Το «Καρτιέ Λατέν» της Λεμεσούodos_vasileioy_makedonos

Μια από τις πιο σημαντικές οδούς της Λεμεσού

Στο δρόμο αυτό γεννήθηκαν, έζησαν ή κατοίκησαν προσωρινά σημαντικές προσωπικότητες όλων των τομέων της ζωής της πόλης. Καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, πολιτικοί, μεγαλέμποροι, κ.λ.π. Για τον λόγο αυτό την ονόμαζαν μεταξύ σοβαρού και αστείου και «Καρτιέ Λατέν», κατά την γνωστή παλιά καλλιτεχνική συνοικίατου Παρισιού.

Μέρος Α'

Αρχίζει από την εμπορική οδό Αγίου Ανδρέου και καταλήγει στην πλατεία Ηρώων (τότε Κεσόγλιδων). Μπαίνοντας στην Βασιλείου Μακεδόνος από την Αγίου Ανδρέου ήταν το σπίτι του σημαντικού παλιού δασκάλου Σωκράτη Μυριανθόπουλου πατέρα του Πλάτωνα γνωστού στη συνέχεια ως Paul Ralli που διέπρεψε ως ηθοποιός στο Hollywood σε διεθνείς παραγωγές. Απέναντι στο ανώγειο, το μεγάλο σπίτι που κατοίκησε κάποιο διάστημα όπου και παντρεύτηκε την αδελφή του ήρωα Δημάρχου Χριστόδουλου Σώζου, Αρσακειάδα δασκάλα Αμφιτρίτη, ο μετέπειτα Δήμαρχος Λεμεσού Αλέκος Ν. Ζήνων.

Λίγο πιο πάνω αριστερά, στον αριθμό 13, (δεν υπάρχει πια) το σπίτι όπου το Δεκαπενταύγουστο του 1926 έγινε το πρώτο Παγκύπριο (ιδρυτικό) Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου για να μετονομαστεί στη δεκαετία του '40 σε «Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού» (ΑΚΕΛ). Στην γωνία με την οδό Αθηνών λειτούργησε από το 1903 μέχρι το 1908 και το πρώ- το Νηπιαγωγείο της Κύπρου.

Στο δρόμο αυτό έζησαν οι αδελφοί Πά- νος και Γιώργος Φασουλιώτης. Ο πρώτος, εκδότης (ανάμεσα σε άλλες) και της σημαντικής εφημερίδας Παρατηρητής και ο δεύτερος σημαντικός ζωγράφος και σκιτσογράφος και εκδότης της σατιρικής έγχρωμης εικονογραφημένης εφημερίδας «Το Γέλιο». Στο σπίτι τους φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του '20 και ο πεζογράφος και ζωγράφος Νίκος Νικολαίδης ο Κύπριος. Εδώ και ο εξάδελφος τους λογοτέχνης δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Χρόνος», Δημητρός Δημητριάδης -«Ντόριαν».

Αλλη μεγάλη φυσιογνωμία της Κύπρου γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, ο συγγραφέας και ποιητής Αντώνης Ινδιάνος. Εδώ και το πατρικό σπίτι του μετέπειτα Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Λεόντιου. Εδώ κατοικούσε και ο γνωστός ζωγράφος και αγιογράφος Οθων Γιαβόπουλος.

Στην Βασιλείου Μακεδόνος, τέλος διέμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι πλείστοι θίασοι από την Ελλάδα που έφθαναν στη Λεμεσό για παραστάσεις με τις μεγάλες δόξες του ελληνικού θεάτρου Βεάκη, Νέζερ, Γονίδη, Γαβριηλίδη, Λογοθετίδη, Μαρίκας Κοτοπούλη και άλλων.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς διάσημους Λεμεσιανούς και μη που συνέδεσαν το όνομα τους με την οδό Βασιλείου Μακεδόνος που δικαιώνει έτσι και τον χαρακτηρισμό της ως «Καρτιέ Λατέν»!

Πηγές:

Περιοδικό Κύκλος Τ. 7-8 1981
Ισμήνης Καλλιπέτη«Αναμνήσεις»
Γιάννη Λέφκη «Ρίζες σελ. 262 και 258
Πνευματική Κύπρος χρονιά ΚΔ' 1984 αρ. 284-85 : Παρασκευά Παύλου, «Το πρώτο λογοτεχνικό σωματείο της Κύπρου.»

Αναζήτηση