Skip to main content
Έχουμε φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

Έχουμε φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας


Μια ολιστική προσέγγιση και μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, είναι ο σωστός δρόμος για το μέλλον της ναυτιλίας μας, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία.

Η Μαρίνα Χατζημανώλη χαιρέτισε, την Τρίτη, το 6ο ετήσιο Κυπριακό ναυτιλιακό φόρουμ της Capital Link, στη Λεμεσό, αναφέροντας ότι πρώτη προτεραιότητα του Υφυπουργείου της αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας δημόσιων υπηρεσιών στην ναυτιλιακή βιομηχανία του τόπου.

Η Κύπρος, συνέχισε, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη δημιουργία μιας ναυτιλιακής διοίκησης χωρίς την ανάγκη έντυπων εγγράφων, σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της, αλλά κυρίως να παρέχει μια πιο ευέλικτη, αποτελεσματική, αποδοτική και πελατοκεντρική υπηρεσία, που θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του Κυπριακού Μητρώου και των σχετικών υπηρεσιών του.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, το Υφυπουργείο δημιουργεί ένα μονοθυριδικό πλαίσιο ναυτιλιακής εξυπηρέτησης, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, το οποίο θα μεγιστοποιήσει την λειτουργική του αποτελεσματικότητα.

«Επιπλέον, η εφαρμογή του Περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.) Νόμου που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής σημαίας στη διεθνή ναυτιλία καθώς και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και το καθεστώς λειτουργίας των κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν κυπριακά πλοία», συμπλήρωσε.

Υποδεικνύοντας ότι οι δράσεις του Υφυπουργείου δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη του μητρώου πλοίων, η Υφυπουργός είπε πως αυτές επεκτείνονται και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος και ότι «όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην ενίσχυση του ρόλου μας στη διεθνή ναυτιλιακή αρένα και στην παροχή γόνιμων συνθηκών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας».

Η κ. Χατζημανώλη είπε πως μια από τις κύριες σημερινές προκλήσεις είναι η μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή ναυτιλία και διαβεβαίωσε ότι «η Κύπρος υποστηρίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία για την επίτευξη των στόχων της για την απαλλαγή από την απανθρακοποίηση, παρέχοντας πράσινα φορολογικά κίνητρα σε πλοιοκτήτες και διαχειριστές, ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας πλοία του κυπριακού νηολογίου, ώστε να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως βιοκαύσιμα και υδρογόνο».

«Αυτό, μαζί με ένα μοναδικό σύνολο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, επέτρεψε στην Κύπρο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας κλάσης», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το παράνομο τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία, το κυπριακό νηολόγιο έχει εξελιχθεί σημαντικά, με ισχυρή φωνή και μεγάλο εκτόπισμα στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων, ενώ συμβάλλει αποτελεσματικά στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές θαλάσσιες πολιτικές.

«Το σταθερό οικονομικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, καθώς και ο πλούτος της τεχνογνωσίας που προσφέρει η κυπριακή ναυτιλία, προσέλκυσαν σημαντικό αριθμό εμπορικών εταιρειών στην Κύπρο», είπε η κ. Χατζημανώλη, υποδεικνύοντας ότι την τελευταία δεκαετία υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα φόρου χωρητικότητας και συγκεκριμένα από 95 σε 320 εταιρείες.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Κύπρος διαθέτει μια μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία με περισσότερες από 200 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, που καλύπτουν όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, από την πλοιοκτησία και τη διαχείριση πλοίων έως τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, τις ασφάλειες, τα χρηματοοικονομικά, την παροχή ανταλλακτικών, τις επισκευές και συντήρηση πλοίων κ.α.

Λέγοντας ότι ένα ναυτιλιακό έθνος όπως η Κύπρος πρέπει να έχει μια σαφή στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κατέχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής ατζέντας, η κ. Χατζημανώλη ανέφερε ότι «η κυπριακή ναυτιλία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, ισχυρή, ανθεκτική στις κρίσεις και να ενεργεί προληπτικά στις προκλήσεις και τις νέες τάσεις».

«Έχουμε ένα φιλόδοξο όραμα και ξεκάθαρους στόχους για την κυπριακή ναυτιλία και είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε αυτό το όραμα σε βιώσιμες ενέργειες, προκειμένου να πλοηγηθούμε σε θετικές αλλαγές για την Κύπρο και την παγκόσμια ναυτιλία», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα της ότι μια ολιστική προσέγγιση και η μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να στηρίξει και να ενισχύσει τους στόχους της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

ΠτΔ: Καθοριστικής σημασίας για την Ε.Ε. η κυπριακή και ελλαδική ναυτιλία

Η σημασία της κυπριακής και της ελλαδικής ναυτιλίας για την ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο δείπνου με εφοπλιστές, το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο του κυπριακού ναυτιλιακού φόρουμ της Capital Link, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαστε περήφανοι για την κυπριακή ναυτιλία», ευχαριστώντας τους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δεδομένου ότι η ναυτιλία αποτελεί το «7% του ΑΕΠ της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «απόψε θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω για τα πλάνα της Κυβέρνησης, ειδικότερα για τους πρώτους έξι μήνες, για κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας, ακριβώς για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η κυπριακή ναυτιλία, για να αντιμετωπιστούν κάποιες δυσκολίες, κάποια προβλήματα που υπάρχουν.

Είπα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα το πράξουμε. Και τώρα που είμαστε διακυβέρνηση, θα υπάρχει συνεχής διάλογος και με τους εφοπλιστές μας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θεωρώ ότι έχουμε κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις και είναι μόνο μέσα από τη συνεργασία που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση την οποία θεωρώ ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αναδείξουμε περισσότερο. Είναι η σημασία της κυπριακής, αλλά και της ελλαδικής ναυτιλίας στην ΕΕ. Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή ναυτιλία, στην ουσία μιλάμε για κυπριακή και ελλαδική ναυτιλία.

Και είναι ένα θέμα που θα συζητήσω και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όταν θα βρίσκομαι στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα, για το πώς μέσα από κοινές δράσεις η Κύπρος και η Ελλάδα να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τη σημασία με την οποία η ΕΕ προσεγγίζει τα θέματα ναυτιλίας, διότι υπάρχουν προκλήσεις, δεν είναι μόνο εθνικές οι προκλήσεις, είναι προκλήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βλέπουμε πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις που επηρεάζουν και τον τομέα της ναυτιλίας, και Αθήνα και Λευκωσία μαζί, από κοινού, θα θέσουμε κάποια θέματα στην ΕΕ, διότι η σημασία της κυπριακής και της ελλαδικής ναυτιλίας για την ΕΕ, για την Ευρώπη, είναι καθοριστικής σημασίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ


Αναζήτηση