• Αρχική
  • Θέματα "Φ"
  • Αφιέρωμα
  • Οδοιπορικό στην Ιορδανία με άρωμα Νεκράς Θάλασσας, Πέτρας και μυστηρίου

Οδοιπορικό στην Ιορδανία με άρωμα Νεκράς Θάλασσας, Πέτρας και μυστηρίου

Η ανατολίτικη ατμόσφαιρα της Ιορδανίας, τα ελληνιστικά και βυζαντινά μνημεία, οι μυρωδιές από τα αρωματικά μπαχαρικά του Αμμάν, η Ακρόπολη με την πανοραμική θέα, η παραδοσιακή παγωμένη λεμονάδα με δυόσμο, το εθνικό πιάτο mansaf, το πέπλο μυστηρίου της Πέτρας, τα στενά δρομάκια, οι πολυσύχναστες λεωφόροι, τα επιβλητικά κτίρια αλλά και τα μικρά μαγαζάκια, είναι μερικά στοιχεία που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του κάθε επισκέπτη.

Το ΚΥΠΕ σε οδοιπορικό στην γειτονική χώρα του Αμμάν, στο πλαίσιο διοργάνωσης ταξιδιού από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, σε συνεργασία με την Ryan Air, στο πλαίσιο ανταλλαγής δημοσιογραφικών ομάδων των δύο χωρών με σκοπό την γνωστοποίηση όσο γίνεται περισσότερο των δύο προορισμών Πάφου – Αμμάν, κατέγραψε μοναδικές εικόνες που φανερώνουν την κουλτούρα και την φιλοσοφία της χώρας της Ιορδανίας που συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό.

Αν και σε περίοδο Ραμαζανιού, ο λαός της Ιορδανίας έδειξε το φιλόξενο πρόσωπο του παρά την εξαντλητική νηστεία αφού το πρωινό το λάμβαναν στις 19:00 το βράδυ και το γεύμα τους στις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ καθ` όλη την διάρκεια της ημέρας παρέμεναν νηστικoί και χωρίς νερό.

Το οδοιπορικό στο Αμμάν έγινε με βάση το πρόγραμμα που ετοιμάστηκε από το Συμβούλιο Τουρισμού της Ιορδανίας.

Mιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο υπεύθυνος μάρκετιγκ για την περιοχή του Συμβουλίου Τουρισμού της Ιορδανίας, Mahmoud Freihat Area αναφέρθηκε στη συνεργασία τους με την ΕΤΑΠ Πάφου αποτέλεσμα της οποίας είναι, όπως είπε, η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Πάφου – Αμμάν με την αεροπορική εταιρεία Ryanair. Στόχος μας, συνέχισε, είναι η διαμόρφωση σχεδίου για την ανταλλαγή επισκεπτών και η βιωσιμότητα της αεροπορικής σύνδεσης των δύο περιοχών Ιορδανίας – Κύπρου και ειδικότερα της Πάφου. Έτσι συνέχισε, συμφωνήσαμε σε ένα είδος ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και υπηρεσιών.

Η έναρξη της συνεργασίας, πρόσθεσε ο κ. Freihat ,ξεκίνησε με την επίσκεψη τουριστικών φορέων της Πάφου από το ΕΒΕ και την ΕΤΑΠ, αλλά και άλλων αξιωματούχων της Πάφου, οι οποίοι ταξίδεψαν με την πρώτη πτήση της Ryanair στο Αμμάν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, σημείωσε, έγιναν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές στο Δήμο του Αμμάν, με τουριστικούς πράκτορες και τουριστικούς φορείς της Ιορδανίας αλλά και με όλους όσοι διαδραμάτισαν ρόλο και συνέβαλαν στην αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών.

Επιπρόσθετα ανέφερε ομάδα τουριστικών φορέων της Ιορδανίας με επικεφαλής τον ίδιο επισκέφτηκαν την Πάφο και συναντήθηκαν με φορείς της Πάφου και τους Δημάρχους της Επαρχίας. Υπήρξε, είπε, μια αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των ΕΤΑΠ των δύο περιοχών ενώ δεσμεύτηκε πως οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις θα συνεχιστούν.

Ακολούθως ο Mahmoud Freihat αναφέρθηκε και στην ανταλλαγή δημοσιογράφων των δύο περιοχών εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για την συνεργασία του με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου.

Η επίσκεψη στη καρδιά των Αγίων Τόπων στον Ιορδάνη ποταμό και στο σημείο της περιοχής του βαπτίσματος προκαλεί συγκίνηση στους επισκέπτες. Ο Ιορδάνης ποταμός διασχίζει τη χώρα όπως διασχίζει τη βιβλική ιστορία, καθάροντας και τρέφοντας τόσο τη φύση όσο και το πνεύμα.

Στην τοποθεσία αυτή, ο επισκέπτης ανατρέχει άμεσα στην ιστορία όταν ο Θεός και ο άνθρωπος συναντήθηκαν στην οδό της σωτηρίας. Μια πραγματικότητα μεταξύ ψυχής και πίστεως που ενδυναμώνεται αενάως και που τη βιώνει ο κάθε επισκέπτης.

Σύμφωνα με την Hybah Hamad, εκπρόσωπο του γραφείου της ΕΤΑΠ στην Ιορδανία που συνόδευε την αποστολή στο πλαίσιο της ξενάγησης, οι αρχαιολογικοί χώροι που ανακαλύφθηκαν παρουσιάζουν τα υπολείμματα των πέντε ναών που κτίσθηκαν από τον 5ο αιώνα εις ανάμνηση του βαπτίσματος του Ιησού.

Αν και δεν υπάρχει ίχνος ζωής στη Νεκρά Θάλασσα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αλάτι ωστόσο η ιδιότητα της είναι θεραπευτική.Ο τουρισμός στη Νεκρά θάλασσα είναι ολόχρονος για το μπάνιο στη νεκρά θάλασσα και τη θαυματουργή λάσπη.

Σε δηλώσεις του ο Μohammad Khalid ξεναγός – οδηγός ανέφερε πως οι δύο Κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας έχουν ανησυχήσει για το φαινόμενο της συρρίκνωσης της Νεκράς Θάλασσας. Κατόπιν τούτου συνέχισε, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η περιδιάβαση στο φαράγγι της Πέτρας μέσα στην έρημο είναι εντυπωσιακή και μυστήρια. Εκεί συναντάς επισκέπτες κάθε ηλικίας από διάφορες χώρες του κόσμου. Η Πέτρα η αρχαία πόλη που είναι λαξευμένη στους βράχους αποτελεί δημιούργημα της αραβικής φυλής . Το θέαμα συναρπάζει και προκαλεί δέος. Εκεί στην πόλη που σμίλεψαν οι Ναβαταίοι στους βράχους, εκεί που τα πνεύματα συναντούν τους ανθρώπους.

Κατά την αραβική γλώσσα Ρακμού – ο βράχος με τις χρωματιστές ραβδώσεις που απεικονίζει διάφορα όπως ψάρι , ανθρώπους , ελέφαντα. Η «Ροδοκόκκινη πόλη» είναι ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου και έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η διαδρομή μέχρι το θησαυροφυλάκιο, το μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο, τα Λουτρά, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, και ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία . Επισκέπτες πεζοί κατά μήκος του φαραγγιού και άλλοι με άλογα και καμήλες.

Η συνάντηση μας με την κ. Margaret, τη γυναίκα που έμεινε στους λαξευτούς βράχους με το μεγάλο έρωτα της ζωής της συγκινεί. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Margaret ανέφερε πως γνώρισε τη μεγάλη της αγάπη στη Πέτρα, ένα Βεδουίνο που έζησε μαζί του στα σπήλαια της Πέτρας για πολλά χρόνια.

Μετά το θάνατό επέστρεψε στη χώρα της τη Νέα Ζηλανδία για λίγα χρόνια. Από το 2011 ωστόσο η αγάπη της για την αρχαία πόλη που είναι λαξευμένη στους βράχους την έφερε πίσω. Μέχρι σήμερα ζει εκεί. `Εγραψε και βιβλίο που βασίζεται στην ιστορία της ζωής της αλλά και για την αγάπη της και την γνωριμία της με τον σύζυγο της.

Επόμενη στάση αποτελεί το σημείο όπου ο Μωυσής με την εντολή του Θεού χτυπά με το ραβδί του το βράχο, και εξέρχεται από το βράχο πόσιμο νερό για να πιει ο λαός και να ξεδιψάσει.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η Ακρόπολη που βρίσκεται στον ψηλότερο από τους επτά λόφους όπου είναι κτισμένο το Αμμάν, προσφέροντας μια πανοραμική θέα, ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το επιβλητικό μνημείο του Ρωμαϊκού Θεάτρου, με χωρητικότητα 6000 θεατών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση