Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα Διαστήματος από ΤΕΠΑΚ και Cyprus Space Foundation

Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα Διαστήματος από ΤΕΠΑΚ και Cyprus Space Foundation


Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cyprus Space Foundation, το έργο ‘EXCELSIOR’ H2020 Widespread Teaming και το Κέντρο Αριστείας ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την πρώτη Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα Διαστήματος (ΠΕΕΔ) 22-26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και μέλη του κοινού καλούνται να πάρουν μέρος σε διάφορες διαστημικές δράσεις όπως διαδικτυακά (Online) σεμινάρια και συνεντεύξεις (Space-Talks), εκπαιδευτικές διαστημικές αποστολές (SPACEUPSAT) και διαδικτυακή (Online) εκδήλωση (SPACEUP CYPRUS).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη διαστημική κοινότητα της Κύπρου, επαγγελματίες αστροφυσικούς, και επιστήμονες του διαστήματος και να ζήσουν μια απίστευτη διαστημική εμπειρία.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 με την πραγματοποίηση της Διαστημικής Ημερίδας όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την άφεση του μικροδορυφόρου που θα περιέχει τα πειράματα που επέλεξε ο εκπαιδευτικός οργανισμός και να μιλήσουν για τα πειράματα τους ζωντανά στις 26 Μαρτίου 2021 στην διαστημική ημερίδα που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό.

Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται το CYPRUS SPACEUP-SAT όπου οι μαθητές, μαζί με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των δασκάλων τους και των υπευθύνων έργων STEAM του Cyprus Space Foundation, θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους πειράματα τα οποία θα εκτοξευθούν σε κοντινό υψόμετρο για να ελέγξουν πώς τα πειράματα αντιδρούν υπό διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Επίσης, περιλαμβάνεται το SpaceUpCyprus-LIVE, που είναι μια διαδικτυακή έκδοση του παγκόσμιου “space unconference” SpaceUp. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα φιλοξενηθούν ομιλητές και θα ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ένα Space Balloon που σχεδιάστηκε από το PASCAL English School Larnaka για να μεταφέρει τα πειράματα των μαθητών σε κοντινά διαστημικά υψόμετρα. Το ωφέλιμο φορτίο (το φορτίο που μεταφέρεται από το Space Balloon) θα φτάσει σε υψόμετρο 90.000 πόδια και θα αντέξει σε θερμοκρασίες -50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για 6 ώρες. Το Space Balloon θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Κύπρο, έτσι τα ευρήματα μπορούν να αναλυθούν και οι μαθητές μπορούν να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών προβλέψεων τους. Σύνδεσμος για τη διαδικτυακή εκδήλωση:https://fb.me/e/3r2c9vkwg

Το πρόγραμμα περιλαβάνει επίσης τον «ASTRO 1» που είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική. Ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική ρομποτική πλατφόρμα STEAM στην οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες.

Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το εν λόγω ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων. Ακόμα, ο «ΑΣΤΡΟ 1» λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα. Ο «ASTRO 1» ζυγίζει περίπου 1400 kg , έχει περίμετρο 10 m και ύψος 3m . Κινείται με τη βοήθεια 24 υδραυλικών κινητήρων και προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος PASCAL SPACE STEAM EDUCATION.

Επεξηγηματικό βίντεο:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Ελπιδοφόρο Αναστασίου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υποστηρικτές είναι το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το PASCAL Space Centre, και το Pascal English School Larnaka.

Πηγή: ΚΥΠΕ, ΡΙΚ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".