• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Αφιέρωμα
  • Η αναβίωση των σατιρικών αρμάτων στο Λεμεσιανό Καρναβάλι 2018

Η αναβίωση των σατιρικών αρμάτων στο Λεμεσιανό Καρναβάλι 2018

Η παράδοση συνεχίζεται από τον πατέρα στον γιο Μαυρογένη

Μέσα στα πλαίσια των αναβαθμισμένων εκδηλώσεων για το Καρναβάλι ο Δήμος Λεμεσού προωθεί την αναβίωση ιστορικών σατιρικών αρμάτων. Ύστερα από πενήντα χρόνια παρουσίας στο Λεμεσιανό Καρναβάλι το θέμα των αρμάτων παραμένει διαχρονικό και προσαρμόζεται στην επικαιρότητα.

Πρόκειται για τα δύο σατυρικά άρματα που φιλοτεχνήθηκαν από τον αείμνηστο καλλιτέχνη Κώστα Μαυρογένη με τίτλο «Επαίτης γηπέδων» και «Αστόχαστη πόλη κι όμως τα έχει τετρακόσια» τα οποία κατασκευάστηκαν το 1969 και το 1972 αντίστοιχα. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, ο Ανδρέας Μαυρογένης, ανακατασκευάζει τα άρματα και τα παρουσιάζει στη μοντέρνα τους εκδοχή στο φετινό Καρναβάλι.

Το πρώτο άρμα αναπαριστούσε έναν τραυματία ποδοσφαιριστή, να ζητιανεύει γήπεδο για τη Λεμεσό. Η ανακατασκευή για το Καρναβάλι 2018, με τίτλο «Τζείνον το γήπεδο που ελέαμεν» βρίσκει τον ποδοσφαιριστή στην ίδια μοίρα να επαιτεί με το δεξί του χέρι, ζητώντας προσφορές και περιμένοντας ακόμη την κατασκευή γηπέδου.

Το δεύτερο άρμα αναπαριστούσε έναν παλιάτσο που στη μύτη του έφερε μια ζυγαριά, στην οποία η πλάστιγγα έγερνε προς το μέρος μιας όμορφης κοπέλας. Η κατασκευή υπονοούσε την υπεροχή της Λεμεσού προς τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Στην μοντέρνα εκδοχή και με αφορμή την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του καρναβαλιού της Λεμεσού και φέρει τον τίτλο «Το καρναβάλι Λεμεσού νικά τις Προεδρικές Εκλογές».

Τα δύο άρματα θα παραδώσει στο Δήμο Λεμεσού ο Αντρέας Μαυρογένης, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στο Studio 8 School of Art & Design με θέμα «Αναβίωση του Παλιού Καρναβαλιού της Λεμεσού».

Ο Δήμος Λεμεσού καταβάλλει προσπάθειες να μεταδώσει και σε άλλους καλλιτέχνες από όλη την Κύπρο, την έμπνευση να δημιουργήσουν σατιρικές κατασκευές που θα θυμίζουν το Καρναβάλι μιας άλλης εποχής.

satiriko arma kosta mayrogeni 1972

Αναζήτηση