Χαμηλά στα ποσοστά τηλεργασίας η Κύπρος το 2020 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Χαμηλά στα ποσοστά τηλεργασίας η Κύπρος το 2020 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη


Χαμηλό ήταν το ποσοστό όσων εργάζονταν από το σπίτι στην Κύπρο το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σε σχέση με την αύξηση που καταγράφηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, το 2020, το ποσοστό των εργαζομένων μεταξύ 20 με 64 ετών που εργάζονταν από το σπίτι έφτασε στο 12%, τη στιγμή που κατά τα τελευταία δέκα χρόνια το ποσοστό έμενε σταθερό στο 5% με 6%.

Μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εργάζονταν από το σπίτι το 2020 καταγράφηκε στην περιφέρεια Helsinki-Uusimaa (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας Ελσίνκι) στο 37%. Ακολουθούν αρκετά χαμηλότερα η Βαλλωνική Βραβάντη (27%) και η περιφέρεια των Βρυξελλών (26%) στο Βέλγιο.

Επίσης, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους εργαζόταν από το σπίτι στις περιφέρειες όπου βρίσκονται πρωτεύουσες των χωρών τους: στην Ανατολική-Μίντλαντ Ιρλανδία (25%), στη Βιένη της Αυστρίας και στην Κοπεγχάγη της Δανίας (24%) και στο Ιλ-ντε-Φρανς της Γαλλίας, όπου βρίσκεται το Παρίσι (23%).

Ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται επίσης η περιφέρεια της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο (τα δεδομένα αφορούν όλη τη χώρα) και η Λισαβόνα στην Πορτογαλία (23%).

Από την άλλη, στα νότια και ανατολικά κράτη μέλη, η εργασία από το σπίτι κινείτο σε χαμηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρεται, λιγότερο από το 5% των εργαζομένων δούλευαν από το σπίτι στις περιφέρειες της Κροατίας, καθώς και στην Κύπρο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία (όπου υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα μόνο σε εθνικό επίπεδο), στις πλείστες περιφέρειες της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας (εκτός από τις πρωτεύουσες) και την Ελλάδα.

Σε σύγκριση με το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση της τηλεργασίας καταγράφηκε το 2020 στις Βρυξέλλες και την Βαλλωνική Βραβάντη στο Βέλγιο, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στην περιφέρεια όπου βρίσκεται το Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Ιρλανδίας (σε όλες η αύξηση ήταν περίπου 19%). Σημαντική αύξηση σημειώθηκε ακόμα στις περιφέρειες όπου βρίσκονται οι πρωτεύουσες της Δανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Πορτογαλίας.

Τα δεδομένα αφορούν τις ευρωπαϊκές περιφέρειες σε επίπεδο NUTS 2 (το ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ NUTS 1 - συνήθως ομοσπονδιακές ή αυτόνομες επαρχίες - και NUTS 3 - συνήθως τοπικές αρχές) όπως ορίζονται από την Eurostat σε συνεννόηση με τα κράτη μέλη. Η Κύπρος θεωρείται, για σκοπούς στατιστικής, μια περιφέρεια και στα τρία επίπεδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".