Ένα νησί για τη Λεμεσό


nisi-lemesou

Εμπλουτισμός του προϊόντος της Λεμεσού

Πρωτοποριακό έργο από κάθε άποψη το οποίο προσδοκεί να δώσει στη Λεμεσό ακόμη πιο έντονη παραλιακή εικόνα, αποτελεί το μικρό νησί το οποίο το οποίο σχεδίασε και προτείνει ο γνωστός αρχιτέκτονας Βάκης Χατζηκυριάκος και οι συνεργάτες του.

Τα σχέδια στις λεπτομέρειες τους παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, οι υπηρεσίες των οποίων θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου.

Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης του σχεδιασμού και της επιδίωξης για κατασκευή του νησιού, ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρει ότι η ιδέα αναδύθηκε μέσα από την ανάγκη, σαν νησιώτες που είμαστε να ζήσουμε τη θάλασσα ακόμα πιο έντονα. Το νησάκι επεκτείνει τον παραλιακό πεζόδρομο της Λεμεσού κατά ένα χιλιόμετρο περίπου και φέρνει τον κόσμο όσο γίνεται πιο κοντά στη θάλασσα, πάνω στη θάλασσα και μέσα στη θάλασσα. Η σύνδεση με την υπόλοιπη πόλη θα γίνεται με εναέρια πεζογέφυρα.

Το νησί, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, θα έχει σχήμα οβάλ, είναι μήκους 125 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων. Στο κέντρο του υπάρχει διώροφο κτίριο το οποίο καταλήγει στα άκρα του σε μονώροφες κατασκευές. Ολόκληρη η κατασκευή περιλαμβάνει δύο διαφορετικά κτίρια με ξεχωριστή λειτουργικότητα για το κάθε ένα. Δυτικά ο χώρος 250τ.μ. στεγάζει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια , εκθέσεις και εκδηλώσεις. Το κεντρικό μέρος του κτιρίου 700 τ.μ. έχει κατεξοχήν ψυχαγωγικό χαρακτήρα με εστιατόριο, καφετέρια, βεράντες και εξώστες με θέα προς τη θάλασσα.

Ανατολικά υπάρχει ένας χώρος 250 τ.μ. που θα λειτουργεί ως ινστιτούτο μελετών του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον κόλπο της Λεμεσού. Ο χώρος αυτός θα προσφέρεται στα Κυπριακά και άλλα πανεπιστήμια για έρευνες που έχουν σχέση με τη θάλασσα π.χ αφαλατώσεις, μετρήσεις ρύπανσης, αλιεία κλπ. Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μόλος για πρόσδεση και στάθμευση μικρών σκαφών για τους όσους θα επισκέπτονται το χώρο με πλωτά μέσα ενώ στο βόρειο τμήμα υπάρχει πλαζ για τους λουόμενους για να απολαύσουν το κολύμπι σε πιο βαθιά νερά με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Η εναέρια γέφυρα που ενώνει το νησί με την ξηρά έχει σαν βάση ένα χώρο στάθμευσης κοντά στον παραλιακό μέτωπο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του έργου και γενικά της περιοχής. Η γέφυρα αυτή προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί αγωγό σύνδεσης όλων των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται για το έργο, συνδέοντας το με τις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της παραλιακής Λεωφόρου της Λεμεσού. Η γέφυρα καταλήγει στη στέγη του κεντρικού κτιρίου του νησιού και της προσδίδει τον χαρακτήρα της θέασης και του περιπάτου όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Σαν κεντρικός άξονας κάθετης επικοινωνίας με κλιμακοστάσια και πανοραμικούς ανελκυστήρες, υπάρχει πύργος που στο πιο ψηλότερο του σημείο θα λειτουργεί και ως πύργος ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας μικρών σκαφών στον κόλπο της Λεμεσού. Θα είναι εξοπλισμένος για να λειτουργεί και ως μετεωρολογικός σταθμός και θα συνδέεται με όλες τις υπηρεσίες διάσωσης και ασφάλειας όπως η Ναυτική και Λιμενική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, συνεργεία διάσωσης, ασθενοφόρα, νοσοκομεία κλπ. Μέσα από αυτόν τον πύργο θα υπάρχει ενημέρωση για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Θετικός ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο

Η κατασκευή του έργου, η δαπάνη του οποίου έχει υπολογιστεί στα €2 εκ. και θα καταβληθεί από τους δημιουργούς του, θα απαιτήσει δύο περίπου χρόνια και θα δοθεί στον Δήμο Λεμεσού ή στο Δημόσιο όταν καλυφθεί το κόστος κατασκευής από την χρήση των χώρων και των εγκαταστάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα σχέδια πριν από ένα περίπου χρόνο, ομόφωνα έχει αντικρίσει θετικά την κατασκευή του έργου αφού, όπως ανέφερε στην «Φ» ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου θα συμβάλει σημαντικά στον περαιτέρω εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της πόλης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία της μαρίνας, την ανάπλαση του παλιού λιμανιού και κάποια άλλα έργα που έγιναν ή θα γίνουν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, με την κατασκευή του το νησί, θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη θάλασσα.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".