Εικονική κατάδυση σε ναυάγια της Λάρνακας, ετοίμασε η ΕΤΑΠ
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) έθεσε σε εφαρμογή μια νέα καινοτόμα εφαρμογή για "Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές της Λάρνακας".
Σύμφωνα με το μηνιαίο περιοδικό της Εταιρείας «η νέα εφαρμογή “Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές της Λάρνακας” προσφέρει έναν διαδραστικό, ψηφιακό τρόπο για να γνωρίσει κάποιος μερικές από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες κατάδυσης της Λάρνακας, που προσφέρονται για δύτες που προετοιμάζονται για μια αποστολή» ή για άτομα που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στον κόσμο κάτω από τα κύματα. Στόχος, αναφέρεται, είναι η προσέλκυση στη Λάρνακα και όχι μόνο, ειδικού τουρισμού.
Προστίθεται ότι το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Εικονική Λάρνακα”, που είναι μια σειρά καινοτόμων τρόπων για την επανασχεδίαση των τουριστικών αξιοθέατων της πόλης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία της πόλης και της επαρχίας. Οι «Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές της Λάρνακας» χαρτογραφούν εικονικά τις περιοχές κατάδυσης, ώστε να παρουσιαστούν οι τοποθεσίες τους σε τρισδιάστατη μορφή, με δυνατότητα πλοήγησης και προβολής από όλες τις γωνίες.
Περιλαμβάνει επίσης περιήγηση μέσα από υποβρύχια πλάνα σε διάφορα σημεία των καταδύσεων – προτεινόμενες διαδρομές κατάδυσης και άλλες χρήσιμες, πρακτικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι «ο στόχος των εικονικών καταδυτικών διαδρομών στο νησί είναι διττός, δηλαδή από τη μια να επιτρέψει στους υποψήφιους δύτες να προγραμματίσουν εκ των προτέρων τις καταδύσεις τους και από την άλλη να επιτρέψει στους μη δύτες να εξερευνήσουν και να βιώσουν τα σημαντικότερα σημεία κάθε κατάδυσης».
Οι τρισδιάστατες εικονικές καταδυτικές διαδρομές της Λάρνακας πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία καταδυτικών σχολών και των Κέντρων Αριστείας CMMI και Cyens, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Οι περιοχές κατάδυσης που περιλαμβάνονται στις «Διαδρομές» είναι το ναυάγιο «Ζηνοβία», ένα Σουηδικό οχηματαγωγό που είχε 173 μέτρα μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος, ήταν τεχνολογικά εφοδιασμένο με τα καλύτερα συστήματα πλοήγησης, με πλήρωμα 140 ατόμων, κατατάσσεται στα κορυφαία ναυάγια στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα πέντε πιο σημαντικά καταδυτικά σημεία του κόσμου και έχει ονομαστεί ο «Τιτανικός» της Μεσογείου.
Το πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 1979, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 22 Μαΐου του 1980 από το Μάλμο της Σουηδίας με προορισμό την Ταρτούς της Συρίας και μεταφέροντας ανάμεσα σε άλλα 108 νταλίκες, τρόφιμα διάφορα εμπορεύματα και ένα εκατομμύριο αυγά. Το πλοίο μετά από προβλήματα που παρουσίασε, τελικά βυθίστηκε ανοικτά τις Λάρνακας στις 2.30 τα ξημερώματα της 7ης Ιουνίου 1980, σε βάθος 42 μέτρων με όλο του το εμπόρευμα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών.
Οι «Εικονικές Καταδυτικές Διαδρομές» περιλαμβάνουν ακόμα το ναυάγιο «Ελπίδα», ένα πλοίο που βυθίστηκε το 2019 για να δημιουργηθεί ο πρώτος τεχνητός ύφαλος της Λάρνακας και το ναυάγιο LEF1, πλοίο που επίσης βυθίστηκε το 2019, αποτελώντας μέρος του πρώτου τεχνητού υφάλου της Λάρνακας και τον πρώτο ύφαλο για ψαροντούφεκο στο νησί.
Ακόμα στις Διαδρομές περιλαμβάνονται ακόμα η «Δωρίδα», ένας φυσικός, κυκλικός ύφαλος στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Βορόκληνης και τη «Σκοπιά» που είναι περιοχή με φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς στην περιοχή Ξυλοφάγου.
Σημειώνεται ότι «οι Καταδυτικές Διαδρομές» πέραν των τρισδιάστατων απεικονίσεων, περιλαμβάνουν βίντεο από τα σημεία των ναυαγίων, λεπτομερή περιγραφή για το κάθε σημείο κατάδυσης σημαντικές πληροφορίες όπως είναι η απόσταση από τη στεριά, το επίπεδο κατάδυσης, η θερμοκρασία νερού και το βάθος αλλά και πληροφορίες σχετικά με τα θαλάσσια είδη που μπορεί να συναντήσει κανείς στα σημεία αυτά».
Στο μηνιαίο περιοδικό της ΕΤΑΠ αναφέρεται ακόμα ότι «η συγκεκριμένη πλατφόρμα έρχεται να προστεθεί σε άλλα μέσα προώθησης της κατάδυσης, όπως το βίντεο «Larnaka Underwater Worlds», παράλληλα με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εμπλουτισμού του καταδυτικού προϊόντος της περιοχής μέσω της δημιουργίας τεχνητών υφάλων και της αυστηρής διαφύλαξης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών».
Πηγή: ΚΥΠΕ