Στο -5% η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ελέω της πανδημίας

Στο -5% η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, ελέω της πανδημίας

Στο -5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της οικονομίας το 2020, διαψεύδοντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγω για βαθύτερη ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 η κυπριακή οικονομία επέστρεψε σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από πέντε συνεχόμενα χρόνια μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Το 2020 χαρακτηρίστηκε ωστόσο από τους δύο συνεχόμενους μήνες γενικού Lockdown στην οικονομία, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί τομείς της οικονομίας να υπολειτουργούν, ενώ ο τουρισμός δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα με τις αφίξεις να καταγράφουν μείωση 84% για όλο το 2020.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στο -4.5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται επίσης στο -4,5%.

Για όλο το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο -5,05%, ενώ μετά την διόρθωση ως προς τις προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο -5,09%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που ήθελαν μεγαλύτερη συρρίκνωση.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα κυμαίνετο στο -5,5%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο -5,8%%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -6,4%, η Κεντρική Τράπεζα -6,2% και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου εκτιμούσε ότι η συρρίκνωση θα έφθανε το -5,7%.

Τριμηνιαία ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία) ανήλθε στο 1,4% σε σύγκριση με ανάπτυξη 8,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η κατανάλωση τον Δεκέμβριο είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα όπως το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και καταστημάτων και χώρων εστίασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση