Skip to main content

Αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας


Υπάρχει αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, δήλωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, προσθέτοντας ότι ξεπεράσαμε τους 24 εκατ. τόνους χωρητικότητας, ενώ αρκετή αύξηση σημειώνεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε φόρο χωρητικότητας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, είπε ότι το όραμα είναι να έχουμε στην Κύπρο ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα που να μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές την γκάμα των υπηρεσιών που χρειάζονται τόσο σε επίπεδο δημόσιου όσο και ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε ότι στο δημόσιο τομέα για να γίνει αυτό χρειάζεται οι υπηρεσίες να αναβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο για να μπορούν να ανταγωνιστούν όλα τα υπόλοιπα διεθνή ναυτιλιακά συμπλέγματα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, είπε ότι έχουμε αύξηση και ξεπεράσαμε τους 24 εκατ. τόνους χωρητικότητας καθώς και αρκετή αύξηση στις εταιρείες που υπόκεινται σε φόρο χωρητικότητας που τέλος του χρόνου ήταν 168 και τώρα έχουν ανεβεί στις 180.

Σημείωσε ότι στην παγκόσμια ναυτιλία όσον αφορά τον στόλο μας είμαστε 3οι στην ΕΕ και 11οι παγκοσμίως, όσον αφορά την πλοιοδιαχείριση είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη και σίγουρα μέσα στους πρώτους 3-5 παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή του τομέα αυτού στην οικονομία του τόπου, είπε ότι είναι γύρω στο 7% του ΑΕΠ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ερωτηθείσα εάν η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών συνέβαλε στην ανάπτυξη του τομέα, είπε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη γιατί ανοίγονται περισσότερες ευκαιρίες και οι πλοιοκτήτριες εταιρείες βλέπουν την προοπτική και μελλοντικά, ενώ η συνεργασία με την Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε ενεργειακά θέματα όσο και άλλα θέματα, εμπορίου πχ, - παράλληλα με τη διεύρυνση του Σουέζ που γίνεται τώρα - θα ανοίξουν πολλές ευκαιρίες για εταιρείες που έχουν ως βάση τους την Κύπρο.

"Αυτό είναι σίγουρα κάτι που λαμβάνεται υπόψη από τους επενδυτές, κάτι άλλο που μας βοηθά είναι η ασφάλεια και οι υποδομές τόσο όσον αφορά το λιμάνι αλλά και ευρύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Κύπρο" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση