Skip to main content
Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021

Ψηφίστηκε σε νόμο ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021


Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμο ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του 2021, με 29 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον αφού προηγουμένως ενέκρινε τροπολογίες που αφορούν σε δεσμεύσεις και αποκοπές κονδυλίων.

Υπέρ ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 3 βουλευτές της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι 2 βουλευτές της Αλληλεγγύης, οι 2 βουλευτές του ΕΛΑΜ και οι 3 βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Εναντίον ψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι 2 βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905 και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Ο νέος Προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290 σε σχέση με τον Προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε τον Δεκέμβρη. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Οι τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας πέραν των προνοιών του προϋπολογισμού και των επιπτώσεων της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία, περιείχαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων που καταψήφισαν ή υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά και αναφορές στους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ψηφίσουν ή καταψηφίσουν.

Μετά τις τοποθετήσεις των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων διακόπηκε η συνεδρία για 5λεπτο διάλειμμα που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

Στην αίθουσα που συνεδρίασε η Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού διεκόπη για μερικά λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση έως ότου συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό του σεισμού τα μέλη του κοινοβουλίου και τα μέλη του προσωπικού της Βουλής.

Ο ΥΠΟΙΚ χαιρέτισε την ψήφιση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι μας περιμένει πολλή δουλειά

Την ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους από την Βουλή χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ευχαριστώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον υπερψήφισαν και λέγοντας ότι με την εξέλιξη αυτή έτσι αποφεύγονται εθνικοί κίνδυνοι. Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό που έχει δει ποτέ το κράτος.

Σε δήλωσή του στη Βουλή, είπε "θέλω να χαιρετίσω την ψήφιση του προϋπολογισμού και να ευχαριστήσω τα κόμματα, τα οποία παρόλο που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, έχουν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του κράτους, θέλω να ευχαριστήσω την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία Πολιτών, το ΕΛΑΜ, την Αλληλεγγύη, την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, κόμματα τα οποία είναι στην αντιπολίτευση αλλά με την ψήφιση του προϋπολογισμού οδηγούν στην αποφυγή στο να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, στην αποφυγή για εθνικούς κινδύνους".

Σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι και συνεκτικός και ισορροπημένος, είπε ότι “έχει λάβει υπόψη του όχι μόνο πολιτικές των κομμάτων που προανέφερα, αλλά ευρύτερες πολιτικές αξίωσης, ευρύτερα πολιτικά αιτήματα”.

Δεν είναι, συνέχισε, ένας προϋπολογισμός νεοφιλελεύθερος, “όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αντίθετα είναι ο πιο κοινωνικός που έχει δει ποτέ αυτό το κράτος. Είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες δαπάνες στον τομέα της υγείας, είναι ο προϋπολογισμός με τις περισσότερες κοινωνικές δαπάνες, που μεθοδεύει και τροχιοδρομεί νέες κοινωνικές και άλλες φιλικές προς τον πολίτη πολιτικές και που έμπρακτα στηρίζει την ώρα της κρίσης, την ώρα της ανάγκης, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ασθενή, τις ευάλωτες ομάδες”.

Χωρίς τον προϋπολογισμό, συνέχισε, “θα οδηγούμασταν σίγουρα σε περιπέτειες. Είμαστε σε περιπέτειες λόγω της οικονομικής κρίσης, τώρα όμως έχουμε ένα μεγάλο όπλο να μπορούμε με καθαρό μυαλό και να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, και να την διαχειριστούμε καλύτερα από άλλες χώρες όπως το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα παρά τα προβλήματα τα οποία βλέπουμε καθημερινά γύρω μας αλλά και να πάμε με μεγαλύτερη σιγουριά στο δρόμο της ανάκαμψης”.

“Θέλω ξανά να εκφράσω την ικανοποίηση μου, μας περιμένει πολλή δουλειά για να ξεπεράσουμε την κρίση, χρειάζεται λιγότερο τοξικό περιβάλλον και περισσότερη ομοψυχία, περισσότερη συναίνεση και αίσθημα ευθύνης από όλους μας για τον τόπο”, κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση