Ιδιαίτερα επωφελής για την Κύπρο, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Ιδιαίτερα επωφελής για την Κύπρο, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, λέει ο ΥΠΟΙΚ«Ιδιαίτερα επωφελή» για την Κύπρο χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το ταμείο ανάκαμψης από το οποίο η Κύπρος θα αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των €2,7 δισ.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Πετρίδης τονίζει ότι ήδη άρχισε ο σχεδιασμός για τον καταρτισμό σχεδίου ανάκαμψης και ότι απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση για την υλοποίηση του προγράμματος και όραμα για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Σημειώνει ότι θα προβεί σε πλήρη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από πολύμηνες, πολύπλοκες και επίμονες συζητήσεις κατέστη δυνατό το πρωί να επιτευχθεί συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021- 2027) καθώς και για το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρει στη δήλωσή του ο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η απευθείας κατανομή στην Κύπρο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ανέρχεται στα €1,45 δισ, τα οποία θα αξιοποιηθούν μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα που αφορούν κυρίως την πολιτική συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική και τα θέματα ασύλου, ενώ κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων βδομάδων η Κύπρος διασφάλισε αύξηση κονδυλίων κατά €250 εκ. σε σχέση με την πρώτη πρόταση της Επιτροπής τον Μάϊο του 2020.

Πέραν αυτού του ποσού, η Κύπρος επωφελείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με χορηγίες ύψους €1.3 δις, για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν σε μια ανταγωνιστική οικονομία, στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, και αφορούν κυρίως τους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μετάβασης.

Για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αφορούν τη «Νέα Γενιά» (Next Generation EU), η Κύπρος θα υποβάλλει τριετές εθνικό Σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του χρόνου. Το Σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στις ειδικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συνάδει με τους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Σημειώνει ότι η αποδέσμευση κονδυλίων θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών προθεσμιών και στόχων που θα συμφωνηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκρίνονται και από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κύπρου είναι η δέσμευση των κονδυλίων μέχρι το 2023 και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων μέχρι το 2026, ενώ η αποπληρωμή των κονδυλίων από τα κράτη μέλη θα αρχίσει από το 2027 με ειδικές ρυθμίσεις.

«Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο σχέδιο που μπορεί να αλλάξει την χώρα και το οποίο συνάδει και με τις προτεραιότητες και το όραμα της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια, το κτίσιμο μιας ψηφιακής οικονομίας, τη ψηφιακή παιδεία, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Προσθέτει πως για τη διαμόρφωση αυτού του φιλόδοξου Προγράμματος και τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων απαιτείται όραμα, καλός σχεδιασμός και υπευθυνότητα από όλους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

«Οι διεργασίες για καταρτισμό του προγράμματος ανάκαμψης από πλευράς Κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει και πρόθεσή μου είναι μόλις ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός να προβώ σε πλήρη ενημέρωση αλλά και διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας ώστε το πρόγραμμα να επιτύχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του, προς όφελος της κοινωνίας και της επόμενης γενιάς», καταλήγει ο ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση