Μαθητές βάζουν στόχο παγκόσμιο ρεκόρ στέλνοντας μετεωρολογικό μικροδορυφόρο από την Αθαλάσσα

Μαθητές βάζουν στόχο παγκόσμιο ρεκόρ στέλνοντας μετεωρολογικό μικροδορυφόρο από την Αθαλάσσα


Μαθητές της Αγγλικής Σχολής Πασκάλ Λάρνακας έβαλαν στόχο την κατάρριψη ενός παγκόσμιου ρεκόρ, με την αποστολή ενός μικροδορυφόρου με κωδική ονομασία «PICO» από τον Σταθμό Ραδιοβολίσεων του Τμήματος Μετεωρολογίας στην Αθαλάσσα, σε ύψος πέραν των 147.648 ποδών, για λήψη εικόνας και βίντεο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, οι μαθητές έκαναν την πρώτη τους απόπειρα στις αρχές Ιανουαρίου, στέλνοντας τον μικροδορυφόρο στις 100.000 πόδια, με αποτέλεσμα ο σταθμός Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας να λάβει ζωντανά δεδομένα και εικόνες υψηλής ευκρίνειας. Στις 18/2/2022, επανέλαβαν την απόπειρά τους, με τον μικροδορυφόρο να φτάνει στις 125.000 πόδια.

Στο ύψος εκείνο, όμως, επικρατούσε πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα με αποτέλεσμα τα ηλιακά τροφοδοτικά του μικροδορυφόρου να τρυπήσουν το μπαλόνι, να σταματήσει η ανοδική του πορεία και να αρχίσει η ελεύθερη πτώση του με την βοήθεια αλεξιπτώτου. Η ομάδα των μαθητών και μαθητριών, εξερευνητών του διαστήματος, θα επιχειρήσει για τρίτη φορά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ μέσα στους επόμενους πέντε μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το εγχείρημα αποτελεί μέρος της διαστημικής ημερίδας “SpaceUp Cyprus 2022” και προβλήθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου στα 27 συμμετέχοντα σχολεία τόσο της δημόσιας όσο και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Περίπου 2000 μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα πειράματά τους να φτάνουν σε υψόμετρα πέραν του ύψους της τροπόπαυσης.

Οργανωτής της ημερίδας ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Cyprus Space Foundation” και υποστηρικτές το Τμήμα Μετεωρολογίας και το κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ οι μαθητές είχαν και την υποστήριξη του καθηγητή τους, Ελπιδόφορου Αναστασίου.

Το Τμήμα Μετεωρολογίας παρείχε τεχνογνωσία για την άφεση και ανύψωση του μικροδορυφόρου, ενώ σε κάθε σημείο της διαδρομής παρείχε πληροφορίες για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Το Τμήμα εύχεται κάθε επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".