• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Σπορ
  • Την οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν αποφάσισε το ΔΣ της ΚΟΠ
Την οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν αποφάσισε το ΔΣ της ΚΟΠ

Την οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν αποφάσισε το ΔΣ της ΚΟΠ

Την οριστική διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν αποφάσισε πριν από λίγο το ΔΣ της ΚΟΠ, μετά από τη σημερινή συνεδρία του σώματος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Η απόφαση αυτή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πως η Ομοσπονδία πλέον, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό και τη διαφωνία της επιδημιολογικής ομάδας με τις πρόνοιες του ποδοσφαιρικού Πρωτοκόλλου, προσανατολιζόταν προς την οριστική διακοπή του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας και του Κυπέλλου Α΄ και Β΄ Κατηγορίας.

Επίσης, το ΔΣ της ΚΟΠ αποφάσισε όπως το πρωτάθλημα της νέας περιόδου 2020-2021 διεξαχθεί με 14 ομάδες, αλλά χωρίς την πραγματοποίηση Β΄ Φάσης, δηλαδή αγώνων play off.

Πλέον αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας και οι λεπτομέρειες που θα δοθούν για την εκπροσώπηση της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η εκπροσώπηση αυτή να γίνει με βάση τη βαθμολογία του πρωταθλήματος, τη στιγμή της διακοπής.

Η ΚΟΠ ανακοίνωσε επίσημα οριστική διακοπή της σεζόν, τις συμμετοχές στην Ευρώπη και την αύξηση των ομάδων

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση της η ΚΟΠ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για οριστική διακοπή των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, στηριζόμενη σε πρόνοια της προκήρυξης, με βάση την οποία «για οποιοδήποτε θέμα που δεν προβλέπεται από την παρούσα Προκήρυξη θα αποφασίζει τελεσίδικα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ». Παράλληλα ανακοίνωσε επίσης ότι την Κύπρο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα εκπροσωπήσουν οι τέσσερις ομάδες που κατά τη στιγμή της διακοπής βρίσκονταν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, δηλαδή η Ομόνοια Λευκωσίας στο Champions League και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και ο Απόλλων Λεμεσού στο Europa League.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στη βάση της πιο πάνω πρόνοιας, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον άμεσο τερματισμό της φετινής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης 2019 -2020 του Πρωταθλήματος CYTA Α’ Κατηγορίας και τον άμεσο τερματισμό του Κυπέλλου περιόδου 2019 – 2020 Α’ και Β’ Κατηγορίας.

Αποτέλεσμα πάρα πολλών διεργασιών...

Η πιο πάνω απόφαση του Δ.Σ., σημειώνεται, ήταν αποτέλεσμα πάρα πολλών διεργασιών, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη από την ημερομηνία διακοπής των πρωταθλημάτων, σε συνεννόηση πάντοτε με τις αρχές της πολιτείας, στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ληφθεί και των διαταγμάτων που έχουν εκδοθεί και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, στα πλαίσια της πανδημίας του COVID-19.

Στη συνέχεια, η ΚΟΠ αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό και στο ποδοσφαιρικό Πρωτόκολλο, μέσα από το οποίο αναλύονταν με λεπτομέρεια οι ελάχιστες συνθήκες που απαιτούνταν για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, σημειώνει η ΚΟΠ, ξεκαθάρισε ότι η επιδημιολογική ομάδα που περιβάλλει την κυβέρνηση, ήταν αντίθετη στην υιοθέτηση του εν λόγω ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου και επέμεινε στην εφαρμογή των διαταγμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί και τα οποία εξακολουθούν να ευρίσκονται σε ισχύ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση

Ενόψει των πιο πάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση του τερματισμού του φετινού πρωταθλήματος Cyta και του Κυπέλλου COCA-COLA Α’ Β’ Κατηγορίας στη βάση μεταξύ άλλων, των πιο κάτω λόγων:

Πρώτον, το πιο σημαντικό κριτήριο, το οποίο η ΚΟΠ είχε θέσει εξ αρχής ήταν η προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων, είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστές, τεχνικό προσωπικό ομάδων, υπαλληλικό προσωπικό των ομάδων και των σταδίων, αλλά και τεχνικό προσωπικό που χρησιμοποιείται για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων.

Δεύτερον, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενέκρινε το ποδοσφαιρικό Πρωτόκολλο, το οποίο θα επέτρεπε ενδεχόμενη επανέναρξη του πρωταθλήματος αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που λήφθηκε υπόψη στην απόφαση του Δ.Σ. της ΚΟΠ. Μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο Πρωτόκολλο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης θετικού κρούσματος είτε ποδοσφαιριστή είτε μέλους της ομάδας, θα απαιτείται ο περιορισμός για 14 ημέρες ολόκληρης της ομάδας. Αυτό, αναφέρει η ΚΟΠ, όπως γίνεται αντιληπτό, καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την έναρξη του πρωταθλήματος και την ενδεχόμενη διακοπή του με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Τρίτος λόγος είναι ότι με το ισχύον Πρωτόκολλο, είναι εξαιρετικά δύσκολο χρονικά να υπάρξει ασφαλής και σωστή προετοιμασία των ποδοσφαιριστών (χωρίς την αποφυγή τραυματισμών), στοιχείο το οποίο επιβεβαιώθηκε από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων και από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν καθορίσει τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, για την ασφαλή συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, στις 5 ½ εβδομάδες κατά μέσο όρο συμπεριλαμβανομένων και φιλικών αγώνων.

Τέταρτος λόγος έχει να κάνει με την οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων. Ενώ τα έσοδα των σωματείων λόγω της πανδημίας του COVID-19 έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, τα λειτουργικά τους έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν και να επιβαρύνουν τα σωματεία. Είναι σημαντικό να τονιστεί, δηλώνει η ΚΟΠ, ότι ο παράγοντας που επιτείνει την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τα σωματεία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι.

Η αβεβαιότητα αυτή, σημειώνει, αναγκάζει τα σωματεία να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία αναμένοντας ότι υπάρχει πιθανότητα επανεκκίνησης των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Μία ενδεχόμενη λήξη της αβεβαιότητας που θα επέλθει με τη λήψη τελικών αποφάσεων θα επιτρέψει στα σωματεία να προβούν σε καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους, προβαίνοντας σε βήματα για περιορισμό των εξόδων τους. Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία στα σωματεία μας να προβούν σε σωστό προγραμματισμό για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά, ευελπιστώντας σε μία επιτυχημένη, πλήρη και απρόσκοπτη ποδοσφαιρική περίοδο 2020 – 2021.

Η εκπροσώπηση της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Οσον αφορά την εκπροσώπηση της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ΚΟΠ αναφέρει πως υπό τις περιστάσεις, έχει αποφασίσει ότι είναι ορθό, οι ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα φετινά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να είναι οι τέσσερις ομάδες που κατά τη στιγμή της διακοπής βρίσκονταν στις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, δηλαδή η Ομόνοια Λευκωσίας στο Champions League και η Ανόρθωση Αμμοχώστου, ο ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας και ο Απόλλων Λεμεσού στο Europa League.

Με αυτό τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη εκπροσώπηση της χώρας στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες μας να προετοιμαστούν έγκαιρα.

Με 14 ομάδες την επόμενη σεζόν το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας

Σε σχέση με την αύξηση των ομάδων της Α΄ Κατηγορίας, η ΚΟΠ αναφέρει πως, μετά από σχετικό αίτημα των σωματείων για αύξηση των ομάδων και ειδικότερα του γεγονότος ότι το πρωτάθλημα διακόπηκε πριν ουσιαστικά τη διεξαγωγή της Β’ φάσης αποφάσισε όπως, πρώτον η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας 2020 – 2021 θα γίνει με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων ομάδων.

Δεύτερον, για την υλοποίηση του πιο πάνω, δεν θα υπάρξει υποβιβασμός ομάδων από την Α’ Κατηγορία στη Β’ για τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο, ενώ θα υπάρξει άνοδος 2 ομάδων από τη Β’ Κατηγορία στην Α’, δηλαδή των 2 ομάδων που βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κατά τη διακοπή του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας.

Τρίτον, η διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας 2021 – 2022 θα γίνει με τη συμμετοχή 12 ομάδων και τέταρτον για την υλοποίηση του πιο πάνω, θα υπάρξει υποβιβασμός 4 ομάδων από την Α’ Κατηγορία στη Β’ με το τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020 - 2021, και θα υπάρξει κανονικά άνοδος 2 μόνο ομάδων από τη Β’ Κατηγορία στην Α’.

Καταλήγοντας, η ΚΟΠ αναφέρει πως τα μέλη του ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι δεν θα επαναφέρουν εισήγηση για αύξηση των ομάδων στην Α’ Κατηγορία από 12 σε 14 για την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση