολυλειτουργικό Πάρκο στο μόλο (€19 εκ.) μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το υγρό στοιχείο με την δημιουργία αποβάθρων ως προέκταση των οδών Ανεξαρτησίας και Ιφιγενείας, την ανύψωση του κεντρικού πεζοδρόμου για καλύτερη οπτική επαφή με την θάλασσα και την κατασκευή κυματιστών ξύλινων διαδρόμων, πάνω στα βράχια. Στο χερσαίο χώρο, θα κατασκευαστούν υδάτινες επιφάνειες, καφετέριες, θεατράκι 350 θέσεων, ποδηλατοδρόμος, πίστα skating και παιδότοπος. Η Ανάπλαση παλιού λιμανιού (€18 εκ.) που περιλαμβάνει πλωτά εστιατόρια στην μεγάλη αποβάθρα και το Ίδρυμα Θέτις που θα στεγαστεί στις παλιές αποθήκες του 1879. Οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ψαραγορά, πλατείες και πεζοδρόμοι μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί η οργανική σύνδεση με τον μόλο, την μαρίνα και την πλατεία του κάστρου.

Έργα που θα αλλάξουν άρδην την όψη της μείζονος Λεμεσού και θα βελτιώσουν τα μέγιστα την ποιότητα της ζωής των πολιτών, είναι και:

  • Δυτικός κάθετος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Γενικό Νοσοκομείο με το λιμάνι και θα περιλαμβάνει τέσσερις λωρίδας κυκλοφορίας και σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων. Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το τμήμα από το λιμάνι μέχρι την λεωφόρο Πάφου στα Πολεμίδια. (Συνολικό κόστος: €64 εκ.)
  • Γραμμικό Πάρκο Βαθκιά, μήκους τεσσάρων χιλιόμετρων και θα περιλαμβάνει πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, παιδότοπο, χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Η εκτέλεση της πρώτης φάσης θα εκτείνεται από τον κυκλικό κόμβο Μέσα Γειτονίας μέχρι το ξενοδοχείο Ajax, θα κοστίσει €1,5 εκ. και θα διαρκέσει 18 μήνες.
  • Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη, με τεράστιο δίκτυο πεζόδρομων που θα διασχίζουν την πόλη ξεκινώντας από τον Άγιο Αντώνη και καταλήγοντας στο φράγμα Πολεμιδιών και θα περιβάλλονται από εστίες πρασίνου, παιδικές χαρές και σημεία ξεκούρασης. (€15 εκ.)
  • Λεωφόρος Ευαγόρα Λανίτη (€1,1 εκ.)
  • Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου Χαβούζας (το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και κόστος €250.000)
  • Ζωολογικός Κήπος (η ριζική αναδιαμόρφωση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και προβλέπει την δημιουργία 31 χώρων διαβίωσης ζώων, ενυδρείο, καφετέρια, παιδότοπο και εκπαιδευτικό κέντρο).

Ο κατασκευαστικός πυρετός στην πόλη είναι αισθητός και ο Δήμος Λεμεσού υπόσχεται ότι και το 2011 θα μας εκπλήξει, με την προώθηση νέων σημαντικών έργων. Αμφίβολη ωστόσο θεωρείται η έναρξη μέσα στην νέα χρόνια, άλλων έργων, όπως το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Φύλας, το νέο κτήριο του Κέντρου Ενηλίκων, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Υδατόπυργου και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ζακάκι.

Τα έργα του 2011

  • Νέο τέρμιναλ λιμανιού (ΑΛΚ) Κατακυρώθηκαν οι προσφορές για την νέα αίθουσα επιβατών στην εταιρεία Lois Builders. Η κατασκευή θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια (€14,4 εκ.)
  • Ανάπλαση πυρήνα Αγίας Φύλας Μέσα στις προσεχείς μέρες θα προκηρυχθούν οι προσφορές για τις κατασκευαστικές εργασίες του μεγαλεπήβολου έργου (€18 εκ.)
  • Χώρος στάθμευσης οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους Έχουν υποβληθεί οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εργασίες που θα αναλάβουν το έργο με την μέθοδο του ΒΟΤ. Το έργο ξεκινά τέλος του 2011 (€8 εκ.)
  • Υπόγειος χώρος στάθμευσης μόλος Οι προσφορές του έργου που προβλέπει 640 θέσεις στάθμευσης, θα προκηρυχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο. (€10 εκ.)
  • Πεζογέφυρα ΓΣΟ Το έργο θα υλοποιηθεί με χορηγία της CYTA. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Απρίλιο (€500.000)
  • Ανακατασκευή Αγίας Φυλάξεως Προκήρυξη προσφορών τέλος Αυγούστου
  • Σύνδεση Φραγκλίνου Ρούσβελτ με παραλιακή Προκήρυξη προσφορών τον ερχόμενο Ιούνιο
  • Παράλληλος δρόμος λιμανιού Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκινούν εντός του 2011

 

Χρονιά και του πολιτισμού

Έτος σταθμός, θα είναι για τον πολιτισμό της Λεμεσού το 2011, αφού κατά την διάρκεια του θα ανοίξουν τις πύλες τους δύο σημαντικοί πόλοι πολιτισμού: το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης–Κυπριακό Μουσείο Θεάτρου και το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο.

Φέτος, θα ξεκινήσει και η αποκατάσταση των παλιών αποθηκών Παπαδάκη που θα στεγάσουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Θεάτρου Γιορδαμλή, το οποίο θα μετατραπεί σε πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Παράλληλα θα έχουμε τα εγκαίνια του Ιατρικού – Αρχαιολογικού Μουσείου Πολεμιδιών, ενώ θα ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός παλιού αρχοντικού στον Άγιο Αθανάσιο, σε Λαογραφικό Μουσείο.

Στη διάρκεια του 2011 θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ανακαίνιση του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, για τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στον Δημοτικό Κήπο, του Ναυτικού Μουσείου στις αποθήκες Τρακασιόλ και Mουσείου για την Ιστορία του Κρασιού, σε μια από τις λιθόκτιστες αποθήκες του παλιού λιμανιού. Μουσείο επίσης αφιερωμένο στο κρασί ετοιμάζεται και στον γειτονικό Πολυχώρο Portobello, στο παλιό εργοστάσιο Χατζηπαύλου.


Αναζήτηση