Skip to main content

Στην αντεπίθεση περνά το εμπορικό κέντρο


antepithesi-emporiko-kentro

Κινήσεις ζωής στην οδό Ανεξαρτησίας κόντρα στην οικονομική κρίση.

Στη δική τους αντεπίθεση ετοιμάζονται να περάσουν με την έναρξη της νέας σαιζόν, οι καταστηματάρχες του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Λεμεσού, στοχεύοντας σε μια δικής τους ξεχωριστή αλλά καθοριστικής σημασίας συμβολή στην γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς για την αναζωογόνηση και περαιτέρω ανάδειξη του κέντρου της πόλης.

Η κίνηση αυτή των καταστηματαρχών, εκδηλώνεται σε μια, ομολογουμένως, δύσκολη περίοδο την οποία χαρακτηρίζειαπό τη μια η αβεβαιότητα, λόγω κυρίως της γενικότερης οικονομικής κρίσης κι από την άλλη ο πληθωρισμός που εδώ και αρκετό καιρό ταλανίζει τον κλάδο και έχει την αιτία του στο, πολεοδομικά και εμπορικά, λανθασμένο άνοιγμα πολλών καταστημάτων σε κάθε γωνιά της πόλης. Θεωρείται δε βέβαιο ότι, σταδιακά ίσως αλλά σταθερά, θα επιτευχθεί το επιθυμητό που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η επιβίωση αφ’ ενός των ίδιων των καταστηματαρχών και αφετέρου η προσέλκυση των Λεμεσιανών στην καρδιά της πόλης τους  για βόλτα, ψυχαγωγία και διασκέδαση και βέβαια για τις αγορές τους.

Το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει αλυσιδωτές αλλαγές στο κέντρο της Λεμεσού, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Σκιαγραφώντας τη νέα εικόνα της πόλης, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ένδυσης και Υπόδησης της ΠΟΒΕΚ Κρίστης Δημητρίου, αναφέρει με έμφαση τα όσα αναμένονται να συμβούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και τα οποία αφορούν τόσο τα υπό εξέλιξη έργα υποδομής όσο και κάποιες καθαρά εμπορικές επιχειρηματικές κινήσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνει δε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιες καινούριες αλυσίδες δημοφιλών καταστημάτων θα κάνουν την εμφάνιση τους στο κέντρο της πόλης.

«Καταλυτικό στη διάθεση των νέων επενδυτών στην περιοχή του κέντρου είναι η καλή ψυχολογία που άρχισε να καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα με τα πολλά έργα που θα γίνουν στη Λεμεσό και επιπλέον η κατάσταση με την οικονομική κρίση που άρχισε πλέον να σταθεροποιείται» παρατηρεί ο κ. Δημητρίου και με την ιδιότητα και του Δημοτικού Συμβούλου, επισημαίνει ότι «ήδη άρχισαν να κατασκευάζονται έργα πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ, με άξονα το κέντρο της πόλης, την οδό Ανεξαρτησίας, την Πλατεία του Κάστρου, την Πλατεία Παντοπωλείου (ειδικότερα στην οδό Σαριπόλου) και σύντομα την περιοχή του μόλου».

Αυτό όμως που θα έχει τεράστια σημασία στην περαιτέρω πορεία των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου, όπως τονίζει ο Κρίστης Δημητρίου, είναι η ομόφωνη απόφαση των Δήμων της μείζονος Λεμεσού για κλείσιμο όλων των καταστημάτων τις Κυριακές, «κάτι που θα σταματήσει τον εμπορικά θανατηφόρο αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλείται στην πόλη κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τους οκτώ καλοκαιρινούς μήνες». Τώρα, όπως διευκρινίζει, «όλες οι επιχειρήσεις θα ξεκινούν πλέον από την ίδια αφετηρία και η πίττα του εμπορίου θα κατανέμεται ισόποσα τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, αφού η έβδομη θα είναι πλέον μη εργάσιμη».

Ακόμη μια σημαντική απόφαση που πήραν αρκετοί καταστηματάρχες του κέντρου και ειδικά της οδού Ανεξαρτησίας και η οποία θα δώσει μια νέα ώθηση στο λιανικό εμπόριο της περιοχής, είναι η καθιέρωση πλέον της λειτουργίας των καταστημάτων το απόγευμα του Σαββάτου, μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν οι καταναλωτές.

Με ενθουσιασμό ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών του κέντρου της Λεμεσού, παρατηρεί ότι «το εμπορικό κέντρο της πόλης ξανακερδίζει τον τίτλο του Βαρόμετρου του λιανικού εμπορίου» επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος και διαχρονικό όραμα των ανθρώπων του κέντρου είναι η δημιουργία ενός ξενοδοχείου Μπουτίκ, γιατί δεν νοείται κέντρο μιας πόλης χωρίς ξενοδοχείο αφού πολλοί πλέον επισκέπτονται την πόλη για δύο τρεις μέρες και η γνωριμία τους με το πιο σημαντικό κύτταρο της πόλης που είναι το κέντρο, θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο».

Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση του κόσμου της Λεμεσού στο κέντρο της πόλης, χωρίς το άγχος της πήχτρας των αυτοκινήτων και του φόβου της είσπραξης κάποιου εξώδικου, θα διαδραματίσουν οι κινήσεις που τροχιοδρομεί ο Δήμος σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα των περιορισμένων χώρων στάθμευσης.

Ειδικότερα:
Στον πολυώροφο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στην οδό Σαλαμίνος ξεκίνησε ήδη η δημιουργία 160 επιπρόσθετων στεγασμένων θέσεων που σημαίνει ότι ο χώρος θα μπορεί πλέον να δέχεται ταυτόχρονα 400 αυτοκίνητα. Επιπλέον, οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου σχεδιάζουν την δημιουργία ακόμη ενός πολυεπίπεδου χώρου στάθμευσης, στην οδό Ηπείρου, δρόμου παράλληλου της οδού Ανεξαρτησίας με σκοπό την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται από την έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους εξάλλου (πίσω από το E&S), αναμένεται ότι θα ξεκινούν μέσα τους επόμενους 6-8 μήνες οι εργασίες την κατασκευή δύο υπόγειων χώρων στάθμευσης και ενός ισογείου, χωρητικότητας 300 και πλέον αυτοκινήτων.

Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο είναι η αναμενόμενη μέσα στους επόμενους δύο περίπου μήνες, καθιέρωση δρομολογίων μικρών καινούριων λεωφορείων ειδικά για το κέντρο της πόλης, κάτι που, όπως πιστεύεται, θα φέρει τον καταναλωτή πιο εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστο κόστος στην περιοχή. Το μέτρο αυτό θα έχει διπλό όφελος αφού, εκτός των άλλων θα βοηθήσει και στην απάβλυνση του κυκλοφοριακού που ταλαιπωρεί το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο κέντρο της πόλης, ο Δήμος Λεμεσού παραχωρεί τα παρκόμετρα δωρεάν μετά τις δυο το μεσημέρι για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών οι οποίοι κατεβαίνουν στην περιοχή τα απογεύματα του Σαββάτου. Γίνεται επίσης προσπάθεια ώστε να παραχωρούνται τα Σάββατα δωρεάν και οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης.

Μετά από πρόταση της Κίνησης των Καταστηματαρχών του Κέντρου Πόλης, ο Δήμος Λεμεσού μελετά σοβαρά και το ενδεχόμενο δημιουργίας ελαφριών λυόμενων και μετακινούμενων κατασκευών στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου για να αξιοποιηθεί επιτέλους ο χώρος μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση αφού, προ πολλού καιρού έχει εκφραστεί η επιθυμία όλων να καταστεί η πλατεία σημείο αναφοράς και συνάντησης των ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών της περιοχής.

Ειδικότερα, η εισήγηση των καταστηματαρχών την οποία ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου αντικρίζει θετικά, αναφέρεται στην εγκατάσταση μετακινούμενων τεντών στο χώρο της πλατείας όπου θαμπορούν οι επισκέπτες της περιοχής και γενικότερα οι περαστικοί να καθίσουν απολαμβάνοντας ένα καφέ ή ένα αναψυκτικό ή ακόμα ένα γρήγορο μικρό γεύμα. Κάτι που συμβαίνει σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων του εξωτερικού.

  • Η γνωστή αλυσίδα COSTA COFFE αλλά και το MARKS & SPENSER εξασφαλίζουν μέσα στις επόμενες λίγες μέρες τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες και προχωρούν άμεσα στην ανέγερση των δικών τους χώρων στην οδό Ανεξαρτησίας και συγκεκριμένα εκεί που κάποτε στεγαζόταν η ΕΔΟΝ. Δύο δημοφιλείς εμπορικές αλυσίδες που κάποιοι ανέμεναν προ καιρού τη δραστηριοποίηση τους στο κέντρο της Λεμεσού αφού θεωρείται βέβαιο ότι η παρουσία τους θα λειτουργήσει ελκυστικά για το καταναλωτικό κοινό.
  • Η εταιρεία Mc Donald’s εξάλλου έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία του ομωνύμου εστιατορίου έτοιμου φαγητού, επίσης στην οδό Ανεξαρτησίας κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μέσα στο 2011.
  • Μετά το GAP που λειτούργησε εδώ και κάποιους μήνες και πάλι στην οδό Ανεξαρτησίας, λειτούργησαν πρόσφατα και τα καταστήματα LUSH, V, OSKINE και σύντομα ανοίγει πόρτα το ECCO και CACHE (C) CACHE.
  • Η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα θα μεταστεγαστεί στο παλιό κτήριο Νέμιτσα στην οδό Ανεξαρτησίας, όπου ήταν εγκαταλελειμμένο πέραν των 20 χρόνων και τώρα ξεπροβάλλετε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτήριο που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της περιοχής.


Μετά από αυτές τις κινήσεις, τα άδεια πλέον καταστήματα στην οδό Ανεξαρτησίας μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. 


Αναζήτηση