Ταχύτητες 5G στα λεωφορεία Λευκωσίας και Λάρνακας από CPT και CYTA

Ταχύτητες 5G στα λεωφορεία Λευκωσίας και Λάρνακας από CPT και CYTA


Συνδεδεμένοι με ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, με ταχύτητες 5G, θα μπορούν να είναι οι επιβάτες των λεωφορείων της Cyprus Public Transport. Η δυνατότητα θα παρέχεται σε πάνω από 300 λεωφορεία που απαρτίζουν τον στόλο της εταιρείας σε Λευκωσία και Λάρνακα, αλλά και στους σταθμούς των λεωφορείων. Επιπλέον, από τις 29 Ιανουαρίου, υιοθετείται νέο δίκτυο διαδρομών στη Λευκωσία, με περισσότερες επιλογές για το επιβατικό κοινό.

Για νέα εποχή στη συνδεσιμότητα, έκανε λόγο ο Χούλιο Τιρόνι, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CPT σε χαιρετισμό του, κατά την παρουσίαση του δικτύου. Η σύνδεση σε Wi-Fi μέσω δικτύου 5G εντός των λεωφορείων, είναι η πρώτη που εφαρμόζεται σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε. Αυτό θα οδηγήσει σε μεταφορές χωρίς άγχος, με συνδεσιμότητα μεγαλύτερης ταχύτητας από αυτή της οικιακής σύνδεσης, πρόσθεσε.

«Στόχος μας να γίνει το λεωφορείο βιώσιμη εναλλακτική επιλογή για τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου», δήλωσε. Αυτό θα επιτευχθεί και μέσα από το νέο δίκτυο διαδρομών στη Λευκωσία, το οποίο έχει στόχο να συνδέσει την πόλη της Λευκωσίας, αποκεντρώνοντας τις διαδρομές από τον κεντρικό σταθμό στην Πλατεία Σολωμού, προσθέτοντας νέους σταθμούς και δίνοντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες. Το δίκτυο που προτάθηκε από τη CPT, μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΤΗΚ, Ανδρέας Νεοκλέους ανέφερε ότι το έργο κατέστη δυνατό, επειδή η ΑΤΗΚ προχώρησε σε μία μεγάλη επένδυση για να δημιουργήσει το «γρηγορότερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη» και έχει πιστοποιηθεί για αυτό για το 2021. Κατάφερε να έχει σήμερα 98% κάλυψη του πληθυσμού σε ταχύτητες 5G, ενώ μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται η κάλυψη να φτάσει το 100%, κάτι το οποίο επίσης σημειώνεται ως πανευρωπαϊκή πρωτιά, πρόσθεσε.

«Είμαστε χαρούμενοι που οι πράξεις μας μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το δίκτυο 5G δεν είναι απλώς ένα γρήγορο δίκτυο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ανάπτυξη αυτοματισμών, ενώ αναμένονται νέες εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν 5G που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Για αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος. Ήδη φαίνεται η αύξηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς σημειώθηκε αύξηση 27% στην έκδοση καρτών και εισιτηρίων στη Λευκωσία και αντίστοιχη αύξηση 57% στη Λάρνακα κατά τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, ανέφερε ο Υπουργός.

Έγινε αντιληπτή η ανάγκη για ένα νέο δίκτυο διαδρομών, πρόσθεσε, και γι’ αυτό συμπεριλήφθηκε ως απαίτηση στην προκήρυξη των νέων συμβάσεων για τη δεκαετία 2020-2030. Το νέο δίκτυο της CPT είναι μέρος αυτού του δικτύου και στον σχεδιασμό του λήφθηκαν υπόψη οι μελέτες που είχαν προηγηθεί από το Υπουργείο, η ζήτηση για συγκεκριμένες διαδρομές και τα προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τα προηγούμενα έτη, ανέφερε.

Νέα πρωινά και νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων πρόκειται να προστεθούν στις διαδρομές, ανακοίνωσε, ενώ πρόσθεσε ότι θα παρέχεται αυξημένη συχνότητα, επέκταση ωραρίων και καλύτερος συντονισμός στα σημεία μετεπιβιβάσεων και συνεπώς αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των διαδρομών, καθώς και η μείωση αναμονής στις στάσεις.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι βρίσκεται υπό εκπόνηση το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης Αστικής Κινητικότητας, με πρώτο παραδοτέο τη μελέτη ολοκληρωμένου δικτύου λεωφορειολωρίδων, για το οποίο υπάρχει ήδη προϋπολογισμός €4 εκατ. και αναμένεται να φέρει μεγάλη αλλαγή στις μετακινήσεις.

«Οι μεταφορές να καταστούν ασφαλέστερες, αποδοτικότερες και βιώσιμες, με στόχο να υπηρετήσουμε τους πολίτες, τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς», σημείωσε ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι η CPT άρχισε να δραστηριοποιείται στην Κύπρο το 2020. Πέραν της δυνατότητας γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο, έχει υιοθετήσει καινοτομίες, όπως την ψηφιοποίηση των σχολικών διαδρομών, το pame app, τη διαδικτυακή πίστωση καρτών, την αυτόματη απολύμανση των λεωφορείων της κατά του κορωνοϊού. Στην υλοποίηση της καινοτομίας του 5G στα λεωφορεία συνέβαλαν οι εταιρείες COMIT Solutions και Peplink.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".