• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Αίτημα για κατασκευή αγωγού και μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο υπέβαλε η Energean

Αίτημα για κατασκευή αγωγού και μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο υπέβαλε η Energean

H Energean υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ελληνικής εταιρείας.

«Έχουμε υποβάλει πρόταση για πώληση φυσικού αερίου από μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στην Κύπρο. Την αποστείλαμε την περασμένη βδομάδα», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας στο πρακτορείο Reuters.

Η εταιρεία, που εντάχθηκε φέτος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει δαπανήσει 1,6 δις δολάρια στα ισραηλινά τεμάχια Καρίς και Τανίν, τα οποία έχουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων.

Εκτιμά ότι τα πέντε τεμάχια γύρω από τα Καρίς και Τανίν περιέχουν άλλα πρόσθετα 5 tcf φυσικού αερίου και αναμένει μια εκτίμηση τις επόμενες βδομάδες.

Η εταιρεία έχει φέτος υπογράψει συμφωνίας προμήθειας στο Ισραήλ για 4,2 κυβ. μέτρα αερίου.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία τοποθετείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ένα νέο FPSO δυναμικότητας 900 εκατ. κυβ. ποδών ημερησίως και δυναμικότητα 800,000 βαρελιών υγρών καυσίμων.

Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η εταιρεία επιθυμεί να κατασκευάσει ένα αγωγό 200 χιλιομέτρων που να συνδέει την Κύπρο με την πλωτή μονάδα. Στοχεύει επίσης να κερδίσει άλλα συμβόλαια προμήθειας στο Ισραήλ, το οποίο προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στο Αλον Ταβόρ, αλλά και πρόσθετα συμβόλαια μετά την μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο σε αέριο το 2022.

H Energean να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού, λέει η ΔΕΦΑ

Αυτόκλητη (unsolicited) χαρακτηρίζει η ΔΕΦΑ την προσφορά της Energean για κατασκευή και μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, προσθέτοντας πως η ελληνική εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για εκδήλωση ενδιαφέροντος, που θα προκηρυχθεί σύντομα.

“Λήφθηκε αυτόκλητη πρόταση από την ENERGEAN, συνοδευόμενη από κάποιους γενικούς όρους, ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης.

Όπως είπε, η ΔΕΦΑ προχωρεί με τις νενομισμένες διαδικασίες, σύμφωνα με τις πολιτικές αποφάσεις, το πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς της, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί.

Επεσήμανε πως σύντομα θα ανακοινωθεί πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Στο πλαίσιο αυτό η ENERGEAN, όπως και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες, δύνανται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Η ΔΕΦΑ θα προσκαλέσει στο επόμενο στάδιο, που είναι αυτό της υποβολής προτάσεων, όλες τις εταιρείες που πληρούν τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Νωρίτερα ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Energean υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media