Real Estate με σφραγίδα ΤΕΠΑΚ


real-estate-tepak

Αντεπίθεση Κεραυνού στις καταγγελίες

Οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για πολλούς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με αυτές, εγκαταλελειμμένα κτίρια, πήραν αξία και ενοικιάστηκαν εν μία νυκτί από το ΤΕΠΑΚ, σε απίστευτες τιμές. Το Πανεπιστήμιο όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και πέρασε στην αντεπίθεση.

Όπως δήλωσε στην «Φ» η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, το ΤΕΠΑΚ είναι υποχρεωμένο να ενοικιάζει κτήρια προς κάλυψη ασφυκτικών στεγαστικών αναγκών του, αφού η απόκτηση και η παραχώρηση τους από το κράτος, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η ενοικίαση κτηρίων όπως υπογράμμισε είναι πολιτική ανάγκης και όχι η ενδεδειγμένη στρατηγική.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για δοσοληψίες λειτουργών με τρίτα πρόσωπα, για τον καθορισμό υψηλότερων τιμών ενοικίασης διαφόρων κτιρίων, αναφέρει η κ. Κεραυνού επισημαίνοντας ότι δεν διαπιστώνεται κακοδιαχείριση αλλά κάποια κενά και αδυναμίες. Ωστόσο απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν πραγματοποιήθηκε εσωτερική έρευνα, ώστε να διαλυθούν οι σκιές που δημιουργήθηκαν πάνω από το πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για τις ψηλές τιμές που ενοικιάζονται κτίρια σε μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως η πλατεία Ηρώων, η κυρία Κεραυνού απάντησε ότι το πανεπιστήμιο είχε αναλάβει μια κοινωνική δέσμευση για αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, γι’ αυτό τον λόγο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ίσως να ακολουθήθηκαν πιο ευέλικτες διαδικασίες κατά τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των διάφορών υποστατικών». Οι ψηλές τιμές με τις οποίες ενοικιάστηκε ξενοδοχείο στην πλατεία, έχουν να κάνουν, όπως είπε, με κάποιους κοινόχρηστους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για την αναψυχή των φοιτητών και οι οποίοι συνυπολογίστηκαν, αυξάνονταςαυτομάτως την τιμή ενοικίασης ολόκληρου του κτιρίου. Τα ποσά που έχει το Πανεπιστήμιο στη διάθεσή του για την ενοικίαση κτηρίων πρόσθεσε, είναι εγκεκριμένα από τη Βουλή και ο τρόπος διαχείρισης τους υπόκειται στον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας του κράτους.

Οι διαβουλεύσεις για τις ενοικιάσεις κτιρίων, όπως μας ανέφερε η κ. Κεραυνού, πραγματοποιούνται από τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών Οικονομικών και Διαχείρισης Περιουσίας. Σε κάθε συνεδρία της η Διοικούσα Επιτροπή, ενημερώνεται ως προς την αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων και τον τελικό λόγο τον έχει αυτή. Το Πανεπιστήμιο, όπως παραδέχτηκε, δεν διαθέτει ακόμη μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου, ωστόσο βρίσκεται σε φάση βελτίωσης των διαδικασιών έτσι ώστε σε κάθε στάδιο να υπάρχει οαναγκαίος διοικητικός έλεγχος. Το Πανεπιστήμιο ευελπιστεί, όπως είπε, ότι με τον προϋπολογισμό του 2011, θα εγκριθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη στελέχωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, τον οποίο μέχρι τώρα ασκούσε υποτυπωδώς, η Υπηρεσία Οικονομικών και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Εξάλλου, όπως υπέδειξε η Ελπίδα Κεραυνού, το Πανεπιστήμιο είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ελεγκτική Υπηρεσία και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία έχει ζητήσει τη βοήθεια της για να του υποδείξει τυχόν βελτιώσεις στις υφιστάμενες διαδικασίες εξεύρεσης και ενοικίασης κτηρίων. Ταυτόχρονα αλλάζει και η διαδικασία για την ενοικίαση φοιτητικών εστιών. Μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο επέλεγε τα κτίρια που χρειαζόταν, κάτι όμως που πολλές φορές χρησιμοποιείτο εκβιάστηκα από τους ιδιοκτήτες τους. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής ενδιαφέροντος από όσους έχουν στην διάθεση τους κατάλληλα κτίρια, προς ενοικίαση. Παράλληλα αυξάνεται και η ακτίνα προτίμησης των περιοχών όπου θα ενοικιάζονται κτίρια για αυτό τον σκοπό, οι οποίες πλέον δεν θα είναι περιορισμένες γύρω από την πλατεία Ηρώων.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".