• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • ΥΠΟΙΚ: Oι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ

ΥΠΟΙΚ: Oι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ

Μέσα από τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, «θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον», είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε σημερινές του δηλώσεις.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ήδη από το πρωί, οι εκροές καταθέσεων έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη τους από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η παραίτηση του ήταν από την πρώτη στιγμή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας «και αυτό που μπορώ να πω είναι πως η ετοιμότητα μου να αποχωρήσω παραμένει, είναι δεδομένη, όπως, όμως, είναι δεδομένη και η ετοιμότητα μου να συνεχίσω στο ρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έχει αναθέσει ενόσω ο ίδιος με χρειάζεται».

Σε δηλώσεις του, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε την Βουλή των Αντιπροσώπων και ειδικότερα εκείνα τα κόμματα και τους Βουλευτές που έδωσαν την στήριξη τους, «για να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση ενός καθοριστικού βήματος που διασφαλίζει την συνέχιση της θετικής πορείας της οικονομίας μας».

«Αναγνωρίζουμε ότι ήταν πολιτικά δύσκολες αποφάσεις, ειδικά αυτή που αφορά στο διαχωρισμό του Συνεργατισμού, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τις χθεσινές αποφάσεις θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ήδη από το πρωί, οι εκροές καταθέσεων έχουν ουσιαστικά τερματιστεί, με την επικείμενη ανάληψη τους από την Ελληνική Τράπεζα, που θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι από σήμερα ξεκινά και η διαδικασία για την σύσταση Φορέα Διαχείρισης των πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων που εκχωρούνται στο κράτος.

«Η διαχείριση θα γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία και η ροή εσόδων αναμένεται να είναι πολύ σημαντική, και ως αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθεί αλλά θα ενισχυθεί, καθιστώντας και την διαχείριση του χρέους απόλυτα βιώσιμη. Αυτή η θετική προοπτική ήδη αποτυπώνεται στις αντιδράσεις των διεθνών αγορών. Το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Τα περιθώρια εκμετάλλευσης του συστήματος από κακοπληρωτές περιορίζονται. Από την άλλη, η διεύρυνση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και η προώθηση του Σχεδίου Εστία, που δυνητικά καλύπτει σχεδόν τα μισά μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία, προσφέρει επαρκή διασφάλιση», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι οι χθεσινές αποφάσεις θα οδηγήσουν σε ακόμη ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, θα διευκολύνουν τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της αγοράς, θα επιτρέψουν την διατήρηση ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και θα οδηγήσουν στην πλήρη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την χώρα μας.

«Εκτιμούμε ακόμη, ότι όσοι παρουσιάζουν μια ζοφερή προοπτική, για άλλη μια φορά, θα διαψευστούν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε ανοικτά την παραίτηση του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την συνεννόηση και την συνεργασία με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα με το ΔΗΚΟ.

«Αλλά να διευκρινίσω ότι η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι την αντιπολίτευση που αφορά, αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν έχω κανένα δισταγμό να επαναλάβω ότι η δική μου παραίτηση ήταν από την πρώτη στιγμή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό που μπορώ να πω είναι πως η ετοιμότητα μου να αποχωρήσω παραμένει, είναι δεδομένη, όπως όμως είναι δεδομένη και η ετοιμότητα μου να συνεχίσω στο ρόλο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έχει αναθέσει ενόσω ο ίδιος με χρειάζεται», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media