Skip to main content
Ο απολογισμός των Κοινοπολιτειακών Αγώνων: Άψογη διοργάνωση και θετικός απολογισμός για την Κύπρο

Ο απολογισμός των Κοινοπολιτειακών Αγώνων: Άψογη διοργάνωση και θετικός απολογισμός για την Κύπρο


Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες «Μπέρμιγχαμ 2022» ανήκουν από το βράδυ της Δευτέρας στην ιστορία, και η αποτίμηση τόσο από πλευράς διοργάνωσης και θεάματος, όσο και από πλευράς παρουσίας της αποστολής της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων σε αυτούς, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως θετική.

Ξεκινώντας από την αποτίμηση της κυπριακής παρουσίας, η Κύπρος κατέλαβε την πολύ τιμητική 16η θέση ανάμεσα σε 72 χώρες που συμμετείχαν στους Αγώνες. Ανάμεσα σε αυτές υπήρξαν μεγάλες δυνάμεις του Παγκόσμιου Αθλητικού στερεώματος, όπως η Αυστραλία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία καθώς και χώρες με μεγάλη παράδοση στον Στίβο αλλά και αλλού, όπως η Νιγηρία, η Νότιος Αφρική και η Τζαμάικα.

Η χώρα μας κατέκτησε 11 μετάλλια, 2 χρυσά, 3 αργυρά και 6 χάλκινα. Ο αριθμός αυτός μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ ικανοποιητικός, καθώς σε αυτούς τους Αγώνες, δεν υπήρξε το άθλημα της σκοποβολής στο οποίο η Κύπρος διαχρονικά σε όλους τους Κοινοπολιτειακούς κέρδιζε μετάλλια. Τα χρυσά κατέκτησαν οι Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι στο Τζούντο στην Κατηγορία των 66 κιλών και Ηλίας Γεωργίου στην Ενόργανη Γυμναστική στο αγώνισμα του Μονόζυγου. Τα Αργυρά κατέκτησαν, δύο η Άννα Σοκόλεβα στη Ρυθμική Γυμναστική, ένα στο Σύνθετο Ατομικό και άλλο ένα στη Στεφάνη, και ένα ο Σωκράτης Πηλακούρης στην Ενόργανη στο αγώνισμα των Κρίκων. Τα χάλκινα κατέκτησαν, ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης στην Σφυροβολία, ένα η Άννα Σοκόλεβα στο αγώνισμα της Μπάλας, ένα η Ομάδα των Ανδρών στο Σύνθετο Ομαδικό της Ενόργανης αποτελούμενη από τους Μάριο Γεωργίου, Ηλία Γεωργίου, Γιώργο Άγγονα, Σωκράτη Πηλακούρη και Μιχάλη Χαρή, και τρία ο Μάριος Γεωργίου, ένα στο Σύνθετο Ατομικό, ένα στο Δίζυγο και ένα στο Μονόζυγο.

Η κυπριακή αποστολή είχε επίσης ευκαιρίες για κατάκτηση και άλλων μεταλλίων, όπως με την Άννα Σοκόλεβα σε άλλα δύο ατομικά αγωνίσματα, τον Μάριο Γεωργίου, τα κορίτσια του Μπιτς Βόλεϊ που ηττήθηκαν στον πόντο στα προημιτελικά, καθώς και του Πέτρου Χριστοδουλίδη στο Τζούντο, ο οποίος έπαιξε με πρόβλημα τραυματισμού στους αγώνες για το μετάλλιο. Επιτυχίες χαρακτηρίζονται, επίσης, τα πλασαρίσματα αθλητών σε τελικούς, όπως στον Στίβο, οι ψηλές θέσεις σε αγωνίσματα με πολύ μεγάλες συμμετοχές όπως στην ποδηλασία καθώς και οι ατομικές επιδόσεις που σημείωσαν, όπως στην κολύμβηση.

Από την άλλη, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπήρξαν και ατυχή ή ακόμη και αρνητικά αποτελέσματα, για τα οποία αθλητές και μέλη της αποστολής απογοητεύτηκαν ή ανέμεναν το κάτι παραπάνω. Στο τέλος της ημέρας, αθλητισμός χωρίς αποτυχίες και ατυχίες δεν μπορεί να υπάρξει.

Στο σύνολο ωστόσο, η παρουσία της κυπριακής αποστολής, μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχής. Σε αυτό συνηγορούν πολλοί λόγοι, με τον Αρχηγό της Αποστολής, Γιώργο Παπαγεωργίου να παραθέτει σε δήλωση του στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ/ΚΟΕ Θωμά Κεττένη τους τέσσερις Πυλώνες-στόχους που είχαν τεθεί και έχουν επιτευχθεί.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η εκτός και εντός των γηπέδων συμπεριφορά τόσο των αθλητών όσο και όλων όσοι ήταν μέλη της αποστολής. Όπως είπε, δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε παρατήρηση από τους διοργανωτές, κάτι που τους κάνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το ντόπινγκ και την καθαρότητα των αθλητών, είπε ο κ. Παπαγεωργίου σημειώνοντας πως με τα έντεκα μετάλλια που κέρδισε η Κύπρος είχαν γίνει και ανάλογοι έλεγχοι φαρμακοδιέγερσης και όλοι βγήκαν αρνητικοί. Αρα, σημείωσε και ο 2ος Πυλώνας ήταν επιτυχής.

Ο τρίτος πυλώνας και παράλληλα στόχος που τέθηκε, ανέφερε ο αρχηγός της αποστολής της, ήταν να φέρει η ΚΟΕ/ΚΕΚΑ όλα τα μέλη της αποστολής πιο κοντά. «Ομολογουμένως υπήρξε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και όλοι χαιρόμασταν τις επιτυχίες των αθλητών και στεναχωριόμασταν με τις αποτυχίες τους», είπε.

Όσον αφορά τον τέταρτο πυλώνα που για πολλούς ίσως να είναι ο πρώτος, δηλαδή την συγκομιδή μεταλλίων, ο κ. Παπαγεωργίου παρέθεσε τα αποτελέσματα και είπε πως θα αφήσει τον κόσμο να κρίνει κατά πόσον αυτός ο πυλώνας ήταν επιτυχής. «Ένα μικρό νησί του ενός εκατομμυρίου κατάφερε να πάρει την 16η θέση μεταξύ 72 χωρών, και να έχει συγκομιδή μεταλλίων έντεκα στο σύνολο, δύο χρυσών, τριών αργυρών και έξι χάλκινων», είπε.

Ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε όλους όσοι κατέστησαν την αποστολή αυτή επιτυχημένη, τους αθλητές και τους προπονητές τους, γονείς των αθλητών, τα μέλη των Ομοσπονδιών που προσπαθούν να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τους αθλητές, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Οικονομικών, τον ΚΟΑ και τους χορηγούς της ΚΟΕ. Κλείνοντας ευχαρίστησε το ΡΙΚ και το ΚΥΠΕ για την κάλυψη των Αγώνων.

Η δημοσιογραφική οπτική της κυπριακής αποστολής δεν απέχει καθόλου από την περιγραφή που έδωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαγεωργίου. Μια ομάδα και μια οικογένεια σε όλα της, αποδεικνύοντας αυτό που έχουμε κατά κύριο λόγο, ως χαρακτηριστικό ως λαός: Εκτός συνόρων, το δέσιμο και ο απώτερος σκοπός της επιτυχούς εκπροσώπησης της χώρας μας, είναι πάνω από όλα. Το συλλογικό έρχεται πάνω από το προσωπικό. Χαρακτηριστικό του δεσίματος της κυπριακής ομάδας είναι το γκρουπ που δημιουργήθηκε από τους υπεύθυνους της αποστολής σε συγκεκριμένη εφαρμογή για συνεννόηση και επικοινωνία. Μόνο μηνύματα συμπαράστασης, συγχαρητηρίων και στήριξης. Το #teamcyprus που ανέγραφαν πάνω οι μπλούζες της αποστολής της ΚΕΚΑ/ΚΟΕ ήταν πραγματικά δεμένο και μονιασμένο και γι΄ αυτό αξίζουν να δοθούν συγχαρητήρια τόσο στους υπεύθυνους και την ηγεσία της ΚΟΕ όσο και στις Ομοσπονδίες, τους προπονητές και τους συνοδούς.

«Μπέρμιγχαμ 2022»

Από πλευράς διοργάνωσης των Αγώνων, οι Άγγλοι απέδειξαν ότι είναι εξαιρετικοί στον τομέα αυτό. Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες «Μπέρμιγχαμ 2022» ήταν σε όλα τους άρτιοι, από πλευράς οργάνωσης, ακρίβειας στην εκτέλεση του προγράμματος, ασφάλειας, διευκόλυνσης αθλητών και θεατών, αρτιότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, διευκόλυνσης δημοσιογραφικής κάλυψης αλλά και παλμού των θεατών.

Η πόλη του Μπέρμιγχαμ ζούσε για 12 ημέρες στον παλμό των Αγώνων και τεράστια συμβολή σε αυτό, εκτός από τους ανθρώπους που εργάζονταν στα διάφορα σημεία, είχαν οι εθελοντές. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με το χαμόγελο στα χείλη, την ευγένεια και με όλη την καλή διάθεση, βοηθούσαν όλο τον κόσμο να απολαύσει τους Αγώνες και την ατμόσφαιρα αλλά και να ζήσει την εμπειρία.

Σε όλα τα σημεία των αγωνιστικών χώρων και της πόλης, οι εθελοντές βοηθούσαν τον κόσμο και τα μέλη των αποστολών σε ό,τι χρειάζονταν. Καθοδηγούσαν, αστειευόντουσαν, μιλούσαν, έβγαζαν φωτογραφίες και γενικά έκαναν τα πάντα για να νιώσουν όλοι ευπρόσδεκτοι και όλοι μέρος της γιορτής. Το σλόγκαν “Sport is just the beginning” (ο αθλητισμός είναι μόνο η αρχή), πήρε σάρκα και οστά καθώς όλοι όσοι βρέθηκαν στο Μπέρμιγχαμ αυτές τις μέρες έζησαν μια εκπληκτική εμπειρία. Έγιναν ένα με τους αθλητές, έγιναν ένα μεταξύ τους και συνειδητοποίησαν αυτό στο οποίο εδράζεται η έννοια και η σημασία του ολυμπιακού και κοινοπολιτειακού πνεύματος: ότι ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και δημιουργεί βγάζει στην επιφάνεια αισθήματα σεβασμού, χαράς, ειρήνης και συνένωσης σε ιδέες και αξίες ανώτερες, αξίες που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα απαραίτητες και ζωτικές. Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης προσπαθεί να ξεπεράσει τα κατάλοιπα μιας παγκόσμιας πανδημίας, και που βιώνει έναν πόλεμο στην Ευρώπη και μια κρίση εξαιτίας αυτού του πολέμου.

Από πλευράς ασφάλειας, όλα κύλησαν ομαλά χωρίς κανένα παρατράγουδο και χωρίς η παρουσία αλλά και τα μέτρα που έλαβαν οι διοργανωτές να είναι καταπιεστικά ή αδιάκριτα.

Όσον αφορά το θέαμ και την παρουσία του κόσμου στους Αγώνες, αυτή ήταν κάτι περισσότερο από ενθουσιώδης. Γήπεδα γεμάτα σε όλα τα αγωνίσματα, ανεξαρτήτως ομάδων και προέλευσης αθλητών, με τους Άγγλους να δίνουν παλμό και να εμψυχώνουν τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών. Χαρακτηριστική ήταν η αποθέωση αθλητών που τερμάτιζαν τελευταίοι σε διάφορα αγωνίσματα, με τους θεατές όρθιους να χειροκροτούν, να εμψυχώνουν και στο τέλος να τους αποθεώνουν, αποδεικνύοντας πως η εκτίμηση δεν πρέπει πάντα να πηγαίνει στους νικητές αλλά σε όλους όσοι συμμετέχουν. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία του αθλητισμού, γιατί οι νικητές δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχαν οι δεύτεροι, οι τρίτοι, οι τέταρτοι, ακόμη και οι τελευταίοι.

Μια ατμόσφαιρα εξαιρετική, που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε δέκτες τηλεοράσεων, οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, και ακόμη πιο δύσκολο να αποτυπωθεί στον γραπτό λόγο.

Οι διευκολύνσεις για τους θεατές πρωτοφανείς. Οι διοργανωτές είχαν επιστρατεύσει τα διώροφα λεωφορεία για να μεταφέρουν από όλα τα μέρη της πόλης τους θεατές στο Alexander Stadium δωρεάν και χωρίς καθυστερήσεις. Η οργάνωση των μεταφορών αυτών μοναδική. Δεν υπήρχαν καθυστερήσεις καθώς ευθύς με το που γέμιζαν δύο ή τρία λεωφορεία, ερχόντουσαν τα επόμενα, χωρίς καθυστερήσεις τις ουρές, χωρίς μουρμούρα, χωρίς σπρωξίματα. Μόνο καλή διάθεση, χαμόγελα, και πρόσωπα χαρούμενα και χαλαρά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες «Μπέρμιγχαμ 2022» έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά. Η Μελβούρνη που θα διοργανώσει τους επόμενους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2026 έχει ένα μεγάλο στοίχημα ενώπιον της: Να κρατήσει αυτό τον πήχη σε αυτό το ψηλό σημείο και γιατί όχι να τον ανεβάσει ακόμη περισσότερο.

Ραντεβού λοιπόν σε τέσσερα χρόνια στην Μελβούρνη με την ελπίδα και την προσδοκία για μια ανάλογη διοργάνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση