• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Ανάπτυξη 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019 βλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο στις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις

Ανάπτυξη 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019 βλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο στις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις

Μετά την ανάπτυξη της τάξης του 3,9% το 2017, η κυπριακή οικονομία συνέχισε την κυκλική άνοδο στις αρχές του 2018, σημειώνοντας ανάπτυξη 3,8% (σε ετήσια βάση) το πρώτο τρίμηνο του 2018, η οποία οφείλεται στη σταθερή εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολούθησε να βελτιώνεται, ενώ η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σε μεγάλους τομείς είτε αυξήθηκε είτε υποχώρησε, υποδεικνύοντας μια συνεχιζόμενη ορμή και για επόμενα τρίμηνα.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, το οποίο περιέχεται στο κείμενο των "θερινών, ενδιάμεσων, οικονομικών προβλέψεων", που προετοίμασε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και παρουσίασε ο Επίτροπος Μοσκοβισι.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν στην ανάλυσή της εκτιμά ότι η σύνθεση της ανάπτυξης "μετατοπίστηκε κάπως" στις αρχές του 2018. Καταγράφει ότι οι επενδύσεις, αφού σημείωσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017, υποχώρησαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ οι εξαγωγές αγαθών, αντιθέτως, υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η δραστηριότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας ήταν στο επίκεντρο αυτών των έντονων αλλαγών, με την απόκτηση νέων πλοίων στη ναυτιλία, ενώ ταυτόχρονα και η πώληση ή διαγραφή πλοίων από τα νηολόγια έφτασε σε υψηλά επίπεδα. Εξαιρουμένης της ναυτιλιακής δραστηριότητας, οι υπόλοιπες τάσεις στο υπόβαθρο της οικονομίας παρέμειναν γενικά σταθερές και αυτή η μεταβολή της σύνθεσης αναμένεται να είναι προσωρινή, αναφέρει η Κομισιόν στις προβλέψεις της.

Από την άλλη όμως προειδοποιεί ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών ήταν υποτονικές κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που όμως αντισταθμίζεται χάρη στη σημαντική αύξηση των αφίξεων τουριστών που έχουν ήδη καταγραφεί στους ανοιξιάτικους μήνες καθώς και στην ολοκλήρωση νέων ξενοδοχείων για τουρίστες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ιδιωτική κατανάλωση συνεχίζει να επεκτείνεται, υποστηριζόμενη από την ταχεία αύξηση της απασχόλησης και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Τα στοιχεία της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών αποκαλύπτουν ότι οι προσλήψεις πρόκειται να συνεχιστούν έντονα στο εγγύς μέλλον, δίνοντας μια περαιτέρω ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα.

Ο τραπεζικός χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου, ο οποίος υπήρξε ένα εμπόδιο στην οικονομία από τα χρόνια της κρίσης, σταθεροποιείται. Μόλις οριστικοποιηθεί, η πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Συνεργατικής Τράπεζας, αναμένεται να μειωθούν οι αβεβαιότητες γύρω από τις μακροοικονομικές προοπτικές. Συνολικά, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 3,6% το 2018 και 3,3% το 2019.

Τέλος οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες. Ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους και έγινε θετικός μόνο τον Μάιο. Η μείωση των τιμών ήταν μάλλον ευρεία, αντανακλώντας τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των λιανοπωλητών σε διάφορους τομείς και την υποτονική μισθολογική δυναμική. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι θετικός για το σύνολο του έτους λόγω της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών και της ενέργειας, αναμένεται δε να αυξηθεί περαιτέρω το 2019, κυρίως ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και της σταδιακής αύξησης των εγχώριων πιέσεων των τιμών εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media