Νέο ρεκόρ για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Μάιο

Νέο ρεκόρ για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό τον Μάιο


Σε νέο ρεκόρ έφτασε ο ετήσιος ρυθμός εναρμονισμένου πληθωρισμού στην Κύπρο, ωθούμενος κυρίως από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕΝΔΤΚ) τον Μάιο 2022 αυξήθηκε κατά 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε αύξηση 0,6%.

Ο ετήσιος ρυθμός του ΕΝΔΚ τον Μάιο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ με βάση της στοιχεία της Στατιστικής, έπειτα από το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου μήνα (8,6%). Ο ΕΝΔΤΚ καταγράφει συνεχόμενες αυξήσεις από τον Μάρτιο του 2021.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, σημειώθηκε αύξηση 6,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Μάιο του 2021 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια με ποσοστά 37,6% και 4,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις κατηγορίες, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021, τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές παρουσίασαν η Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο με 21,9%, οι Μεταφορές με 16,2% και τα Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με 10,6%.

Σε σχέση με τον Απρίλιο 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία με 3,1%.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".