• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Περδίος: Στόχος η Κύπρος να είναι ανάμεσα στις 30 πιο ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες μέχρι το 2030
Περδίος: Στόχος η Κύπρος να είναι ανάμεσα στις 30 πιο ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες μέχρι το 2030

Περδίος: Στόχος η Κύπρος να είναι ανάμεσα στις 30 πιο ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες μέχρι το 2030

Στόχος της Κύπρου είναι να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες παγκοσμίως σε βάθος δεκαετίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου κατατέθηκε η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό μέχρι το 2030, ο κ. Περδίος είπε επίσης ότι στόχος είναι να αυξηθεί η συνεισφορά του τουρισμού στην κυπριακή οικονομία, από σε 2,9 δισ. ευρώ ανά έτος που είναι σήμερα σε 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος.

Ως τουριστικός προορισμός, η Κύπρος κατατάσσεται σήμερα στην 44η θέση παγκοσμίως με την Ισπανία να καταλαμβάνει την 1η θέση, η Γαλλία την 3η θέση και η Ιταλία την 8η θέση, είπε ο Υφυπουργός. Ακολουθούν η Πορτογαλία στη 12η θέση, η Ελλάδα στην 25η, η Κροατία στην 27η και η Μάλτα στην 35η.

«Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, ούτως ώστε ανταγωνιστικά η Κύπρος να ενταχθεί στις 30 καλύτερες χώρες του κόσμου, που είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για το Υφυπουργείο στην πορεία της δεκαετίας», είπε ο κ. Περδίος.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμό, η εθνική στρατηγική, που θα παρουσιαστεί και ενώπιον της Βουλής στις 21 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει πέντε βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι να καταστεί η Κύπρος ολόχρονος τουριστικός προορισμός, ο δεύτερος είναι να έχουν οφέλη από τον τουρισμό όχι μόνο οι παραλιακές περιοχές, αλλά ολόκληρο το νησί, όπως τα ορεινά η ύπαιθρος και οι ακριτικές περιοχές και ο τρίτος πυλώνας είναι να καθιερωθεί η Κύπρος ως ποιοτικός προορισμός, με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Τέταρτος πυλώνας είναι η Κύπρος να γίνει πιο «έξυπνη» όσον αφορά την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ ο πέμπτος πυλώνας σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σχετικά με τον τελευταίο πυλώνα, ο κ. Περδίος εξήγησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εικόνα της χώρας ως ενός προορισμού που νοιάζεται για το περιβάλλον. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χώρες-στόχους, όπως τις σκανδιναβικές χώρες που έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου και ο κόσμος τους ενδιαφέρεται να επιλέγει προορισμούς που νοιάζονται για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η δεκαετής στρατηγική προνοεί πλάνο ανά έτος με πολλές δράσεις. «Ευελπιστούμε ότι σε πορεία δεκαετίας ο τουρισμός μας θα είναι σε θέση να προσθέσει ακόμη 1,5 δισ. ευρώ ανά έτος στην οικονομία της χώρας», είπε λέγοντας ότι η συνεισφορά υπολογίζεται σήμερα σε 2,9 δισ. ευρώ ανά έτος.

Ευελπιστούμε ότι αν είναι επιτυχείς οι δράσεις μας θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε μέχρι και 4,5 δισ. ευρώ ανά έτος, είπε και εξήγησε ότι αυτό θα προέλθει από αύξηση στις διανυκτερεύσεις και στην κατά κεφαλή δαπάνη. Στόχος είναι η δαπάνη να ανέλθει από 75 ευρώ ανά ημέρα στα 90 ευρώ μέχρι το 2030, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, ο κ. Περδίος είπε ότι δεν αναμένονται αρνητικά αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Thomas Cook, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το Brexit δεν φαίνεται να έχε επηρεάσει την Κύπρο, αν και όπως είπε «είναι κάτι που παρακολουθούμε συνεχώς».

Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο στον τουρισμό από την υπόθεση της Βρετανίδας που κρίθηκε ένοχη ύστερα από ακροαματική διαδικασία στην κατηγορία της δημόσιας βλάβης, ο κ. Περδίος είπε ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν μας έχει επηρεάσει ή αν θα μας επηρεάσει». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμό «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι επηρεαζόμαστε, άσχετα του τί λέγεται», ενώ ανέφερε ότι σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πανικός. Είπε επίσης ότι το Υφυπουργείο παρακολουθεί το θέμα είναι και είναι σε συνεχή επαφή με τον ΣΤΕΚ, τον ΠΑΣΥΞΕ, την Hermes και τον ACTA.

Ο κ. Περδίος είπε εξάλλου ότι αναμένεται στους επόμενους μήνες η ανακοίνωση του νέου τουριστικού branding της Κύπρου, το οποίο «θα δώσει μια ώθηση επιπλέον στον τουρισμό της χώρας, όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ανέφερε επίσης ότι οι ενδείξεις για τον τουρισμό είναι ότι φέτος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Θα υπάρχει ένα κύμα σταθερότητας, το οποίο θα συνεχιστεί φέτος αλλά ενδεχομένως και το 2021, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για ανάπτυξη νέων αγορών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες.

Για την αεροπορική σύνδεση της Κύπρου, ο κ. Περδίος είπε ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση της τάξης του 20% στις αφίξεις από τη Γερμανία, λόγω της συμφωνίας με την εταιρεία Condor σε συνεννόηση με την Hermes Airports, ενώ είπε ότι την επόμενη διετία η Κύπρος θα δώσει πολύ έμφαση στην ανάπτυξη πτητικών προγραμμάτων.

Τέλος, είπε ότι «η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού θα δώσει το στίγμα ότι η Κύπρος έχει πλάνο και θα δείξει στους εταίρους μας ποιες μορφές τουρισμού μπορούμε να προσελκύσουμε και ότι μπορούν να βασιστούν πάνω μας για την ανάπτυξη του τουρισμού».

Εκδόθηκε διάταγμα για κατώτατο μισθό σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε με διάταγμα τον κατώτατο μισθό σε σειρά επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στο πλαίσιο της συνεδρίασής του, την Τετάρτη.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη διαδικασία ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι συμφώνησαν με τις συντεχνίες όπως ισχύσει η νομική ρύθμιση για τους κατώτατους μισθούς σε αριθμό επαγγελμάτων.

Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε ο κ. Σεντώνας, είχαν αποδεχθεί σχετική μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, στην οποία είχε συμπεριληφθεί προσχέδιο του διατάγματος για τη ρύθμιση των κατώτατων ορίων των μισθών σε επαγγέλματα που συμφωνήθηκαν.

Το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020 τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε αυτό περιλαμβάνεται πίνακας τόσο με τον κατώτατο, όσο και τον ωριαίο μισθό για 19 επαγγελματικές κατηγορίες.

Οι μισθοί περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Οι μηνιαίοι μισθοί για τα επαγγέλματα του πίνακα αφορούν εργασία 38 ωρών, εβδομαδιαία σε πενθήμερη βάση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν ανάλογα, εφόσον είναι χαμηλότεροι.

Ενδεικτικά, ο πόρτερ/ υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών αμείβεται με 870 ευρώ το μήνα ή 5,28 ευρώ την ώρα, ενώ ο ίδιος μισθός προνοείται και για τον βοηθό υπάλληλο υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες. Ο μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες λαμβάνει κατώτατο μισθό 900 ευρώ ή 5,47 ευρώ την ώρα, ενώ ο γκρουμ/ υπάλληλος υποδοχής δικαιούται τουλάχιστον 935 ευρώ τον μήνα . Καμαριέρα/ρης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες αμείβεται τουλάχιστον με 920 ευρώ τον μήνα, καθαρίστρια/ης με 970 ευρώ και ο υπάλληλος υποδοχής Β και ο υπάλληλος μίνι μπαρ με 1.070 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση