Εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη αποστολή της SpaceΧ προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Εκτοξεύθηκε η επανδρωμένη αποστολή της SpaceΧ προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Εκτοξεύθηκε στις 22.22 ώρα Kύπρου από την Φλόριντα η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που εκκινεί από αμερικανικό έδαφος εδώ και 9 χρόνια κατά την δεύτερη απόπειρα της SpaceΧ.

Οι δύο αστροναύτες της NASA που συμμετέχουν στην αποστολή έγραψαν ιστορία ως οι πρώτοι που εκτοξεύονται στο διάστημα επιβαίνοντες σε όχημα κατασκευασμένο από ιδιωτική εταιρεία, την SpaceΧ του Ελον Μασκ.

Λίγα λεπτά αργότερα η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

«Είναι απίστευτο, η δύναμη, η τεχνολογία», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.. «Ήταν υπέροχο θέαμα για να βλέπει κανείς» σημείωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση «αρχή» καθώς κάποια στιγμή θα έρθουν πτήσεις και από τον Άρη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι New York Times, η κάψουλα αναμένεται να φτάσει στον προορισμός της, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Κύπρου).

18:09 Το Crew Dragon προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το διαστημόπλοιο της SpaceX Crew Dragon έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και προσδέθηκε χωρίς προβλήματα, λίγα λεπτά νωρίτερα από το πρόγραμμα, μεταφέροντας τους δύο αστροναύτες της Nasa και ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα κρίσιμο βήμα της διαστημικής αποστολής.

Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλι, που εκτοξεύθηκαν χθες με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, είναι οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που φθάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χάρις σε διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση