Skip to main content
Διαγωνισμό διαστημικής άμυνας φέρνει την Παρασκευή στην Κύπρο ο CSEO σε συνεργασία με Γαλλία

Διαγωνισμό διαστημικής άμυνας φέρνει την Παρασκευή στην Κύπρο ο CSEO σε συνεργασία με Γαλλία


Είναι η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός DefInSpace της Γαλλικής Διαστημικής Διοίκησης διεξάγεται σε όλο τον κόσμο και έρχεται και στην Κύπρο, ως μία από τις λίγες χώρες που έχουν επιλεγεί για τη διεξαγωγή αυτού του υψηλού επιπέδου διαγωνισμού.

Ο Οργανισμός έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Γαλλία και το French Space Command (Commandement De L’Espace – CDE) για την προώθηση της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα διαστημικών τεχνολογιών άμυνας και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο σε συνεργασία με τη Γαλλία τον διαγωνισμό «DefInSpace», ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 3 Ιουνίου 2022 μέχρι και τις 4 Ιουνίου 2022. Ο CSEO και η Κύπρος είναι στους κύριους συνεργάτες του διαγωνισμού διεθνώς.

Η Κύπρος, όπου και θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, θα προσφέρει στις νικήτριες ομάδες την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους start-up εταιρείες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ή ακόμα και ευκαιρίες καριέρας στο διάστημα.

Το DefInSpace 2022 είναι ανοιχτό σε φοιτητές ή νέους καινοτόμους ανθρώπους του διαστημικού τομέα, με ενθουσιασμό και προθυμία να ανακαλύψουν τον κόσμο της άμυνας. Είναι ένα κλασικό hackathon, και λαμβάνει χώρα στις 3 – 4 Ιουνίου 2022 στο CSEO Discovery Alpha, Κέντρο Διαστημικών Ερευνών – το νέο σπίτι της έρευνας και καινοτομίας του CSEO που βρίσκεται στην καρδιά της εντός των τειχών Λευκωσίας.

«Οι κυπριακές ομάδες είχαν πάντα εντυπωσιακές επιδόσεις σε διεθνείς διοργανώσεις. Αρκετές ομάδες έχουν κερδίσει παγκοσμίως στον ετήσιο Space Apps Challenge της NASA. Κυπριακές ομάδες έχουν επίσης λάβει ειδικούς επαίνους στο ActInSpace, τον διαγωνισμό διαστημικών startups της Ευρώπης, ο οποίος ξανα-επιστρέφει αργότερα αυτό το έτος», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Colm Larkin, Διευθυντής του CSEO Discovery Alpha.

Πρόσθεσε ότι «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ο πρώτος διαγωνισμός που έχουμε διοργανώσει στο νέο μας Κέντρο Διαστημικών Ερευνών – CSEO Discovery Alpha – είναι μια πολύ συναρπαστική εμπειρία και όλοι ανυπομονούμε για τις εντυπωσιακές λύσεις που θα φτιάξουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες».

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Όποιος έχει πάθος για το διάστημα και μια καλή ιδέα μπορεί να λάβει μέρος. Δεν χρειάζονται ειδικές δεξιότητες ή συγκεκριμένα πτυχία. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σκόπιμα σε δύο προκλήσεις. Μια που δεν απαιτεί τεχνικές δεξιότητες και άλλη μια που χρειάζεται τεχνικές, επιστημονικές και μηχανολογικές δεξιότητες.

Το DefInSpace είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον ελάχιστα γνωστό τομέα της διαστημικής άμυνας, τις μελλοντικές προκλήσεις του και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Οι πολιτικές επιστήμες, τα οικονομικά, το διεθνές και εμπορικό δίκαιο είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τομείς που απαιτούνται για την προετοιμασία ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων για τη διαστημική άμυνα της Ευρώπης.

Καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία (δορυφόρων, πυραύλων διαστημικών σταθμών κ.λπ.) στο διάστημα, αυτή γίνεται σχετικά «φθηνότερη» και ανοίγει προς τον ιδιωτικό τομέα. Η CDE, θέλει να προωθήσει την αναζήτηση καινοτόμων λύσεων προκειμένου να προετοιμαστούν για επακόλουθα ζητήματα λόγω αυτής τις συμφόρησης πριν καν αυτά προκύψουν. Η νέα διαστημική εποχή χαρακτηρίζεται ήδη από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού νέων τεχνολογιών τόσο με διαστημικές όσο και με επίγειες εφαρμογές. Η έρευνα και η καινοτομία, στον χώρο της διαστημικής άμυνας, μπορούν να προχωρήσουν ταχύτερα μέσω μιας ευέλικτης, πολυεθνικής συνεργασίας.

Για να εγγραφή στον διαγωνισμό και περισσότερες πληροφορίες στο https://www.space.cy/definspace/

Οι δύο προκλήσεις του διαγωνισμού για το 2022

Πρόκληση 1 (Γενική): Πώς μπορεί η ΕΕ να προσεγγίσει το πρόβλημα της διαχείρισης της διαστημικής κυκλοφορίας, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο (αυτονομία, διαστημική διπλωματία κ.λπ.); Ποιο είναι ο ρόλος των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών;

Πρόκληση 2 (Τεχνική): Ποιοι πόροι (αισθητήρες, δίκτυα, επεξεργασία δεδομένων κ.λπ.) είναι απαραίτητοι για την παροχή ενός αυτόνομου και αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης της διαστημικής κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ; Τι συμβολή θα μπορούσαν να έχουν οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών της ΕΕ;

Ποια είναι η μορφή του διαγωνισμού

Οι συμμετέχοντες θα εργαστούν στις δύο προκλήσεις που σχετίζονται με τη Διαχείριση Διαστημικής Κυκλοφορίας, μεμονωμένα ή σε ομάδες, και θα παρουσιάσουν στο τέλος την ανάλυση τους και ένα σχέδιο δράσης.

Μετά από 24 ώρες, η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από κριτές από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκή κοινότητα, βιομηχανία και ένοπλες δυνάμεις) θα αξιολογήσει τις συμμετοχές, για να επιλέξει τις δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο διεθνή ημιτελικό και τελικό, στο Παρίσι, στα τέλη Ιουνίου 2022.

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 θα γίνει η εκκίνηση στις 14:00 με την Τελετή Έναρξης. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα εγκαινιάσει τον διαγωνισμό. Στην τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι της Γαλλικής Πρεσβείας, της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Υπουργείων, της Εθνικής Φρουράς και της βιομηχανίας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα λάβουν καθοδήγηση και θα εργαστούν για τις επιλεγμένες προκλήσεις τους.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 η έναρξη θα είναι στις 10:00 με εργασία στις προκλήσεις. Στις 17:00 οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους στους κριτές και αργότερα το βράδυ θα ανακοινωθούν οι νικητές που θα προκριθούν στο διεθνή ημιτελικό και τελικό του Παρισιού.

Τα οφέλη του διαγωνισμού

Ο Διεθνής Τελικός θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου στο Παρίσι και η παγκόσμια νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός πυραύλου με φορτίο δορυφόρων στο Διαστημικό Κέντρο (spaceport) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα λάβουν καθοδήγηση σε θέματα διαστημικής μηχανολογίας και τα γενικά θέματα του διαστήματος. Θα τους παρασχεθούν επίσης ευκαιρίες δικτύωσης και ενδεχομένως ακόμη και ευκαιρίες σταδιοδρομίας.

«Όπως σε κάθε διαγωνισμό που διοργανώσαμε στο παρελθόν, οι πιο πολύτιμες πτυχές τους είναι η εμπειρία που δόθηκε στους συμμετέχοντες, καθώς και οι μελλοντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας», πρόσθεσε στο ΚΥΠΕ ο Colm Larkin.

Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση