• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Τεχνολογία
  • H Kύπρος, 15η χώρα που εντάσσεται στην προσπάθεια για την κατασκευή της επόμενης γενειάς υπέρ-υπολογιστών

Forum Athletic Dept

H Kύπρος, 15η χώρα που εντάσσεται στην προσπάθεια για την κατασκευή της επόμενης γενειάς υπέρ-υπολογιστών

H Kύπρος είναι αυτή τη στιγμή η 15η χώρα που εντάσσεται, στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την κατασκευή και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υπερυπολογιστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η Κύπρος έγινε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η 15η χώρα που συμμετείχε υπογράφοντας την ευρωπαϊκή διακήρυξη για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων (HPC).

Μια θέση πολύ σημαντική αφού, οι υπερυπολογιστές αποτελούν τον πυρήνα σημαντικών καινοτομιών σε πολλούς τομείς, όπως η εξατομικευμένη ιατρική, η εξοικονόμηση ενέργειας ή ο έξυπνος πολεοδομικός σχεδιασμός. Σημειώνει δε ότι διαθέτουν επίσης μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Με την υπογραφή αυτή, η Κύπρος ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσχωρήσει στην κοινή επιχείρηση EuroHPC, και ακολουθεί έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από ένα νομικό και χρηματοδοτικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την κατασκευή και την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών υπερυπολογιστών που θα κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων παγκοσμίως μέχρι το 2022-2023.

Η δήλωση EuroHPC ξεκίνησε αρχικά τον Μάρτιο του 2017 κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Ψηφιακής και υπογράφηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Από τότε έχουν προστεθεί άλλες οκτώ χώρες: εκτός από την Κύπρο και το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Κροατία και η Τσεχική Δημοκρατία. Τα άλλα κράτη μέλη και οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media