Skip to main content
Τρία στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν μείωση των εισοδημάτων, σύμφωνα με έρευνα

Τρία στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν μείωση των εισοδημάτων, σύμφωνα με έρευνα


Τρία στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν μείωση των εισοδημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας αγοράς, που έχει διεξαχθεί για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής από την εταιρεία CMRC CYPRONETWORK LTD του ομίλου CΥPRONETWORK.

Κατά την παρουσίασή των αποτελεσμάτων της έρευνας την Τετάρτη στη Λευκωσίας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρο της εταιρείας CMRC CYPRONETWORK LTD, Χρίστος Μιχαηλίδης, είπε ότι σχεδόν τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι τους επόμενους δέκα μήνες χειρότερη, ενώ ένας στους δύο αναμένει ότι η πορεία της Κύπρου τους επόμενους έξι μήνες θα είναι καθοδική.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, επικαλούμενος τα συμπεράσματα της έρευνας, τρία στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν μείωση των εισοδημάτων τους, έξι στα δέκα καμιά διαφοροποίηση και ένα στα δέκα αύξηση των εισοδημάτων τους.

Σε σύγκριση με το 2021, ανέφερε πως λιγότερα νοικοκυριά δηλώνουν μείωση, για να σημειώσει ότι αντίστοιχα τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν μείωση στις αγορές τους και δύο στα δέκα έχουν αύξηση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι συνολικά έξι στα δέκα νοικοκυριά περιγράφουν την οικονομική τους κατάσταση σαν δύσκολη ή πολύ δύσκολη, ενώ σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας «ο κόσμος κάνει λιγότερες μετακινήσεις, για να εξοικονομήσει καύσιμα».

Εξάλλου, εννέα στους δέκα πολίτες μιλούν για αύξηση των τιμών και αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε σχέση με τους δανεισμούς των νοικοκυριών «τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν δάνεια και τρία στα δέκα θεωρούν ότι η οικογένεια τους είναι υπερχρεωμένη».

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι «δύο στους δέκα δανειζόμενους θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, σχεδόν τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα είναι τους επόμενους δέκα μήνες χειρότερη και μόνο ένα στους εφτά αναμένει να είναι καλύτερη».

Σύμφωνα με τους Κύπριους τα δύο πιο ανησυχητικά θέματα στην Κύπρο σήμερα είναι οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών και οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας (68% και 60% αντίστοιχα).

Σε μια δεύτερη ομαδοποίηση και ποσοστό σαφώς χαμηλότερο συναντάται η διαφθορά (35%), η φτώχεια και η κοινωνική ανισότητα (31%), η μείωση του εισοδήματος (24%) και το έγκλημα και βία (21%).

Στον αντίποδα, καταγράφεται ανεργία 17%, η υψηλή φορολογία με 13%, η ανασφάλεια από τον πόλεμο Ρωσίας/ Ουκρανίας με 10%, η πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή με 8% και 7%, αντίστοιχα.

Κατά το 2023 το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης περιορίζεται μόλις στο 1%, ποσοστό σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 2021 (12%). Από την άλλη όσοι περνούν άνετα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους παραμένουν σταθεροί κοντά στο 21%, με σημαντική αύξηση να σημειώνουν όσοι ανέφεραν ότι μόλις που τα καταφέρνουν με το εισόδημα του νοικοκυριού τους (44% το 2023, έναντι 30% το 2021).

Μάλλον σταθεροί παραμένουν και όσοι ανέφεραν ότι δυσκολεύονται είτε λίγο, είτε αρκετά με το εισόδημα τους στο 19% και 15%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα οκτώ στους δέκα καταναλωτές ανέφεραν κατά το 2023 ότι τα διάφορα έξοδα τους έχουν αυξηθεί (81%), ενώ έξι στους δέκα έχουν μειώσει τόσο τις δαπάνες διασκέδασης, όσο και τις διακοπές τους σε σχέση με το παρελθόν (58% και 60% αντίστοιχα).

Εξίσου σημαντική αναλογία καταναλωτών έχει αναφέρει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες για αγορά ρουχισμού και υπόδησης, αλλά και τις δαπάνες για επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα υπεραγορών.

Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα σε σχέση με σημαντικές αγορές όπως σπιτιού, επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών ή αυτοκινήτου, ειδών τεχνολογίας ή ακόμα και για ανακαίνιση σπιτιού όπου η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δεν θα προβεί σε τέτοιου είδους δαπάνες, ποσοστό που κυμαίνονται μεταξύ 67% και 80%.

Συνεχόμενες οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής, Δρ Λουκάς Αριστοδήμου, είπε ότι «οι αυξήσεις των τιμών των προϊόντων είναι συνεχόμενες σε ορισμένα βασικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα η ζάχαρη, η τιμή της οποίας συνεχώς αυξάνεται».

Σύμφωνα με τον Δρ Αριστοδήμου «υπήρξαν αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες δικαιολογούνται ή δεν δικαιολογούνται», για να σημειώσει ότι «στην Κύπρο το κράτος δυστυχώς δεν κάνει έρευνα των τιμολογίων των εισαγωγέων και προμηθευτών και άρα οι εισαγωγείς έχουν την ευκαιρία να αυξάνουν τις τιμές στους λιανοπώλες και οι λιανοπώλες κατά συνέπεια αυξάνουν τις τιμές τους».

«Οι τιμές έμειναν αυξημένες και δεν έχουν υποχωρήσει, παρόλο που έχουν μειωθεί τα ναύλα διεθνώς -αυτό που έφερναν ως επιχείρημα- έχουν μειωθεί οι τιμές καυσίμων και η τιμή του ρεύματος δεν έχει αυξηθεί. Και όμως δεν παρατηρήσαμε μειώσεις ούτε στις υπηρεσίες ούτε στα προϊόντα», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση