• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Σπορ
  • Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός
 Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός

Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός

Την οριστική αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο `Αμπε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. `Αμπε επισήμανε ότι υπήρξε συμφωνία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επισημοποιήσει αργότερα σήμερα την αναβολή των Αγώνων, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής.

Στόχος των διοργανωτών και της ΔΟΕ, είναι η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη να μετατεθεί για το 2021, υπογράμμισε επίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ενώ η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, διευκρίνισε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που μία διοργάνωση αναβάλλεται για άλλη χρονιά. Μέχρι τώρα, τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1916, 1940 και 1944) ματαιώθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944.

Αναβολή των Ολυμπιακών για ένα χρόνο εισηγήθηκε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της ΔΟΕ

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και τη μετάθεσή τους για το 2021, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο `Αμπε, στον Πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα στις 13:00 ώρα Κύπρου για να συζητήσουν το μέλλον των Ολυμπιακών στη σκιά της Πανδημίας του κορωνοϊού και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Αμπε εισηγήθηκε την αναβολή τους για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα, πάντως με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, η τελική απόφαση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, μετά τις πιέσεις που δέχεται η ΔΟΕ από πολλές και ισχυρές εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Ρόιτερς, η ΔΟΕ και η Ιαπωνία δεν θα περιμένουν τις τέσσερις εβδομάδες των διαβουλεύσεων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. «Η απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, δεν είναι θέμα εβδομάδων αλλά ημερών», ανέφερε η μία πηγή.

Καναδάς και Αυστραλία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα στείλουν αθλητές στο Τόκιο εάν οι Αγώνες προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ και οι Βρετανοί δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Επίσης, την αναβολή των Αγώνων ζήτησαν οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, ενώ και η Κύπρος έχει αποστείλει επιστολή στη ΔΟΕ ζητώντας την αναβολή των Αγώνων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση