• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα η Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό

Αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα η Ερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό

Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας η ορκωμοσία θα γίνει στις 0900, ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας, στη Λευκωσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφασή του για διορισμό της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, την Πέμπτη, 28 Ιουνίου.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο του Κατάρ, τέως Δικαστής της ΕΕ και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γεώργιος Αρέστης και μέλη ο οικονομολόγος πρώην Υποδιευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, πρώην Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, πρώην Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως και πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γεώργιος Χαραλάμπους και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank Κύπρου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Γεώργιος Γεωργίου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, η Επιτροπή έχει εξουσία να καλεί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι να τη συμβουλεύουν σε οποιαδήποτε θέματα της ειδικότητας τους.

Με τους όρους εντολής της Επιτροπής δεν θα επιβάλλεται χρονικός περιορισμός σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο την οποία θα καλύψει η έρευνα, οπότε θα επαφίεται στην Επιτροπή να κρίνει το βάθος χρόνου και την χρονική περίοδο της έρευνας η οποία απαιτείται, ανάλογα με τα γεγονότα και την πορεία της έρευνας.

Η Επιτροπή θα καλείται όπως υποβάλει την αιτιολογημένη έκθεση της εντός της προθεσμίας των τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος με τους όρους εντολής της Επιτροπής, όπως προνοεί η νομοθεσία, επιφυλασσομένης της δυνατότητας παράτασης, αν καταδειχθεί ανάγκη, για ακόμα 3 μήνες.

Σαφείς οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής, δηλώνει ο Γενικός Εισαγγελέας

Σαφείς είναι οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό, ο οποίοι και θα δημοσιευθούν αύριο Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι με την υποβολή της έκθεσής της επιτροπής ο ίδιος θα κρίνει κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων

Ο κ. Κληρίδης, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο για εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η ερευνητική επιτροπή θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης και ποινικών αδικημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «νομίζω ότι οι όροι εντολής οι οποίοι θα δημοσιευθούν αύριο στην επίσημη εφημερίδα μαζί με το διάταγμα διορισμού της ερευνητικής επιτροπής είναι ιδιαίτερα σαφείς».

«Το έργο της ερευνητικής επιτροπής, όπως και κάθε ερευνητικής επιτροπής, είναι καθαρά διακρίβωση και αποτύπωση γεγονότων», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αφού «διακριβωθούν και αποτυπωθούν τα γεγονότα και περιληφθούν στην έκθεση την οποία καθηκόντως θα υποβάλει η ερευνητική επιτροπή, θα κριθεί από το Γενικό Εισαγγελέα στον οποίο θα υποβληθεί η έκθεση κατά πόσο υπάρχει θέμα διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, είτε αυτά είναι ποινικά, είτε πειθαρχικά, είτε πολιτικής φύσεως».

Θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση για συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους

Σε ερώτηση αν θα έπρεπε να υπάρξει γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία αντί από οίκο του εξωτερικού για τη συμφωνία που έγινε για τον Συνεργατισμό, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι «είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι σε σχέση με κάποια εξειδικευμένα θέματα, τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από Υπουργεία και άλλους οργανισμούς απαιτείται η συνδρομή και συμβουλή από ιδιωτικούς οίκους οι οποίοι εξειδικεύονται σε τέτοια θέματα».

«Και η ίδια η Νομική Υπηρεσία πάρα πολλές φορές ζητάει βοήθεια από τέτοιους οίκους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, πρέπει όμως να υπάρχει συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος είναι ο νομικός σύμβουλος των Υπουργείων, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας «τόσο κατά την έναρξη της συνεργασίας, όσο και κατά την εξέλιξη και ιδιαίτερα μετά την παράδοση του έργου».

Σε ερώτηση αν υπήρξε προσυνεννόηση για τον οίκο Freshfield απάντησε «όχι, καμία».

Κληθείς να πει τί σημαίνει αυτό ανέφερε «δεν σημαίνει τίποτα», προσθέτοντας ότι «δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία η οποία κατά την άποψή μας είναι η ορθή».

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media