Σ. Περδίος: Τεράστιο επίτευγμα για την Κύπρο η υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ

Σ. Περδίος: Τεράστιο επίτευγμα για την Κύπρο η υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ

Τεράστιο επίτευγμα για την Κύπρο είναι η υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ στο πλαίσιο της οποίας Ισραηλινοί πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο από την 1η Απριλίου χωρίς να κάνουν PCR τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ από το Ισραήλ, όπου υπέγραψε την συμφωνία σήμερα με την Ισραηλινή ομόλογό του Orit Farkash-Hacohen, ο κ. Περδίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με 300.000 αεροπορικές αφίξεις και 40.000 αφίξεις κρουαζιέρας το 2019, το Ισραήλ ήταν η τρίτη πιο σημαντική αγορά για την Κύπρο η οποία και αναπτυσσόταν με διψήφιους αριθμούς από το 2015 και έπειτα.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, εξήγησε ότι «ουσιαστικά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι ότι δεν μπορούν να έρθουν στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορέσουν ανάλογα με την κατηγορία που θα βρίσκεται το Ισραήλ την δεδομένη στιγμή.

Σε ερώτηση τι ισχύει για τους Κύπριους που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ισραήλ, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί σε κάποιες εβδομάδες όταν και εφόσον αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα εμβολιαστούν στην Κύπρο.

Προς το παρόν, δώσαμε αυτή τη διευκόλυνση στους Ισραηλινούς, είπε, προσθέτοντας ότι όπως είναι γνωστό «είναι πάρα πολύ ψηλοί οι αριθμοί πολιτών στο Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί». Σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού θα έχουν σύντομα λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου, ανέφερε.

«Τουριστικά για την Κύπρο είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μια κοντινή μας αγορά και ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια ανοίγει πλέον για τα καλά από την 1η Απριλίου», είπε.

Νομίζω, σημείωσε ο κ. Περδίος, «ότι είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο, το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουμε φέρει κοντά μας με αυτό διακανονισμό την αγορά που έχει εμβολιαστεί περισσότερο από κάθε άλλη ανά το παγκόσμιο».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «θα πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε δουλειά όσον αφορά το κομμάτι του μάρκετινγκ στην χώρα, την προβολή, για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε».

Κληθείς να δώσει μια εκτίμηση για τον αριθμό των αφίξεων που ενδεχομένως μπορεί η Κύπρος να περιμένει το 2021 από το Ισραήλ, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε ενδεικτικά ότι το 2019 η Κύπρος είχε περίπου 300.000 αεροπρικές αφίξεις από το Ισραήλ και περίπου 40.000 με κρουαζιέρα.

«Ήταν η τρίτη πιο σημαντική αγορά για την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «είχαμε απανωτές αυξήσεις διψήφιου αριθμού από το 2015 και μετά».

Είναι, είπε, «μια αγορά των 10 σχεδόν εκατομμυρίων πληθυσμιακά και είναι 45 λεπτά από την Κύπρο».

Οι Ισραηλινοί, ανέφερε, ταξιδεύουν πάρα πολύ όλους τους μήνες του χρόνου, προσθέτοντας ότι «επενδύουμε πολλά στην αγορά του Ισραήλ».

Εκτίμησε ότι «έχει μια τεράστια προοπτική να πάει ακόμα καλύτερα».

Ο κ. Περδίος εξήγησε επίσης ότι οι αριθμοί των αφίξεων φέτος θα εξαρτηθούν παρά πολύ και από τον τελικό αριθμό πτήσεων που θα υπάρξουν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει ότι μετά την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας απόψε θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για πτήσεις από τις διάφορες αεροπορικές εταιρείες.

Έχει πάρα πολλές αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από την Κύπρο προς το Ισραήλ, είπε, προσθέτοντας ότι «αν προγραμματιστούν αυτές οι πτήσεις νομίζω θα είναι μια σημαντική χρονιά για αυτή την αγορά και οπωσδήποτε θα έχει πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Γι' αυτό, ανέφερε, «δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να έχουμε ακόμα εικόνα, αλλά νομίζω ότι όσο περνούν οι εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Σε σχέση με την συμφωνία που υπογράφηκε, διευκρίνισε ότι «αφορά Ισραηλινούς πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί από ένα από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». Εξήγησε ότι θα πρέπει να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 7 μέρες πριν να ταξιδέψουν. Διευκρίνισε επίσης ότι εννοείται ότι όσοι ταξιδεύουν στην Κύπρο θα πρέπει να τηρούν πιστά όλα τα πρωτόκολλα του προορισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση