Μπέρμιγχαμ 2022: Πρώτο χρυσό για την Κύπρο με τον Γιώργο Μπαλαρτζισβίλι στο Τζούντο

Μπέρμιγχαμ 2022: Πρώτο χρυσό για την Κύπρο με τον Γιώργο Μπαλαρτζισβίλι στο Τζούντο


Το πρώτο χρυσό μετάλλιο πανηγυρίζει η αποστολή της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων στους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες «Μπέρμιγχαμ 2022».

Το Χρυσό κατέκτησε στο Τζούντο, στην κατηγορία των 66kg ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι κερδίζοντας στον τελικό τον Σκωτσέζο τζουντόκα Finlay Allan. Η κυπριακή σημαία ανέβηκε στον ψηλότερο ιστό και ο Εθνικός Ύμνος ακούστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στην Αρένα του Κόβεντρι. Tην 4η θέση στην Κατηγορία των 60kg εξασφάλισε το απόγευμα ο Πέτρος Χριστοδουλίδης χάνοντας στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο από τον Ινδό Vijay Kumar Yadav με ιππόν.

Ο 19χρονος Μπαλαρτζισβίλι του προπονητή Χρίστου Χριστοδουλίδη κέρδισε στον τελικό τον 20χρονο αντίπαλο του από την Σκωτία με βαζάρι.
Στον ημιτελικό που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα, ο Γιώργος επικράτησε του επίσης Σκωτσέζου Alexander Short και πάλι με βαζάρι.

Στον πρώτο του αγώνα το πρωί της Δευτέρας, ο νεαρός αθλητής κέρδισε τον Callum Nash από την Βόρειο Ιρλανδία με ιππόν. Στη συνέχεια, στους «8» ο Μπαλαρτζισβίλι επικράτησε του Αυστραλού Nathan Katz με βαζάρι παίρνοντας την πρόκριση για τους «4» της Κατηγορίας.

Το απόγευμα, ο Κύπριος τζουντόκα επικράτησε στα ημιτελικά με βαζάρι του Short εξασφαλίζοντας μετάλλιο για την κυπριακή αποστολή.
Στον μεγάλο τελικό της Κατηγορίας των 66kg ο Μπαλαρτζισβίλι πήρε τη νίκη και το χρυσό, με την κυπριακή αποστολή να ξεσπά σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στην Αρένα του Κόβεντρι. Στους απογευματινούς αγώνες στο Τζούντο παρευρέθηκε ο και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου.

Στο χρυσό αυτό μετάλλιο, ταιριάζει η φράση «ο μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο», καθώς το μοναδικό προηγούμενο μετάλλιο για το άθλημα του Τζούντο σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, το οποίο ήταν αργυρό, το είχε κατακτήσει ο σημερινός προπονητής του Γιώργου, Χρίστος Χριστοδουλίδης το 2022 στο Μάντσεστερ, αλλά τότε ήταν Αργυρό.

Αυτό είναι το τέταρτο μετάλλιο για την αποστολή της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες “Birmingham 2022”.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Χριστοδουλίδης, αγωνιζόμενος με πρόβλημα τραυματισμού κατάφερε να φτάσει στον ημιτελικό της Κατηγορίας των 60kg, χάνοντας από τον Άγγλο Samuel Hall με ιππόν. Στη συνέχεια, στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο, ο Χριστοδουλίδης έχασε από τον Ινδό Yadav επίσης με ιππόν.
Στον πρώτο του αγώνα το πρωί για τη φάση των «32», ο Πέτρος κέρδισε τον Kenny Williams από την Σιέρα Λεόνε και στη συνέχεια επικράτησε στους «16» του αθλητή Bernadin Tsala Tsala από το Καμερούν. Στα προημιτελικά, ο νεαρός τζουντόκα κέρδισε τον Simon Zulu Zam από την Ζάμπια.

Στη γυναικεία παρουσία στο Τζούντο σήμερα, η Σοφία Ασβεστά έφτασε μέχρι τη φάση των «8» στην Κατηγορία των 52kg, καταλαμβάνοντας την 7η θέση.
Συνολικά, το σημερινό χρυσό στο τζούντο ήταν το τέταρτο μετάλλιο για την κυπριακή αποστολή που έχει επίσης ένα αργυρό και δύο χάλκινα.

Συνοπτικά, τα σημερινά αποτελέσματα στο Τζούντο είναι:

66Κg (A) Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος Χρυσό Μετάλλιο
«16» Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος Vs Nash C. (NIR) 1 Ipp, 0 Waz, 1 pen / o Ipp, 0 Waz, 1 pen
«8» Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος Vs Katz N. (AUS) 0 Ipp, 1 Waz, 1 pen / o Ipp, 0 Waz, 1 pen
«Ημ.» Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος Vs Short A. (SCO) 0 Ipp, 1 Waz, 2 pen / o Ipp, 0 Waz, 2 pen
«Τελ» Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος Vs Allan F. (SCO)0 Ipp, 1 Waz, 2 pen / 0 Ipp, 0 Waz, 1 pen

60Κg (A) Χριστοδουλίδης Πέτρος 4η θέση
«32» Χριστοδουλίδης Πέτρος Vs Williams K.(SLE) 1 Ipp, 0 Waz, 0 pen / o Ipp, 0 Waz, 0 pen
«16» Χριστοδουλίδης Πέτρος Vs Tsala Tsala B. (CAM) 1 Ipp, 0 Waz, 0pen / o Ipp, 1Waz, 3 pen
«8» Χριστοδουλίδης Πέτρος Vs Zulu S. (ZAB) 0 Ipp, 1 Waz, 1pen / o Ipp, 0 Waz, 1 pen
«Ημ.» Χριστοδουλίδης Πέτρος Vs Hall S. (ENG) 0 Ipp, 0 Waz, 0 pen / 1 Ipp, 0Waz, 0 pen
«3-4» Χριστοδουλίδης Πέτρος Vs Yadav V (IND) Ipp, Waz, pen / Ipp, Waz, pen

52 Kg (Γ) Ασβεστά Σοφία 7η θέση
«16» Αστεσβά Σοφία Vs Renicks K. (AUS) 1 Ipp, 0 Waz, 1 pen / o Ipp, 0 Waz, 3 pen
«8» Ασβεστά Σοφία Vs Easton T. (AUS) 0 Ipp, o Waz, 3 pen/ 1 Ipp, 0 Waz, 1 pen
Repechage Ασβεστά Σοφία Vs Griesel C. (RSA) 0 Ipp, o Waz, 2 pen/ 0 Ipp, 1 Waz, 2 pen

Οι ΚΟΕ/ΚΕΚΑ επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον Χορηγό Επικοινωνίας Cablenet, τον Χορηγό Παροχής Υπηρεσιών Deloitte, την TOYOTA, και τον Χορηγό παροχής Ιατρικών υπηρεσιών, Όμιλο Βιοιατρική Κύπρου, για τη συνεισφορά τους στην συμμετοχή της αποστολής στους Αγώνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φωτό ΚΟΑ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".