Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός των επισκεπτών του φετινού «European Researchers’ Night», σύμφωνα με το ΙδΕΚ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός των επισκεπτών του φετινού «European Researchers’ Night», σύμφωνα με το ΙδΕΚ


Ενώνοντας δυνάμεις με τους σημαντικότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) δημιούργησε έναν μαγικό ψηφιακό κόσμο, «ταξιδεύοντας» και φέτος μικρούς και μεγάλους στη μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδήλωση του European Researchers’ Night.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΙδΕΚ, η πρώτη ψηφιακή εκδοχή της εκδήλωσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, η οποία διοργανώθηκε πρόσφατα, προσελκύοντας πληθώρα επισκεπτών στην διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους εγγραφούν μέσω της ιστοσελίδας του European Researchers’ Night, να περιηγηθούν στα περίπτερα και να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο.

Οι επισκέπτες, προστίθεται, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έναν εντυπωσιακό ψηφιακό εκθεσιακό χώρο και να παρακολουθήσουν ζωντανά πειράματα, παιχνίδια και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και παρουσιάσεις, μέσα από τα 70 και πλέον περίπτερα που στήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης και στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300 ερευνητές και ερευνήτριες από ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και κέντρα αριστείας, καθώς και επιχειρήσεις.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε πως η Έρευνα, η Καινοτομία και οι Ψηφιακές Τεχνολογίες συνδράμουν στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους, μίας δυναμικής και ανταγωνιστικής ψηφιακής οικονομίας και μίας ανοικτής, ευημερούσας και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει τη σημαντικότητα της καλλιέργειας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, η οποία επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, μέσα από την διοργάνωση εκδηλώσεων όπως αυτής του European Researchers’ Night.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν η έρευνα, η τεχνολογική ανάπτυξη και η καινοτομία, καθώς αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που λειτουργούν και που αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα κράτη, εγκαινιάζοντας στην ουσία μία νέα εποχή για ολόκληρη την ανθρωπότητα και την Κύπρο.

Εξήρε επίσης τη σημασία της καλλιέργειας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της χώρας, ενώ κάλεσε το κοινό να συνεχίσει την εξερεύνηση με ενθουσιασμό και περιέργεια.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ, Θεόδωρος Λουκαΐδης, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, στην οποία αναδείχθηκε, όπως είπε, το εξαίρετο ερευνητικό έργο που επιτελείται στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε επίσης και στον ευρύτερο σκοπό του ΙδΕΚ που είναι η ενίσχυση μίας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, ενθαρρύνοντας τη νεότερη γενιά και ειδικότερα τα παιδιά, να εμπλακούν ενεργά στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Σημαντική θέση στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε για 14η χρονιά στην Κύπρο και που φέτος έφερε τον τίτλο «Έξυπνες και Πράσινες Πόλεις», είχε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν η έρευνα και η καινοτομία στη δημιουργία σύγχρονων, οικολογικών και έξυπνων πόλεων.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων, ζωντανές συνεντεύξεις και συζητήσεις, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσης και ζωντανή τελετή βράβευσης, όπου ανακοινώθηκαν οι νικητές των μαθητικών Διαγωνισμών «ΜΕΡΑ-ΤΕΚΕ 2019-2020» και του φοιτητικού διαγωνισμού «ΦΟΙΤΩ 2020», που διοργανώνει κάθε χρόνο το ΙδΕΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση