Η γέννηση ακόμα ενός σημαντικού βιβλίου για την ιστορία της Λεμεσού

retro-amaksa-keo

Βιομηχανική και εμπορική ιστορία της Λεμεσού

Η Λεμεσός, ανάμεσα στα πολλά άλλα που υπερηφανεύεται, είναι και η έγνοια της για τη συντήρηση της ιστορικής της μνήμης και η διάσωση της ιστορίας της.

«1962-2012»
Είναι η πόλη με τις περισσότερες εκδόσεις βιβλίων που αφορούν αυτή την ιστορία. Και δεν είναι και τυχαίο γιατί είναι μια ιστορία που όλοι μας έχουμε λόγο να περηφανευόμαστε και να καταγράφουμε για να την γνωρίζουν οι νεότερες γενιές. Βέβαια πόσο την διδάσκονται και την μαθαίνουν είναι μια άλλη ιστορία που σηκώνει πολλή συζήτηση και δεν είναι της ώρας. Αρκεί να πούμε ότι στο μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία μας, κανείς δεν ασχολείται να πει έστω και δυο λόγια για την σύγχρονη και λαμπρή ιστορία της πόλης. Κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις σε κάποια φωτισμένα σχολεία με φωτισμένους καθηγητές υπάρχουν μερικώς μέσα από κάποιους Ομίλους, επαναλαμβάνουμε ότι είναι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της παντελούς σχεδόν έλλειψης μέριμνας της Παιδείας μας να μάθουν οι νέες γενιές την ιστορία αυτής της πόλης.

Όλα αυτά γράφονται με την αφορμή μιας καινούργιας, σημαντικής, έκδοσης με θέμα την βιομηχανική και εμπορική ιστορία της Λεμεσού και του κατά τεκμήριο εκπροσώπου της του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού με την ευκαιρία του Χρυσού Ιωβηλαίου για τα πενηντάχρονα του (1962-2012). Μικρό αλλά πολύτιμο συμπλήρωμα στο δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι η «Αναφορά στην εμπορική και βιομηχανική Λεμεσό του χθες». Ήταν ένα βιβλίο που πραγματικά έλειπε από την πλούσια όπως είπαμε «λεμεσολογική» βιβλιογραφία.

Για τη δημιουργία αυτού του ενδιαφέροντος βιβλίου-λευκωματος δούλεψε ακούραστα και δημιουργικά ένας άνθρωπος που του χρωστούμε πολλά για την συντήρηση της ιστορίας της πόλης μας, γιατί είναι και ο μεγαλύτερος ιδιώτης συλλέκτης πρώτων εκδόσεων βιβλίων με θέμα την ιστορία της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα, ο Άθως Τηλλυρής, (μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΛ), έχοντας την ευθύνη της έρευνας και της σύνταξης με την βοήθεια και της συντακτικής ομάδας που την αποτελούσαν ο επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕΛ Γιαννάκης Χριστοδούλου και ο Γραμματέας /Διευθυντής του Επιμελητήριου Χρήστος Αναστασιάδης.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Άθως Τηλλυρής αναφέρει ανάμεσα σε πολλά άλλα:
«Μέσα από πολλά έγγραφα και φωτογραφίες από το παρελθόν, που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα, αναβιώνει ξανά μια πολύ δύσκολη, αλλά καθ’ όλα επιτυχημένη εποχή και καταγράφεται ο μόχθος, η έμπνευση, η τόλμη, ο ενθουσιασμός και η πρωτοπορία που διακατέχει ανέκαθεν τους λεμεσιανούς. Στις σελίδες του αφιερώματος «παρελαύνουν» τα ονόματα των πιο σημαντικών λεμεσιανών, αφού το εμπόριο και το πνεύμα ήσαν άρρητα δεμένα με την κάθε εποχή. Είμαστε σίγουροι, ότι το αφιέρωμα θα ξυπνήσει πολλές μνήμες στους σκαπανείς της ανάπτυξης του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, που έθεσαν τα γερά θεμέλια για να είναι σήμερα η Λεμεσός η οικονομική, εμπορική και τουριστική πρωτεύουσα της Κύπρου.

Το αφιέρωμα αποτελεί και φόρο τιμής προς τους παλαιούς πρωτοπόρους της Λεμεσού, που δεν βρίσκονται εν ζωή για να απολαύσουν την σύγχρονη και ευρωπαϊκή Λεμεσό του σήμερα, μα και εκδήλωση ευχαριστίας προς τους νεότερους για όσα πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν για την ανάπτυξη της πόλης μας.

Πιστεύουμε επίσης πως μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για την σημερινή και την νέα γενιά της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα και χρήσιμη πηγή άντλησης πληροφοριών για τους μελλοντικούς ερευνητές και μελετητές της Ιστορίας της Λεμεσού.

Η πλούσια και εκτενής βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της αμιγούς λεμεσιανής βιβλιογραφίας και θα είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Λεμεσό και για άλλους μελετητές της αγαπημένης μας πόλης. Έγινε διασταύρωση των πληροφοριών και καταγράφηκαν κατά την γνώμη του συγγραφέα οι επικρατέστερες.

Ως υστερόγραφο παραθέτω μια δική μου σκέψη που πιστεύω αντανακλάται σε όλους τους Λεμεσιανούς. Ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης, ήταν αθεράπευτα ερωτευμένος με την «γνωστή- άγνωστη» «Ανεράδα», για την οποία έγραφε και το ομώνυμο ποίημα. Εμείς οι λεμεσιανοί και πολλοί κύπριοι είμαστε αθεράπευτα ερωτευμένοι με τη Λεμεσό. Για τον Μιχαηλίδη η «Ανεράδα» παρέμεινε όνειρο, για μας τους Λεμεσιανούς η Λεμεσός τον Σή- μερα και τον Αύριο είναι Πραγματικότητα!»

Στο δεύτερο μέρος – το καθαρά ιστορικό για τη Λεμεσό όπως είπαμε ο Άθως αναφέρει ακόμα και τα ακόλουθα:
«Για να καταγραφεί η Ιστορία της Εμπορικής & Βιομηχανικής Λεμεσού, θα απαιτούνταν χιλιάδες σελίδες, παρά το γεγονός ότι στη Λεμεσό άρχισε η ραγδαία ανάπτυξη στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αναφορά είναι μια περιεκτική περιδιάβαση στο χθες, αρκετή ώστε να γνωρίσει ο αναγνώστης τα δύσκολα στάδια που πέρασε η Λεμεσός για να φτάσει στο σήμερα. Παρά ταύτα η αναφορά από μόνη της, θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστή μελέτη, αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι επιβαλλόταν να περιληφθεί στο αφιέρωμα για τα 50χρονα του ΕΒΕΛ, αφού υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα τους.

Η Λεμεσός ανέκαθεν υπήρξε πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς στην Κύπρο. Η φιλομάθεια, το ανήσυχο, δημιουργικό και ταυτόχρονα επαναστατικό πνεύμα των Λεμεσιανών, η αγάπη προς το ωραίο, η ευγενής άμιλλα, η έμπνευση και εφευρετικότητα, η τόλμη και το ρίσκο είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των Λεμεσιανών.»

Η έκδοση συμπληρώνεται με μια πολύτιμη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα αλλά και με μια παράθεση μερικών από τις πολλές παγκύπριες και μερικές και πανελλήνιες πρωτιές της Λεμεσού στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Με πολλές όπως είπαμε φωτογραφίες (που μερικές από αυτές πρώτη φόρα δημοσιεύονται).

Καταλήγοντας θέλω να πω ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα όχι μόνο από τα μέλη του ΕΒΕΛ και από τους κάθε ιστορικού αντικειμένου μελετητές της ιστορίας της πόλης αλλά και από τον απλό λεμεσιανό αναγνώστη που αγαπά την πόλη του. Είναι γραμμένο απλά και δομημένο λειτουργικά και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω μελέτη και για εκδόσεις πάνω στο θέμα.

Κάποια μικρά λάθη που «φυσιολογικά» παρεισφρέουν σε κάθε έκδοση σίγουρα θα διορθωθούν στη δεύτερη έκδοση που είμαστε βέβαιοι ότι θα χρειαστεί να γίνει αφού θα είναι ένα καλοτάξιδο βιβλίο.€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση