Ανάπτυξη 3,2% & 3,1% το 2021-22 στην Κύπρο, αναμένει στις Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις η Κομισιόν

Ανάπτυξη 3,2% & 3,1% το 2021-22 στην Κύπρο, αναμένει στις Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις η Κομισιόν

Ανάπτυξη ύψους 3,2% και 3,1% για το 2021 και το 2022 αντίστοιχα, έναντι ύφεσης -5,8% για το 2020, αναμένει η Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις, τις οποίες έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, στο σώμα των προβλέψεων και το ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο, καταγράφει ότι "το πραγματικό ΑΕΠ ανέκαμψε έντονα το τρίτο τρίμηνο του 2020 (+ 9,4% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο)" και "αυτή η ανάκαμψη οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, η οποία στηρίζεται κυρίως από δημοσιονομικά κίνητρα, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάκαμψη έχασε ελαφρά τη δυναμική της προς το τέλος του έτους καθώς τα μέτρα του lockdown επανήλθαν, και "το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιδεινώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες του έτους και τον Ιανουάριο του 2021". Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 5,8% το 2020.

Το 2021, προβλέπεται μερική ανάκαμψη, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει το 3,2%. Τα μέτρα περιορισμού που έχουν γίνει αυστηρότερα από την αρχή του έτους, επηρεάζουν μικρότερο μερίδιο της οικονομικής δραστηριότητας από ό, τι την άνοιξη του 2020, καταγράφει η Κομισιόν.

"Καθώς οι περιορισμοί αναμένεται να συνεχιστούν έως ότου αυξηθούν οι εμβολιασμοί και μειωθούν τα κρούσματα, η ανάκαμψη αναμένεται να υλοποιηθεί κυρίως στο δεύτερο μισό του 2021".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "η εγχώρια ζήτηση αναμένεται και πάλι να είναι ο κύριος συνεισφορέας στην ανάπτυξη", ενώ "τα μέτρα πολιτικής που υιοθετήθηκαν για τον μετριασμό του αντίκτυπου της κρίσης έχουν επεκταθεί έως το 2021 και ορισμένα από αυτά, όπως το μορατόριουμ για την αποπληρωμή του δανείων, έχουν προγραμματιστεί να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2021".

"Τα μέτρα αυτά πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και βοηθούν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ικανότητά τους", αναφέρει και καταγράφει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει ξεφύγει από τις αναταράξεις που φέρνει ένα lockdown.

H Kομισιόν καταγράφει ακόμη ότι ο τουρισμός, "ένας βασικός τομέας για την Κύπρο", σήκωσε το βάρος της πανδημίας: "οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν σημαντικά κατά περίπου 85% το 2020" και "η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί εν μέρει μόνο το 2021".

Από την πλευρά της προσφοράς, οι διαταραχές σε ό,τι αφορά τις πτήσεις και, από την πλευρά της ζήτησης, η διαφορετική πρόοδος σε σχέση με τους εμβολιασμούς στις κύριες τουριστικές αγορές της Κύπρου και η χαμηλότερη εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια "αναμένεται να επηρεάσουν την ανάκαμψη του κλάδου".

Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1% και να επιστρέψει στο επίπεδο του 2019.

"Αυτό θα οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, καθώς και σε μια μικρή θετική συμβολή από τις καθαρές εξαγωγές. Οι μελλοντικές δαπάνες που σχετίζονται με τη διευκόλυνση ανάκτησης και ανθεκτικότητας δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν την πρόβλεψη και συνιστούν θετική προοπτική", τονίζει η Κομισιόν.

Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στο -1,1% το 2020, λόγω χαμηλότερων τιμές για την ενέργεια και τα μεταποιημένα τρόφιμα. Επιπλέον, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στη βιομηχανία φιλοξενίας οδήγησε σε πτώση των τιμών των υπηρεσιών. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να γίνει θετικός και πάλι το 2021 και 2022, στο 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα, υποστηριζόμενος από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και υπηρεσιών.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν συγκλίνουν με τις προβλέψεις μας, λέει το ΥΠΟΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι η πρόβλεψη για τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας το 2020, εν μέσω της πανδημίας του Covid, έχει μειωθεί στο 5,8% από το 6,2% των φθινοπωρινών προβλέψεων, συγκλίνοντας έτσι με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, επισημαίνει πως ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας στην Κύπρο το 2020 αναμένεται να είναι κατά μία μονάδα μικρότερος από το ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει στο 6,8%, ενώ χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ευνοϊκή την η σύγκριση της Κύπρου με τις πλείστες τουριστικές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειώσουν ύφεση μεγαλύτερη από το 9%.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη δυνατή ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2020 (+9,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο) η οποία επήλθε λόγω της υψηλής εγχώριας ζήτησης που σύμφωνα με την ίδια την Επιτροπή ήταν το αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, η οποία όμως ανακόπηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία που επιβλήθηκαν στο τέλος του χρόνου», προσθέτει το ΥΠΟΙΚ.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για το 201 και το 2022, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η Κομισιόν προβλέπει ότι η Κύπρος θα επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 3,2% και 3,1% αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι «οι εκτιμήσεις δεν λαμβάνουν υπόψη δυνητικές δαπάνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ακόμη πιο βελτιωμένη πρόβλεψη».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση