Πεφταστέρι φώτισε τον ουρανό της Κύπρου, εξηγεί ο Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου (video)

Πεφταστέρι φώτισε τον ουρανό της Κύπρου, εξηγεί ο Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου (video)

Ο ουρανός της Κύπρου χθες βράδυ φωτίστηκε από ένα πεφταστέρι ή αλλιώς μετέωρο το οποίο ήταν ορατό από τη Λευκωσία και τις παραλιακές πόλεις της Κύπρου ώσπου να εξαϋλωθεί από την ατμόσφαιρα, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείες Κύπρου Χρύσανθος Φάκας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το φαινόμενο, ο κ. Φάκας είπε ότι παρουσιάστηκε χθες βράδυ γύρω στις 22:00.

«Πολλοί ήταν εκείνοι στην Κύπρο που είδαν τον ουρανό να γίνεται φωτεινός για λίγα λεπτά», είπε ο κ. Φάκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει γίνει δέκτης διάφορων μαρτυριών από πολίτες ορισμένοι εκ των οποίων του είπαν επίσης ότι η λάμψη ήταν επίσης «λίγο πρασινωπή και να έχει κάποιους χρωματισμούς».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν είχε την τύχη να το δει την ώρα που συνέβαινε, προσθέτοντας όμως ότι «επικοινώνησε πάρα πολύς κόσμος μαζί μου».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, είπε ο κ. Φάκος, σίγουρα, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο, δηλαδή, εξήγησε, «δεν τίθεται θέμα για αστραπή».

Είναι, ανέφερε, «ένα μετέωρο, δηλαδή ένα πεφταστέρι που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και η ατμόσφαιρα άρχισε να το εξαϋλώνει».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα πετραδάκια, λόγω της βαρύτητας της γης αποκτούν πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι από την λάμψη που είδε από τα βίντεο που λήφθηκαν και την έντασή του το πεφταστέρι είχε ταχύτητα περίπου στα 60 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το φαινόμενο ήταν ορατό και στη Λευκωσία και στις παραλιακές πόλεις, είπε ο κ. Φάκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι είχε μαρτυρία από αυτόπτη μάρτυρα από την περιοχή Ακρόπολης η οποία «το είδε ξεκάθαρα να έχει μορφή πεφταστεριού, δηλαδή έσχισε τον ουρανό και είχε από πίσω του ουρά».

«Ο περισσότερος κόσμος είδε την λάμψη. Λίγοι είδαν ότι έγινε το σχήμα του πεφταστεριού στον ουρανό», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πρόκειται για παρόμοιο φαινόμενο με μετέωρο που είχε εμφανιστεί το 2016, το οποίο ήταν εντονότερο και μάλιστα είχαν ακουστεί και κρότοι.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «δεν συντρέχει καμία ανησυχία». Είναι, εξήγησε, ένα πράγμα που συμβαίνει καθημερινά αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, ο πλανήτης Γη έχει τους δικούς του μηχανισμούς αυτοάμυνας. Η ατμόσφαιρα μόλις εισέλθει ένα ουράνιο σώμα στην ατμόσφαιρα λόγω της βαρύτητας της Γης, αρχίζει και αντιστέκεται σε αυτό μέχρι να το εξαϋλώσει.

«Δεν είναι τυχαία η ατμόσφαιρά μας, είναι πολύ πυκνή και είναι δουλειά της να μας προστατεύει από τους μετεωρίτες», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν στη σελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» στο Facebook.
Αναζήτηση