Skip to main content

Δημοτική Βιβλιοθήκη: Η «Φ» στα άδυτα του Μεγάρου Πηλαβάκη


dimotiki-bibliothiki

Το Σεπτέμβριο του 2013 η παράδοση του έργου

Ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη (Μέγαρο Πηλαβάκη), το εμβληματικό κτίριο της πόλης μας, άνοιξε τις πύλες του αποκλειστικά για την «Φ» δίνοντας μας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους του έργου πληροφορώντας μας για κάποιες άγνωστες πτυχές του.

Το έργο περιλαμβάνει στατική ενίσχυση του μεγάρου, αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών του χώρων και προσθήκη ενός νέου ημιυπόγειου κτιρίου, το οποίο θα φωτίζεται από γυάλινο θόλο. Στο ισόγείο θα στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη με την προσθήκη έξι εξειδικευμένων χώρων εξυπηρέτησης των αναγνωστών, μιας αίθουσας ηλεκτρονικών υπολογιστών και δύο αιθουσών για παιδιά και παρουσιάσεις.

Στον πρώτο όροφο ο οποίος παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ για περίοδο δέκα ετών, θα εγκατασταθεί η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου καθώς και χώροι ομαδικής εργασίας. Ο ημιυπόγειός χώρος θα στεγάσει τμήμα της βιβλιοθήκης καθώς και χώρους ομαδικής εργασίας. Όπως σημειώνει ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑK Ζήνωνας Αχιλλίδης θα δοθεί έμφαση στην προβολή βιβλίων ιστορικής αξίας, ιδιαίτερα του πλούσιου Κυπρολογικού τμήματος.

Πάντως, παρά την αναδιαρρύθμιση και την αύξηση της χωρητικότητας της βιβλιοθήκης σε ράφια, το κοινό θα έχει πρόσβαση σε μόλις 40 από τις 65 χιλιάδες τόμους βιβλίων, τα οποία, εδώ και έξι χρόνια φυλάσσονται όχι κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, σε χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διάρκεια των εργασιών όπως δήλωσε στην «Φ» ο Γιάννης Οικονομίδης πολιτικός μηχανικός συντονιστής του έργου εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ «είναι οι τυπικές που αντιμετωπίζουμε συνήθως όταν έχουμε να κάνουμε με διατηρητέα κτίρια». Για την ενίσχυση των πέτρινων τοίχων του κτίριου, χρησιμοποιούνται ενέματα από τσιμεντοκονίαμα, ενώ για την ενίσχυση των πέτρινων κολονών της εισόδου και των πλακών, χρησιμοποιούνται ανθρακονηματα. Παράλληλα οι εργασίες περιλαμβάνουν πλήρη ανακατασκευή της οροφής (θερμομόνωση και υγρομόνωση). Κατά την διάρκεια των εργασιών όπως υπέδειξε ο κ. Οικονομίδης, έχουν αποκαλυφθεί τα αρχικά πατώματα του μεγάρου τα οποία θα διατηρηθούν όπως και οι γύψινες κορνίζες των ταβανιών.

Καθυστέρηση ενός χρόνου και αύξηση κόστους κατά €200.000

Από την πρώτη περίοδο έναρξης των εργασιών, προέκυψε πρόβλημα με το κόψιμο της αροκάριας για την ανέγερση της ημιυπόγειας προσθήκης, κάτι που συνάντησε την έντονη διαφωνία του Δήμου και του Τμήματος Δασών και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν τρεις περίπου μήνες, μέχρι να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Στην συνέχεια, χρειάστηκε να γίνουν τροποποιητικά σχέδια, αφού όπως διαφάνηκε, η κεντρική σκάλα του μεγάρου δεν ήταν κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο, όπως είχε εκτιμηθεί, αλλά από σκυρόδεμα. Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε να προστεθεί η δυστοκία οικονομικής ροής μεταξύ κράτους, εργολάβου και υπεργολάβων. 

Ο συνδυασμός των πιο πάνω, είχε ως αποτέλεσμα την μετάθεση του χρόνου αποπεράτωσης του έργου. Έτσι ενώ, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το έργο θα παραδιδόταν τον προηγούμενο Οκτώβριο, με τα σημερινά δεδομένα η παράδοση υπολογίζεται να γίνει τον Σεπτέμβριο του 2013. Παράλληλα λόγω πρόσθετων εργασιών, το κόστος αυξήθηκε από 3εκ. ευρώ σε 3,2εκ. Επίσης, όπως ανέφερε ο Ζήνωνας Αχιλλίδης, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, εάν θα τοποθετηθεί ομοίωμα της αρχικής περίφραξης του κήπου ή τμήμα της. Ωστόσο βέβαιο είναι, ότι ο κήπος θα αναβαθμιστεί με νέα πλακόστρωτα και φωτισμό.

Φωτογραφίες


Αναζήτηση